Crna kronika
SVE JE VIŠE MOPEDA I MOTOCIKLISTA NA CESTAMA, POLICIJA UPOZORAVA

Motociklisti, niste besmrtni!
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Dolaskom proljeća i temperatura iznad 10 Celzijevih stupnjeva, sve je više mopeda i motocikala na slavonskim cestama. Uvjeti za vožnju uistinu su povoljni za vožnju na dva kotača, što je trenutak za policiju da podsjeti sve sudionike u prometu da sada u prvi plan dolazi pitanje sigurnosti motociklista i mopedista u prometu. Vozačima ovih vozila savjetuje se da se pridržavaju zakonskih propisa. A da vožnja motocikala može biti opasna, govore statističke crne brojke. Naime, prošle su godine ceste Osječko-baranjske županije uzele živote četvorice vozača mopeda i motocikala. Zabilježeno je ukupno 57 prometnih nesreća u kojima su sudjelovali prošle godine. Još je 20 vozača zadobilo teške, a 18 lakše ozljede.

Što se tiče ostalih statističkih brojki, na području Policijske uprave osječko-baranjske u prošloj godini evidentiran je 621 prekršaj vozača mopeda i motocikla, od čega je 15 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, 266 prekoračenja brzine kretanja, 43 upravljanja neregistriranim vozilom, 86 nekorištenja zaštitne kacige, 25 upravljanja prije stjecanja prava na upravljanje. Zabilježeno je i jedno upravljanje pod zabranom, šest upravljanja nakon što im je ukinuta vozačka dozvola zbog prikupljenih 12 negativnih prekršajnih bodova, osam nepostupanja po znaku policijskih službenika, jedna uporaba svjetala danju, šest tehničke neispravnosti te 164 ostala prekršaja.

Policija apelira na vozače motocikala i mopeda da prilagode brzinu vožnje uvjetima na cesti (stanju i karakteristikama ceste) te da voze jedan iza drugoga, ako voze u skupini. Također, trebali bi izbjegavati vožnju na dijelovima asfalta na kojima ima pijeska ili ulja, kao i da se prilikom vožnje kroz lijevi zavoj odmaknu od središnje crte, inače će im se glava nalaziti čak do jedan metar u prometnoj traci namijenjenoj za promet vozila iz suprotnog smjera. Apelira se i da ne voze prebrzo, ni slalom između vozila (mopedi i motocikli su uski, zbog čega ih pri većim brzinama drugi sudionici u prometu teže predvide), ali i da kontroliraju svoje ponašanje i strast za vožnjom te ne ispituju i ne dokazuju mogućnosti svog mopeda ili motocikla. M.Bugarić
Možda ste propustili...

PROMETNA NESREĆA U JUGOVU POLJU

Unesrećenog iz vozila spašavali vatrogasci

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

PIJANI VOZAČI “AKTIVNI” ZA VIKEND

Visoke kazne ne sprječavaju ih da počnu voziti

Najčitanije iz rubrike