Regija
U ŠUMARSKOM MUZEJU IZLAŽE ZVONIMIR TANOCKI

Otvorena izložba “Šumari”
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
Kreće obilježavanje 150 godina organiziranog šumarstva jugoistočne Slavonije
BOŠNJACI



U povodu Svjetskog dana zaštite šuma, u Šumarskom muzeju otvorena je prigodna izložba fotografija Zvonimira Tanockog pod nazivom "Šumari", na kojima su obol i potpis šumara današnjice. Na više od 40 crno-bijelih fotografija, osim portreta i šume u pozadini, vidljivi su strojevi, način odijevanja, što su i kako radili, izgled stabala, dimenzije sortimenata i drugi detalji koji će promatračima budućih vremena reći mnogo toga o šumarima našega vremena.



"Ova izložba, koju je autor napravio i kao dokument vremena, objedinjuje šumu i ljude koji njome gospodare i u njoj svakodnevno rade, koji je dobro poznaju, poštuju i vole", naveo je u popratnom katalogu Darko Posarić, dodavši kako je Tanocki svojim radovima značajno pridonio popularizaciji šumarske znanosti i struke, kroz izložbe i kroz izdavaštvo.

Ideja izložbe bila je, ustvrdio je autor, povezati fotografije iz prošlosti s ovima današnjima. One će zauvijek ostati u Šumarskom muzeju u Bošnjacima, koji se bavi prezentacijom šumske baštine i bogatom poviješću, ali i sadašnjošću šumarstva na tome području. Novonastale fotografije bit će usporedivi svjedok vremena i nekome za 50 ili 100 godina biti tema za istraživanje, kao što su mnogima sada stare fotografije slavonskih hrastika nastale od 1880. do 1940. godine. Radio ih je tada poznati Foto Etienne, odnosno fotograf Stjepan Kirschweng, a nakon njega Franjo Körner.

Voditelj Uprave šume Podružnice Vinkovci Krasnodar Sabljić naglasio je da se ovom izložbom želi ostaviti vrlo vrijedan zapis u vremenu. Ponosno je najavio da sa Svjetskim danom zaštite šuma i ovom izložbom o šumarima počinju obilježavanje 150 godina osnivanja Brodske imovne općine i početka gospodarenja šumama u jugoistočnoj Slavoniji. Brodska imovna općina imala je veliko značenje, bila je pokretač razvoja toga kraja, društvenog i ostalih segmenata života. Bila je veliki koncern koji je gospodario šumama, a zahvaljujući velikoj financijskoj snazi, gradili su stanove, mostove, škole, pomagali održavanju infrastrukture… Taj će se značajni jubilej, kazao je Sabljić, dostojno obilježiti bogatim i sadržajim programom i nizom prigodnih manifestacija.

Voditelj Šumarskog muzeja Antun Leaković ustvrdio je da je Muzej ovom izložbom zaokružio jednu priču, objedinio je prošlost i sadašnjost, prikazuje razvoj šumarstva na tome području, čime potpuno ostvaruje svoju prije svega edukacijsku namjenu. "Na izložbi možete vidjeti današnje šumare i današnje trupce, i vidjeti da debelih trupaca u šumi još itekako ima, i da će ih uvijek biti jer šuma je vječna, samoodrživa zahvaljujući organiziranom gospodarenju šumama", zaključio je.

Nazočne je pozdravio i načelnik Andrija Juzbašić, a priređen je i prigodan glazbeni program.

Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...

OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA

Za Općinu Donja Motičina 35.000 €

ISPRED KKD-A "IVANA BRLIĆ-MAŽURANIĆ"

Na šetalištu motivi iz Ivanina “Srca od licitara”

ŽUPANIJSKO PRVENSTVO

Miholjački su košarkaši prvaci

Najčitanije iz rubrike