Kultura
POČINJE 15. DIONIZ

Sto kazalištaraca iz RH te još pet država u Đakovu
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Stižu akademije iz Zagreba, Splita, Osijeka, Sarajeva, Skopja, Linza, Kluža te s Cetinja

Đakovo je od četvrtka do ponedjeljka, od 23. do 27. ožujka, grad mladih kazalištaraca koji će širiti dobu teatarsku atmosferu. Jer u tom vremenu održava se 15. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz.Program su u srijedu na pozornici Centra za kulturu Đakovo (CZK) predstavili, potpisujući domaćinstvo, organizaciju i potporu, gradonačelnik Marin Mandarić, dekanica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helena Sablić Tomić, umjetnički voditelj 15. Dioniza Domagoj Mrkonjić i ravnateljica CZK Sanja Pavleković.

- Grad Đakovo ponosni je domaćin i 15. Dioniza, a do 27. ožujka ugostit će mlade ljude iz Hrvatske i inozemstva. Festival je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture i medija RH, i to s gotovo 8000 eura, za koje je Grad aplicirao na javnom pozivu, a što je još jedna potvrda vrijednosti ovog festivala i njegove tradicije - rekao je Mandarić.

- Impozantan je broj imati već 15 izdanja jednog festivala koji okuplja različite senzibilitete različitih akademija iz Hrvatske, Europe, ali i izvan nje. Ove godine stiže oko stotinu mladih umjetnika, kreativaca s različitim sadržajima. Nama, Akademiji u Osijeku, bitno je da širimo granice i izlazimo izvan okvira svoje institucije. Dobro se osjećamo u Đakovu - rekla je Sablić Tomić, dok je Pavleković naglasila kako je svih 15 godina CZK Đakovo domaćin i tehnička podrška njegovim programima te da pozornica Centra ima velike kazališne potencijale. - Tih 4-5 dana grad Đakovo živi jednim teatarskim životom - rekla je Pavleković.

- Festival Dioniz našao je predivnog domaćina u gradu Đakovu. Ove godine u Đakovo stiže osam akademija - iz Zagreba, Splita i Osijeka te iz Sarajeva, s Cetinja, iz Skopja, Linza i rumunjskog Kluža. Na programu je osam prezentacija, koncert, predstava diplomanada osječkog Kulturnog centra i dr. - rekao je Domagoj Mrkonjić.

Svečano otvorenje 15. Dioniza održat će se u četvrtak, u 20.30, u Centru za kulturu, a zatvaranje je u ponedjeljak, 27. ožujka, u 19 sati, također u Centru za kulturu. Sve predstave, kao i sva događanja vezana uz 15. Dioniz, otvoreni su za javnost.

Suzana Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

U PALAČI ZICHY U BRATISLAVI

Hrvatska baština u Slovačkoj

2

VELIKI PROJEKT GLAZBENE ŠKOLE MILKA KELEMENA

Na koncertu “Viva la musica” nastupilo stotinu glazbenika

3

U NAKLADI FILOZOFSKE BIBLIOTEKE DEMETRA DIMITRIJA SAVIĆA

Izišla Boetijeva “Utjeha filozofije”