Novosti
EKSPERIMENTALNI PROGRAM U 50 ŠKOLA

Cjelodnevna nastava: Šest novih predmeta, domaće zadaće nema, više tjelesnog
Objavljeno 23. ožujka, 2023.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja predstavilo je u srijedu javni poziv osnovnim školama za podnošenje prijava za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola" u kojemu će od jeseni sudjelovati 50 škola, a za što je osigurano 25 milijuna eura.



Program će trajati četiri školske godine, a u njega će biti uključeni učenici od 1. do 8. razreda. "Djeca nam nedovoljno dugo borave u samim školama, i to ćemo promijeniti konceptom cjelodnevne škole", kazao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

Prirodoslovlje, društvo i zajednica, praktične vještine, informacijske i digitalne kompetencije, svijet i ja, drugi strani jezik - novi su predmeti koje će od jeseni slušati učenici škola koje uđu u eksperimentalni program cjelodnevne nastave. Školski dan trajat će od 8 do 17 sati svaki dan. Obavezna nastava trajat će do 15 ili 15.30 sati, u okviru toga učenici imaju topli obrok, a slijedi drugi dio koji pohađaju učenici koji to odaberu, a to su izvannastavne aktivnosti do 17 ili 17.30. Potom će slijediti izvanškolske aktivnosti koje ne pokriva proračun i mogu biti sufinancirane na neki drugi način, rekao je Fuchs. U okviru obvezne nastave je program potpore, potpomognutog i obogaćenog učenja u sklopu kojeg učenici s nastavnicima ponavljaju i utvrđuju gradivo. "To je onaj dio gdje se odvija proces koji se odvijao kod kuće - pisanja domaćih zadaća, instrukcija i slično", naglasio je ministar.

Satnica hrvatskog i matematike u svim se razredima povećava za jedan sat tjedno. Priroda i društvo, koja se sad sluša od 1. do 4. razreda, odnosno priroda koja se sluša u 5. i 6. razredu, postaju prirodoslovlje, te će ga dva sata tjedno slušati učenici od 1. do 6. razreda. Učenici od 1. do 4. razreda dobivaju predmete praktične vještine, društvo i zajednica te obavezan drugi strani jezik u 4. razredu, koji se potom sluša do kraja osnovne škole. Učenici koji neće ići na vjeronauk, morat će za izborni predmet odabrati svijet i ja. Povećava se i broj sati za likovnu i glazbenu kulturu od 1. do 4. razreda te tehničku kulturu i geografiju od 5. do 8. razreda. Povećava se i satnica tjelesnog u 4. razredu, a taj predmet će predavati magistri kineziologije. Nakon eksperimentalne provedbe, koncept cjelodnevne škole za četiri godine trebao bi zaživjeti u svim školama u Hrvatskoj.

Ministar smatra da cjelodnevna škola daje mogućnost da svako dijete bez obzira na njegov sociomaterijalni status ili stupanj obrazovanja roditelja ima jednake uvjete u školama i da se izjednači količina znanja koju nastavnici prenose djeci. "Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće, da povećamo kvalitetu obiteljskog života, s obzirom na to da neće biti domaćih zadaća", objasnio je.

Škole će dobiti 300.000 eura za ulaganje u opremu, blagovaonice, kuhinje i sl., kazao je državni tajnik Stipe Mamić. Prijaviti se mogu one škole koje već provode jednosmjensku nastavu i imaju više od 100 učenika. Mogu se prijaviti i škole koje sada ne rade u jednoj smjeni, ali ako prilože službenu odluku da će tijekom eksperimentalnog programa raditi u jednoj smjeni, kao i one koje rade u jednoj smjeni u koju je uključena najmanje polovina učenika, a unutar škole jedna organizacijska jedinica ne radi u jednoj školi. Predviđen je i rast plaća zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa, istaknuo je Mamić.

Dijana Pavlović
GRADNJA ŠKOLA
Ministarstvo će uskoro objaviti poziv za gradnju, dogradnju i rekonstrukciju škola, za što je osigurano 852 milijuna eura. Najesen će biti objavljen poziv za prilagodbu jednosmjenskih škola za uvođenje cjelodnevne nastave, za što je osigurano 144 milijuna eura. Ide i poziv za gradnju školskih dvorana, za što je osigurano 495 milijuna eura.