Regija
IZMJENAMA ODLUKE O VITICI

Naknada i sa skupljim odlaganjem gotovo je nepromijenjena, 45 kn
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Cijena odlaganja tone miješanog otpada sada 450 kn, 59,7 EUR, a naknada za korištenje s 20 pala na 10 %
ĐAKOVO



Nepunih šest mjeseci nakon što je Gradsko vijeće, u rujnu 2022., usvojilo Odluku o naknadi za korištenje odlagališta komunalnog otpada Vitika, ona je na prošlotjednoj sjednici gradskog parlamenta doživjela izmjene i dopune.



Odluka iz rujna donijela je tu naknadu kao novost koju donosi Zakon o komunalnom gospodarstvu, uz plaćanje veće cijene odlaganja miješanog komunalnog otpada na Vitici, čiji je vlasnik Grad Đakovo, a upravitelj gradski komunalac Univerzal. Plaćaju je sve jedinice lokalne samouprave koje svoj otpad odlažu na tom deponiju. Prema Odluci iz rujna, naknada za korištenje đakovačkog deponija dosad je bila 44 kn/t, što je 20 % iznosa cijene odlaganja tone miješanog otpada određene cjenikom upravitelja koja ne uključuje PDV. Netom usvojenim izmjenama i dopunama ta je naknada sada 10 % iznosa cijene odlaganja tone miješanog otpada, no i potonja je doživjela promjenu, na znatno veći iznos,

Univerzal je, naime, dostavio obavijest o promjeni cijene odlaganja tone miješanog otpada s dosadašnjih 220 na 450 kuna – 59,73 eura, koja bi se primjenjivala od 1. travnja ove godine, a što direktor Univerzala Stjepan Ripić pojašnjava kretanjima na tržištu, usklađenjem s deponijima, drugim komunalcima u okruženju.

- Ovom izmjenom zadržao bi se približno isti iznos naknade koju plaćaju jedinice lokalne samouprave koje odlažu na Vitici, oko 45 kuna - rekla je na sjednici GV-a Branka Alt Higeli iz gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i financije. Jedinice lokalne samouprave (JLS) naknadu plaćaju Gradu Đakovu za korištenje Vitike za odlaganje miješanog komunalnog otpada nastalog na svome području.

- S 20 posto naknade cijena odloženog otpada po toni bila je 220 kuna. Sada je Univerzal podignuo tarifu na 450 kuna za druge koji dovoze ovamo, udvostručivši osnovicu zbog kretanja na tržištu. Da bismo ostali na istoj razini troška, mi smo upola smanjili postotak naknade za korištenje Vitike, s 20 na 10 posto, pa bi planirani prihod za naš proračun trebao ostati isti - kaže gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ). Tijekom vijećničke rasprave Ljiljana Pološki Jurjević, HNS, pitala je koji to JLS-ovi odlažu otpad na Vitici, jer da su među njima i oni u kojima Univerzal ne obavlja odvoz otpada. "Kada se ispune svi kapaciteti, tko će to sanirati?" zapitala je.

- Ako je nešto iz prethodnog vremena dobro, onda je to pristupanje Grada sanaciji Vitike 2005. Potpisan je tada sporazum s Fondom za zaštitu okoliša, a danas je aneks ugovora na snazi, gdje je praćenje Fonda 75, a Grada 25 %. Kada je riječ o budućnosti i sustavu regionalnih centara odlaganja otpada, Đakovo će biti usmjereno na RC Orlovnjak, gdje će biti otpad iz Osječko-baranjske i Vukovarsko-srijemske županije. Vitika će biti zatvorena, sanirana, doći će neke druge stvari - rekao je zamjenik gradonačelnika Antun Galić (HDZ), navodeći iznos od 10 do 11 milijuna kuna.

– Budući da nam Fond daje novac, prvi put JLS-ovi imaju obvezu participirati u tom trošku, pa je Grad lani uveo naknadu po toni odloženog otpada - dodao je Galić.

Suzana Župan
Otpad iz tri susjedne slavonske županije
Prilikom usvajanja rujanske odluke, uz Grad Đakovo, otpad na Vitiki odlagalo je tada još 18 JLS-ova, tj. općina – iz Osječko-baranjske, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije, no ta se brojka, kaže direktor Univerzala Stjepan Ripić, mijenja. Dio oporbe, napose HNS, što je istaknuo prošlog tjedna na svojoj presici, protivi se dovozu otpada izvan Đakovštine.

Možda ste propustili...

PRIGODOM OBILJEŽAVANJA DANA OPĆINE BIZOVAC

U OŠ radionica “Igranje poezije”

LIGA PROTIV RAKA POŽEGA PRIPREMILA NOVU DONACIJU

Turbani i marame za bolesnice

Najčitanije iz rubrike