Svijet
SAMIT EUROPSKIH ČELNIKA: O RATU, ENERGIJI, MIGRACIJAMA

EU i dalje pomaže Ukrajini, jačat će pritisak na Rusiju
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Daljnja potpora Ukrajini, naročito u dovoljnim količinama streljiva, konkurentnost europskog gospodarstva posebice u odnosu prema Sjedinjenim Državama i Kini, unutarnje tržište i pitanja energije i migracija glavne su teme dvodnevnog proljetnog sastanka na vrhu europskih čelnika koji počinje u četvrtak u Bruxellesu. Sastanak čelnika 27 država članica počinje u četvrtak radnim ručkom s glavnim tajnikom UN-a Antonijem Guterresom, s kojim će razgovarati o ključnim geopolitičkim i globalnim izazovima.

Nakon toga počinje rasprava o Ukrajini, a očekuje se da će čelnici EU-a u svojim zaključcima nastaviti pritisak na Rusiju, izraziti spremnost za uvođenje novih sankcija i naglasiti potrebu učinkovite provedbe dosad uvedenih restriktivnih mjera. U ponedjeljak su ministri vanjskih poslova i ministri obrane država članica postigli politički dogovor o planu nabave milijun topničkih projektila kalibra 155 mm u sljedećih godinu dana. Za to će biti osigurano milijardu eura iz Europskog instrumenta mirovne pomoći za nabavu streljiva iz postojećih zaliha te još milijardu za narudžbu streljiva kalibra 155 milimetara. "Naš je cilj osigurati Ukrajini milijun komada streljiva u sljedećih 12 mjeseci i osigurati odgovarajuće financiranje. U tu svrhu morat ćemo poduzeti mjere za jačanje proizvodnih kapaciteta europske obrambene industrije", napisao je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel u pozivnom pismu čelnicima država članica.

Čelnici će na samitu raspravljati o dugoročnoj strategiji za osiguranje konkurentnosti i produktivnosti europskog gospodarstva te ulozi jedinstvenog tržišta u tome. “Europska unija osigurat će svoju konkurentnost jačanjem otpornosti i produktivnosti, kroz osiguranje energije po priuštivim cijenama, smanjujući strateške ovisnosti, ulažući u vještine budućnosti i gradeći svoju gospodarsku, industrijsku i tehnološku bazu prikladnom za zelenu i digitalnu tranziciju, a da pritom nitko ne ostane po strani”, kaže se u nacrtu zaključaka, koje bi čelnici trebali usvojiti. Europsko vijeće pozvat će Komisiju i države članice da pripreme planove za punjenje skladišta plina za sljedeću sezonu grijanja kroz korištenje platforme za zajedničku nabavu kako bi se osigurala sigurnost opskrbe i prihvatljive cijene. H
Najčitanije iz rubrike