Novosti
BROJNI PLANOVI I PROJEKTI ZA BARANJU

Jankovics: Prioriteti Belje i pitanje granice sa Srbijom
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
"Planiramo pravi brending Zmajevca i oplemenjivanje vrlo velikog truda mještana"

Sedmi po redu zastupnik mađarske nacionalne manjine u Saboru, Robert Jankovics, i formalno je postao ‘‘mađarski zastupnik‘‘ s najdužim stažem.Njegovim je lobiranjem i radom mnogo napravljeno za Mađare u Hrvatskoj, a od svega benefit imaju i ostali Baranjci. Treba spomenuti i drugog baranjskog saborskog zastupnika, Stipana Šašlina (HDZ), koji s Jankovicsem čini svojevrsni ‘‘baranjski saborski lobi‘‘.

Bitka za vodovod


"Mislim da je dosta toga učinjeno. Prije svega ističem autocestu koja je došla do Belog Manastira i nema razloga da iduće godine ne dođe do granice s Mađarskom. Nadalje, još prije sam isticao kako mi je interes pitanje Belja, ali u cijeloj priči malo je načina na koje se politika može uplesti, osim eventualno putem regulatornih tijela, dakle tko će i kada preuzeti Belje ako ono bude na prodaju, jer Fortenova ove godine ima velikih dugova koji dolaze na naplatu. Vidjet ćemo što će se dogoditi", kaže Jankovics, nastavljajući kako mu je treća važna tema granica na Dunavu, budući da ‘‘s one strane granice‘‘ živi mnogo ljudi s hrvatskim dokumentima, i to na području koje katastarski pripada Hrvatskoj. No, nastavlja, to je ples za koji treba dvoje ljudi, a Hrvatska partnera u posljednje vrijeme u Srbiji nije imala.

"Nadam se da će težnja Srbije prema zapadu, pa čak i određeno zatopljivanje odnosa u posljednjih nekoliko mjeseci, s češćim susretima, što u Bruxellesu što drugdje, rezultirati na način da odbori za rješavanje pitanja granica obje države sjednu za stol i ozbiljno pristupe rješavanju ove problematike", ističe. Nastavlja kako se bori za još neke manje, ali i te kako bitne stvari. ‘‘Ispod radara‘‘ je, donekle, prošlo da je Ustavni sud ukinuo uredbu o vodoopskrbnim područjima, kojom bi, eventualno, Baranjski vodovod izgubio samostalnost i potpao pod osječki.

"Još u prvom mandatu nastojao sam objasniti prednosti koje bi Baranja imala ako Baranjski vodovod ostane samostalan. To je sada na stolu Ministarstva gospodarstva i sve ću pokušati učiniti da Baranjski vodovod ostane svoj. Važno je da on bude samostalan jer ćemo tako imati brojne prednosti, bez obzira na to što će darđanska Vodoopskrba, koja se skrbi o općinama Darda i Bilje, očito potpasti pod osječki Vodovod", tvrdi.

Govoreći o projektima važnima za mađarsku zajednicu koje "gura" zajedno s DZMH-om, čiji je predsjednik, naglašava kako ove godine planiraju dovršiti gradnju tri dječja vrtića, u Korođu, Laslovu i Belom Manastiru, s tim da bi belomanastirski vrtić bio samo dio impozantne zgrade koja "niče" u Beljskom naselju, a u kojoj će biti još kulturni centar te središnja knjižnica Mađara u RH koja je trenutačno u Gradskoj knjižnici u jedinom baranjskom gradu. Radovi izvrsno napreduju, a sukladno ugovoru, trebali bi biti gotovi do 31. kolovoza ove godine. Gradnja se financira sredstvima mađarske Vlade. "Odnosi DZMH-a s Vladom Mađarske su izvrsni. Mi određujemo prioritete, a podupire ih Budimpešta", kaže, podsjećajući i na, primjerice, financiranje projektne dokumentacije za obnovu crkve u Podolju, koja je bila temelj za prijavu na natječaj Ministarstva kulture RH koje je, pak, za obnovu te crkve odobrilo ogromna sredstva, po iznosu je među TOP 5 u Hrvatskoj za ovu namjenu. Političkim umijećem izlobirani su i odlični odnosi s Vladom RH, koji također rezultiraju određenim benefitima. Jedan od njih je milijun eura vrijedan projekt gradnje nove građevine u Zmajevcu.

Kandidatura


"Planiramo pravi brending Zmajevca i oplemenjivanje vrlo velikog truda mještana, prije svega truda uloženog prilikom organiziranja Vinskog maratona, s boljom infrastrukturom blizu ulaza u Katolički surduk, čime će promocija Baranje doživjeti novi moment. Ako sve pođe prema planu, očekujem ishođenje građevinske dozvole do lipnja, a budući da je u Zagrebu dogovoreno odobravanje sredstava, ne bi trebalo biti prepreka da u rujnu ne počne izgradnja", objašnjava. Ne zaboravlja ni na manifestacije, poput spomenutog Vinskog maratona, Ribarskih dana i Paprikafesta, za čiju će se organizaciju potruditi ove godine osigurati rekordne iznose, kako bi bile još bolje organizirane i posjećenije. Kako bi realizirali sve planirano, što se tijekom četiri godine ne stigne, Jankovics će se najvjerojatnije kandidirati na parlamentarnim izborima koji bi se trebali održati najkasnije u rujnu iduće godine.

"Moja je namjera, a u dogovoru s meni bliskim ljudima, kandidatura za još jedan mandat, jer ima dosta stvari koje objektivno nećemo moći završiti do iduće godine. Normalno, uz uvjet da me DZMH kandidira", ističe Jankovics.

Ivica Getto
ŠKOLA NOGOMETA
Jankovics i DZMH lobiraju i za razvoj sporta, pa su aktivno uključeni u rad NK-a Vardarac, što je rezultiralo plasmanom kluba u MŽNL Osijek - Vinkovci. Uz Dardu, Borac i Radnički među klubovima su u najvišim stupnjevima natjecanja što se Baranje tiče, uz ambicije za daljnje napredovanje. "Specifično za mađarsku zajednicu u Vardarcu je da postoji snažan interes za klub. Jednostavno, ne znam živi li u bilo kojem tako malom selu 40-ak osoba za mjesni klub. Cilj nam je formirati školu nogometa s naglaskom na baranjsku djecu. Nažalost, u ovom trenutku ne postoji kvalitetna infrastruktura za ambicije NK-a Vardarac, a igralište je dijelom i nelegalno izgrađeno, pa tamo ne možemo ništa raditi. Stoga moramo raditi potpuno novu infrastrukturu UEFA B licencije, za što također imamo obećanja glede financija" naglašava.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VOJNA VOZILA BIT ĆE MODERNIZIRANA U SLAVONSKOM BRODU

Stigla 22 Bradleyja, poslana su u tvornicu "Đuro Đaković"

2

ŠIRENJE ZARAZNE BOLESTI DIŠNOG SUSTAVA

U OBŽ-u je od hripavca 74 oboljelih, uglavnom mlađih

3

POLITIZACIJA SUZBIJANJA AFRIČKE SVINJSKE KUGE

Gotovi prosvjedi seljaka, mjere uspješne, epidemija se smirila