Sport
JEDNA RIJEČ BILA BI DOVOLJNA - VRHUNSKI

Ljepotica s Pampasa izaziva divljenje: U očekivanju otvaranja vrata osječke Opus arene
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Izgradnja će na koncu stajati oko 65 milijuna eura, ali će NK Osijek i njegovi navijači uživati u pravom komforu

Ljepotica na zapadnom dijelu grada uskoro će zasjati u svom punom sjaju. Građevinski radovi na novom stadionu koji NK Osijek gradi na Pampasu su praktički završeni.U tijeku su razna testiranja, objekt je uspješno prošao tehnički pregled, uporabna dozvola treba stići do kraja tjedna, a točan datum preseljenja cijelog pogona NK-a Osijek ipak još nije utvrđen. Zna se tek kako će bijelo-plavi aktualnu natjecateljsku sezonu sigurno završiti u Gradskom vrtu.

Opus arena


Prelazak u novi dom djelomično ovisi i o tome koliko će se brzo primiti nova trava na terenima u kampu koji je izgrađen odmah uz bok stadionu. "Šivanje" umjetne trave na glavnom i prvom pomoćnom terenu je obavljeno, krenula je sadnja prirodne trave, a ostalo ovisi o prirodnim procesima. Treba li uopće napominjati kako će NK Osijek, ali i njegovi navijači dobiti uvjete kakve su dosad samo mogli sanjati ili doživljavati na europskim putovanjima. Što će sve sadržavati utroba stadiona na Pampasu više-manje je poznato. NK Osijek omogućio je novinarima "inspekciju" dosad učinjenog, pa smo se na licu mjesta imali priliku uvjeriti u sve karakteristike novog stadiona. Jedna riječ bila bi dovoljna - vrhunski. S obzirom na to da će cijena izgradnje stadiona dosegnuti 65 milijuna eura, drukčije i nije smjelo biti.

- Kompleks koji se prostire na nešto više od 15 hektara možemo podijeliti u dvije cjeline - kamp koji se sastoji od sedam terena od kojih je jedan hibridni, odnosno identičan glavnom terenu, tri prirodna i tri umjetna travnjaka. Ispod 20.000 četvornih metara krova nalazi se 13.005 sjedalica. Završeno je šivanje trave posebnom tehnologijom što svrstava ovaj travnjak među najbolje na svijetu. Takav travnjak imaju Santiago Bernabeu, Park prinčeva i brazilska Marakana. Stadion je tehnički gotov, ostalo je sve na biologiji, za pet do osam tjedana nakon sijanja prirodne trave podloga će biti potpuno spremna da se na njoj mogu igrati utakmice - otkriva nadzorni inženjer Hrvoje Sučić.

Ono što je još preostalo učiniti jest uređivanje interijera, završetak pomoćnih terena kojima nedostaje još samo posljednji površinski sloj koji će biti u tri različite varijante. Kamp će raspolagati sa sedam terena, jedan će biti grijan, a na njemu će biti hibridna trava ista kao i na glavom terenu, a po tri terena su s prirodnom i umjetnom travom. Na njima će biti dvije tribine jedna s kapacitetom 204, a druga sa 108 mjesta, te uređivanje samog okoliša. Inače, zapadna tribina podijeljena je na tri etaže. U prizemlju su svlačionice (dvije seniorske i sedam za Školu nogometa), dvorana za press-konferencije te radni prostor za medije. Na prvom katu je restoran koji će imati 203 mjesta u osnovnoj uporabi, kuhinja i velika fitness-dvorana. Drugi kat je rezerviran za devet skybox loža koje su već sve rasprodane. Veliki skyboxovi su od 56 m2 te raspolažu s 20 stolica, dok se manji protežu na 30 m2 i u njima je deset mjesta. Inače, glavni sponzor kluba Lőrinc Mészáros zakupio je jedan od velikih skyboxova na sljedeće tri godine. Toliko o odlasku mađarskih investitora iz Osijeka. Na istoj etaži nalazi se dnevni boravak te 13 soba za igrače. I, na koncu, novi stadion nosit će ime Opus arena.

