Crna kronika
SUĐENJE ZBOG CIPELARENJA “DJEDA MRAZA”

Ispričavam se svima, kriv sam, ostao sam bez posla
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Matej Marković (25) od tučnjave na Badnjak nalazi se u istražnom zatvoru u Požegi

Na Badnjak prošle godine društvenim mrežama proširila se snimka brutalnog cipelarenja u glavu mladića odjevenog u Djeda Mraza, u Slavonskom Brodu. Nakon uhićenja, Matej Marković, koji je zadao snažan udarac nogom u glavu, u srijedu se, vezanih ruku i uz pratnju pravosudnih policajaca, pojavio na optuženičkoj klupi Općinskog suda u Slavonskom Brodu. Marković je u međuvremenu dobio otkaz u Hrvatskoj vojsci.



Tučnjava se zbila na Badnjak, oko 15 sati, na Šetalištu braće Radić, u Slavonskom Brodu, kada je došlo do sukoba više osoba, koja se iz svađe brzo pretvorila u masovnu tučnjavu koja je okončana brutalnim udaranjem 22-godišnjaka koji je bio odjeven u kostim Djeda Mraza. Nakon objave snimke, koja je zgrozila mnoge, policija je pronašla i uhitila 25-godišnjeg Markovića, koji je od tada u istražnom zatvoru u Požegi.

Rasprava je, prenosi slavonskobrodski Plusportal.hr, počela čitanjem optužnice, nakon čega je Marković rekao kako je kriv, ali predloženu kaznu od godinu i šest mjeseci zatvora nije prihvatio. Odmah je rekao kako se ispričava mladiću kojeg je udario nogom u glavu, ali i svojoj obitelji i prijateljima. "Jednu kaznu već sam dobio, izgubio sam posao koji sam volio. Žao mi je zbog svega...", rekao je 25-godišnjak, a onda je ispričao što je prethodilo cipelarenju. Rekao je kako je u kafić na Šetalištu došao proslaviti Badnjak s prijateljima. U jednom trenutku do njih je došao Leon Ćurić sa svojim društvom, koji je Markoviću rekao da želi riješiti nesuglasice te da iziđu iz kafića. "Udario me šakom u glavu kada sam odbio, a onda su se svi počeli tući, no uskočio je konobar i sve ih izbacio", kaže Marković, dodajući kako je još neko vrijeme ostao u kafiću. Kada je izišao, vani su se svi tukli.

- Tada me je Kristijan, odjeven u kostim Djeda Mraza s leđa uhvatio za vrat i počeo gušiti, a imam liječničku dokumentaciju o fobijama od gušenja, jer me kao maloljetnika jedan čovjek pokušao ugušiti. Potom sam učinio ono što je vidljivo na snimci, žao mi je - rekao je Marković.

Na prvoj raspravio bio je i udareni Kristijan E. koji je ostao pri iskazu koji je u siječnju dao u PU brodsko-posavskoj. Kratko je dodao da je pao u nesvijest i da se ničega ne sjeća te da se probudio dvije ulice dalje. Dodao je i kako Markovića ne poznaje te da nije vidio tko ga je udario. "U tučnjavi nisam sudjelovao, nego sam pokušao smiriti situaciju. Iz priče znam da su Leon i Matej imali ranije sukobe.", rekao je Kristijan E, a prenosi Plusportal.hr.

Svjedočio je i Matejev prijatelj, drugookrivljeni Đuro B., koji je rekao da je Kristijana E. udario u kuk, a ne u prsni koš, kako se navodi u optužnici. U tome ga je demantirao vještak medicinske struke, koji je, pogledavši medicinsku doumentaciju, rekao da je udarac Đure B. u tijelo Kristijana E., ipak bio u prsni koš, a ne u kuk. Drugookrivljeni je dodao da je Kristijan E. 20 kilograma teži od njega i dvije glave viši, i da ga je Kristijan prvi udario i razbio arkadu. On je njega potom udario dok je ležao na tlu. Na kraju se ispričao Kristijanu.

Milan Bugarić
OPTUŽNICA
Optužnica protiv Markovića podignuta je 19. siječnja, i tereti ga se zbog počinjenog kaznenog djela teške tjelesne ozljede, iz članka 118. stavak 1. Kaznenog zakona. Drugookrivljeni Đuro B. optužen je za pokušaj teške tjelesne ozljede, iz članka 118. stavak 1. u svezi članka 34. KZ-a. Kada je Kristijan E. pao na tlo, okrivljeni 25-godišnjak ga je, tereti ga se, dva puta udario nogom u glavu, pri čemu je oštećenik zadobio tešku tjelesnu ozljedu (ozljede glave s gubitkom svijesti), dok ga je okrivljeni 27-godišnjak udario nogom u lijevu stranu prsišta i nanio mu tjelesnu ozljedu (natučenje prsnog koša). U optužnici je predloženo produljenje istražnog zatvora protiv Markovića.

Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

OŠTEĆEN 55-GODIŠNJI SLAVONAC

Neznanac prijevarom podigao kredit od 8200 eura

NA PODRUČJU OPĆINE STARA GRADIŠKA

Pronađeno tijelo nepoznate osobe u šumi

Najčitanije iz rubrike