Novosti
MINISTARSTVO POLJOPRIVREDE I 33 POTPISNIKA "ZAJEDNO PROTIV OTPADA OD HRANE"

Sporazumi koji će do 2028. pomoći smanjenju otpada od hrane za 30 %
Objavljeno 23. ožujka, 2023.

Ministarstvo poljoprivrede potpisalo je s 33 potpisnika dobrovoljne sporazume o sprječavanju i smanjenju nastajanja otpada od hrane "Zajedno protiv otpada od hrane". Potpisnici su subjekti u poslovanju s hranom u svim fazama prehrambenog lanca, jedinice lokalne i regionalne samouprave, znanstvena i akademska zajednica, neprofitne organizacije i inicijative te udruženja.



Cilj svega toga, rečeno je, poticanje je na smanjenje otpada od hrane u poslovnom procesu, kao i doniranje viškova hrane. Riječ je o jednoj od važnih mjera Plana sprječavanja i smanjenja nastajanja otpada od hrane RH te reformske mjere "Unaprjeđenje sustava doniranja hrane" iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost (NPOO), koje doprinose cilju smanjenja otpada od hrane u Hrvatskoj za 30 % do 2028. godine. Nazočili su ministrica poljoprivrede Marija Vučković i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Zdravko Barać. Vučković ističe kako poruku da "hrana nije otpad" nastoje proširiti u sve segmente društva i gospodarstva. "U Hrvatskoj nastaje nešto više od 286.000 tona otpada od hrane godišnje, što se s pravom čini puno, no na razini Europske unije nismo među zemljama s najviše otpada po stanovniku. Ministarstvo je prije nekoliko godina počelo razvijati sustav e-doniranja na pilot razini koji se sada širi na cijelu zemlju, a pomoću sredstava iz NPOO-a uspostavljena je nova aktivnost koja bi trebala bolje opremiti one koji smanjuju otpad i povećavaju doniranje preko posredničke uloge. Prvi natječaj je prošao uspješno. Od ukupnih 4,2 milijuna eura iz NPOO-a, ugovoreno je 1,9 milijuna eura s 41 posrednikom i devet sustava institucija koje će obavljati ulogu županijskih banaka hrane. One će uspostaviti virtualnu hrvatsku banku hrane", kaže.

Potpisnici su i Fortenova grupa, Konzum, Zvijezda i PIK Vrbovec. Direktorica marketinga Fortenova grupe Marina Burazer rekla je kako je ta grupa, čije se kompanije bave poljoprivredom, proizvodnjom i prodajom hrane, svjesna važnosti svega. Potpisali su da bi kroz konkretan i mjerljiv doprinos pridonijeli smanjenju tog otpada te utjecali na jačanje svijesti u društvu. Njihove kompanije, kaže, sustavno rade na tome - Konzum je vlasnik titule Najdonatora pet godina zaredom, doniravši više od 1300 tona hrane. "Takve inicijative zajednički su interes svih nas", ističe. Među potpisnicima je i tvrtka Nestle, iz koje kažu kako je to prilika da dijeljenjem znanja i prilagođavanjem izazovima lokalnog tržišta dodatno doprinesu stvaranju održive budućnosti na lokalnoj razini. H
GODIŠNJE PO STANOVNIKU 70 KILOGRAMA
Barać je istaknuo kako je tih nešto više od 286.000 tona godišnje otpada od hrane - oko 70 kilograma po stanovniku RH. Od toga se jestivim smatra 102.000 tona, kazao je, napominjući kako 76 % otpada stvaraju kućanstva, iako značajan dio otpada nastaje u lancu od primarne proizvodnje, prerade, u trgovinama, ugostiteljstvu. Kako navodi, u posljednje tri godine količina hrane koja se donira je na razini 1600 tona, što znači da postoji golem prostor za aktivnosti u tom segmentu i za spašavanje daljnjih količina hrane kako ne bi postale otpad nego došle do potrebitih. Rekao je i kako aplikacija e-doniranje koju je razvilo ministarstvo omogućava brži, jednostavniji i transparentniji način za doniranje hrane, za donatore i posrednike. Barać kaže kako danas imamo 138 posrednika koji hranu od donatora transferiraju prema potrebitima te kako je preko platforme aktivno više od 300 donatora. Veseli, rekao je, povećanje i broja donatora i broja posrednika.