Mozaik
JAZZ-KONCERT U OSIJEKU

Davor Križić Experiment nastupa u kinu Urania
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
U organizaciji Analognog ureda 25. ožujka u 21 sat u kinu Urania u Osijeku nastupit će Davor Križić Experiment, u sastavu Davor Križić, truba, krilnica, Saša Nestorović, tenor saksofon, Elvis Penava, el. gitara, Joe Kaplowitz, orgulje, i Janko Novoselić, bubnjevi.

Nakon uspješnog djelovanja s Boilersima, ugledni jazz-trubač, krilničar i skladatelj Davor Križić pokrenuo je 2009. sastav Davor Križić Experiment. U sastavu, čije je djelovanje u početku bilo osmišljeno kao neka vrsta jazz-workshopa u kojemu se susreću glazbenici različitih naraštaja na putu k novim zvukovima, do sada je surađivalo tridesetak jazzista. Nakon četiri godine iskušavanja vlastitih i stranih kompozicija, s kojima Križić često postupa kao neobuzdani malj, neprestano ih razbijajući i iznova preslagujući, i eksperimentiranja stilovima i idejama uživo pred publikom, Davor Križić Experiment snimio je fascinantni, istoimeni album u sedmeročlanoj postavi koja je predstavljala spoj nekih od najvećih majstora jazza generacije Boilersa i jazzista mlađe generacije. Svako majstorstvo pretpostavlja, kao što znamo, neko naukovanje, učenje i vježbanje koje, kako piše hrvatski filozof koji je pisao najljepšu filozofsku esejistiku u nas, "za cilj ima dostizanje najvišeg stupnja umijeća u pojedinom zanatu, tj. postizanje stupnja majstorstva". Dugogodišnje djelovanje Križića kao jazzista dokazuje da je istinska veličina na ovim prostorima moguća. Ulazak je slobodan.

Koncert se realizira sredstvima Ministarstva kulture i medija RH, Zaklade Kultura nova, Hrvatskog društva skladatelja - ZAMP-a, Osječko-baranjske županije i Grada Osijeka. T.K.
Najčitanije iz rubrike