Selidba za 40-ak dana


Navijači će također uživati puni komfor. Neće više biti gužvanja na stolicama i u proredima. Na jugoistočnom dijelu stadiona bit će klupski Fan shop, a u podnožju tribina radit će "mala privreda". Odzvonit će i redovima za toalete je Opus arena će ih imati više nego dovoljno. Za gostujuće navijače predviđen je jugoistočni kut stadiona, koji će od ostalih tribina biti odvojen zaštitnim ogradama i mrežama. Na taj dio tribina vodit će poseban tunel, a kao i na ostatku stadiona, u njega su postavljene antivandalske stolice koje je navodno nemoguće pokidati ili zapaliti. Dakle, dan kada će se NK Osijek preseliti u novi dom posve se približio. No kada će se to točno dogoditi, još uvijek nije definirano.

- Preseljenje ovisi o puno faktora, od banalnih poput opremanja stadiona namještajem, ali mi smo veliki optimisti i ja se nadam kako će se to dogoditi do kraja travnja, najkasnije početkom svibnja. Momčad sezonu sigurno završava na Gradskom vrtu, iz operativnih razloga puno jednostavnije je da kompletna momčad i prateće službe ostanu ondje i da se onda u miru presele na novi stadion - rekao je Vladimir Čohar, član Uprave NK-a Osijek.

Isto tako još nije donesena odluka na koji će način Opus arena biti službeno otvorena. Postoji mogućnost da će se prije službene ipak odigrati jedna prijateljska utakmica krajem lipnja ili početkom srpnja.

- Ako bude utakmica, bit će utakmica NK-a Osijek protiv nekoga, a vlasnik će odlučiti o samim detaljima. Koncem lipnja ili početkom srpnja sigurno bi bilo mudro organizirati neku utakmicu i onda službeno otvoriti stadion - kazao je Čohar.

Koliko god voljeli stari dobri Gradski vrt, jednostavno se moramo veseliti preseljenju na Pampas jer tamo će svi imati uvjete koji su jednaki najvišim svjetskim standardima, što, nažalost, u ovom trenutku nema nijedan klub u Hrvatskoj. Iskreno, teško je riječima dočarati viđeno, pa zato navijačima Osijeka možemo samo poručiti: Kada budete mogli, dođite, pogledajte i uživajte...

Dalibor Keler
odbrojavanje
STADION ĆE SLUŽBENO BITI OTVOREN POČETKOM LJETA

KARAKTERISTIKE STADIONA NA PAMPASU
 
UEFA standard 4 zvjezdice

13.005 potpuno natkrivenih mjesta

105x68 dimenzije glavnog terena

890 parkirnih mjesta

244 mjesta bit će za osobe s invaliditetom

9 skybox loža

90 mjesta za novinare (34 na otvorenom i 56 mjesta u zatvorenom)

244 mjesta za osobe s invaliditetom

77 mjesta u sali za press-konferencije

2 semafora dimenzija 8,64x4,8 metara

735 stolica je u gostujućem sektoru

196 rasvjetnih tijela za osvjetljavanje glavnog terena

13 dvokrevetnih soba za igrače u sklopu zapadne tribine

7 pomoćnih terena

Fitness centar od 350 m2 s tartan stazom, umjetnom travom i gumenim podom

Hrvoje Sučić

nadzorni inženjer

- Travnjak koji se postavlja svrstava se među najbolje na svijetu. Isti takav ima Santigao Bernabeu, Park prinčeva i brazilska Marakana. Šivanje hibridne trave je završeno, posijana je prirodna trava, a teren će za igru biti spreman za pet do osam tjedana

Vladimir Čohar

član Uprave NK-a Osijek

- Ako se odluči da se stadion službeno otvori i odigra utakmica, bit će to prijateljski susret negdje koncem lipnja ili početkom srpnja, a što se preseljenja tiče, vjerujemo kako će se dogoditi najkasnije početkom svibnja

Možda ste propustili...

OSVRT NA 30. KOLO SUPERSPORT HNL-A

Nemilosrdni gosti, Rudeš ispao

MEMORIJALNI BOĆARSKI TURNIR “PUKOVNIK IVICA ŠOLJIĆ”

Čepinčanima bronca, Šimiću prvo mjesto u pucanju

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana