Osijek
MARKO ELJUGA PREDSJEDNIK HRVATSKE GRUPACIJE VODOVODA I KANALIZACIJE

Okrupnjavanje vodovoda i korisnicima je u interesu
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Veći i kadrovski snažniji isporučitelji vodnih usluga generator su kvalitete

Marko Eljuga, član Uprave - direktor Vodovoda Osijek d.o.o., novi je predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije (HGVIK). Potvrda je to dobrih poslovnih rezultata Vodovoda, ali i prilika da se u okviru stručne grupacije poboljša položaj vodnog sektora u Hrvatskoj. O svemu tome razgovarali smo s Eljugom.

Približite nam uvodno HGVIK, koja je njegova uloga?


- Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije interesno je udruženje vodovoda i kanalizacija koje više od 35 godina okuplja trgovačka društva koje se bave vodno-komunalnim gospodarstvom i to ponajprije pružanjem javne usluge opskrbe pitkom vodom, odvodnjom otpadnih voda kao i pročišćavanjem otpadnih voda. Udruženje ima 75 članova. Osnovna uloga HGVIK-a je povezivanje svih pravnih osoba koje obavljaju uslugu vodoopskrbe i odvodnje otpadnih voda i pročišćavanja otpadnih voda i tijela državne uprave te jedinica lokalne i regionalne (područne) samouprave koja rade na zakonodavstvu i normama koje se odnose na područje vodoopskrbe, odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda. Grupacija je zadužena za poticanje i uspostavljanje razmjene informacija i znanja među članicama, iznošenje prijedloga zakonodavnim i upravnim tijelima, te sudjelovanje u donošenju zakona i drugih propisa iz područja djelatnosti vodoopskrbe i odvodnje

Kako suradnja tih tijela funkcionira u praksi?


- Ni jedan zakonski prijedlog iz domene vodoopskrbe i odvodnje ne prolazi bez aktivnog sudjelovanja HGVIK-a, koji preko svojih predstavnika aktivno sudjeluje u izradi zakonskih akata, pravilnika i uredbi iz domene vodnih usluga. Suradnja sa zakonodavnim tijelima, predstavnicima Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatskim vodama je izuzetno korektna, proaktivna i usmjerena na ispunjenje svih ciljeva u vodnom sektoru kojih je uistinu mnogo.

Na što mislite?

- Na činjenicu kako su pred vodnim sektorom izazovi racionalizacije i povećanja učinkovitosti isporučitelja vodnih usluga, a sve u svjetlu donošenja Uredbe o uslužnim područjima koja ima za cilj racionalizacije poslovanja, ujednačavanja postojećih cijena i što uspješnijeg povlačenja sredstva iz EU fondova.

Ustavni sud je ocijenio da Vlada RH u postupku njezina donošenja nije postupila u skladu sa standardima utvrđenim Ustavom i zakonima. Stoga je ukinuo tu uredbu i odredio da Vlada novu treba donijeti do 15. srpnja. Iako je uredba izazvala određene kontroverze, ona je pozitivan i potreban zakonski akt koji će omogućiti ispunjenje osnovnog cilja – dostupnu javnu vodoopskrbu i odvodnju svim stanovnicima Hrvatske. Strahovi dijela gradonačelnika i načelnika kako će velike tvrtke vlastite gubitke nastojati pokriti kroz nametanje većih troškova manjim gradovima i općinama, pa će slijedom toga njihovi stanovnici konzumirati skuplju i nekvalitetniju vodu, kao i da je proces okrupnjivanja uvod u privatizaciju vodoopskrbnih usluga ne stoje i nisu smisao donošenja uredbe. S ljudske strane, imam razumijevanja za njihovu skepsu, okrupnjavanje vodovoda izaziva strah onih koji se trebaju priključiti većim i učinkovitijim sustavima, ali to okrupnjavanje upravo je i zamišljeno kako bi se stvorili preduvjeti za racionalizacije i uspješnije povlačenje EU sredstava. Zadaća svih nas je iznjedriti novi prijedlog uredbe koji će naići na razumijevanje manjih sredina i manjih vodovoda, jer je to i u njihovu interesu. Ponavljam, donošenje Uredbe o uslužnim područjima, okrupnjavanje vodovoda, u interesu je svih. Kako isporučitelja vodnih usluga, tako i svih korisnika naših usluga.

Spominju se i gubitci u poslovanju velikih sustava, o čemu je riječ?

- Svjesni ste trenutačne energetske situacije u svijetu. Povećanja cijena električne energije opterećuju isporučitelje vodnih usluga, koji takve udare nisu u mogućnosti potpuno amortizirati kroz postojeću cijenu vodne usluge. Situacija bi bila puno gora bez intervencijskih mjera Vlade RH, koje su uspjele ublažiti znatnije udare. Upravo ću vam na ovom primjeru pokazati zbog čega je HGVIK bitan i zbog čega je članstvo u njemu važno za sve njegove članice. Zahvaljujući sjajnim stručnjacima i odličnoj komunikaciji koju Vodovod-Osijek ima s državnim institucijama omogućena je ugradnja baterijskih spremnika za pohranu električne energije iz obnovljivih izvora energije (solara) za sve vodovode u RH. Veći, snažniji i kadrovski bolje ekipirani isporučitelji vodnih usluga pokreću kvalitetne inicijative, od kojih preko suradnje u HGVIK-u koristi mogu imati svi vodovodi. To je misao vodilja koju ću slijediti u svom mandatu na čelu HGVIK-a, pokušavajući djelovati inkluzivno. Otvoren sam za svaku kvalitetnu ideju koja može doći iz bilo kojeg vodovoda. Ako je u interesu isporučitelja vodnih usluga i korisnika naših usluga, takva ideja bit će mi prioritet.

Sve ovo pokazuje kako je osječki Vodovod jedan od lidera u svojoj branši?


- U pravu ste, nismo jedini, ali smo u samom vrhu. Uspješnost ostvarenja osnovne misije, isporuke dovoljnih količina zdravstveno ispravne pitke vode kao i odvodnje otpadnih voda, potvrđena je od korisnika naših usluga koji nisu opterećeni redukcijama i obustavama isporuka pitke vode. Jedan smo od najuspješnijih vodovoda glede smanjenja gubitaka u vodoopskrbnoj mreži, prednjačimo u povlačenju sredstava iz europskih fondova i isporučujemo uslugu čiju smo racionalnost doveli na razumnu mjeru. Zbog toga je i ovo imenovanje potvrda uspješnosti osječkog Vodovoda, na što sam izuzetno ponosan. Dovršetak i puštanje u probni rad Uređaja za prečišćavanje otpadnih voda; početak projekta Osijek 4, u kojem će se preko sredstava Europske unije financirati novi kilometri vodoopskrbnih i odvodnih cjevovoda u našem gradu (Višnjevac, Gundulićeva, Vukovarska, Sljemenska), u fokusu su poslovanja u tekućoj godini i na tragu su našeg usmjerenja k izgradnji suvremene vodoopskrbne mreže koja će utjecati na sigurnost i racionalnost našeg poslovanja.

Činjenica da smo u tom usmjerenju prepoznati ispunjava me zadovoljstvom i odgovornošću kako prema ostalim isporučiteljima vodnih usluga, tako i prema korisnicima naših usluga.

Dario Kuštro

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana