Dome slatki dome
VRT : PREGLEDAJTE TRAVNJAK

Vrijeme je za sjetvu ili popravak travnjaka
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Sjeme je nakon sjetve potrebno lagano nagrabljati ili prijeći šupljim valjkom kako bi se bolje priljubilo uz tlo

Proljeće je idealno vrijeme da travnjak dovedete u savršeno stanje. Nakon zime na travnjaku su vidljiva oštećenja koja ćete morati popraviti. Pažljivo pregledajte travnjak, obratite pažnju na tragove mahovine, dijelove bez trave ili s korovom. Sve se može popraviti. Želite li promijeniti izgled vrta, razmislite o oblikovanju travnjaka kružno ili čak s valovitim rubovima.



Mahovina i mrlje bez trave se javljaju najčešće u hladu drveća. Trava obično treba bar šest sati direktne svjetlosti da bi uspješno rasla. Rast trave možete popraviti tako što ćete prorijediti krošnju drveta. Ako vam je to preradikalno rješenje, razmislite o tome trebate li u tom dijelu uopće travnjak. Umjesto trave možete posaditi cvijeće i grmlje koje raste u hladu ili pak oko drveta napraviti mjesto za odmor. Umjesto trave kao podlogu možete postaviti šljunak. Ima li na odabranom mjesto manje svjetla, posadite travu koja je tolerantna na manjak sunčeve svjetlosti. Mjesta bez trave ponovno zasijte. Ako ne želite čekati da trava naraste, odaberite gotovu travu. Da bi travnjak bio lijep, potrebno ga je redoviti prozračivati. To se radi vilama i to nakon kiše kada je zemlja mokra. Jednostavno vile zabodite u travnjak oko 10cm i malo proširite rupu pomičući dršku naprijed i natrag. Tim postupkom prijeđite cijeli travnjak. Za lijepu travnatu površinu nužno je redovno prihranjivanje organskim ili umjetnim gnojivom. Najbolje vrijeme za nanošenje hranjiva je ujutro, dok se rosa još nije digla. Vlaga će pomoći aktiviranje gnojiva, a s obzirom na to da je trava već vlažna, izbjegavate zalijevanje. S vremenom se na travnjaku pojavljuju rupe i neravnine koje je najbolje popuniti sitnom zemljom. Nakon toga grabljama rasporedite zemlju, ali tako da se vrhovi trave vide, te zalijte.
Jasminka Knežević
Priprema tla
Sjetva travnjaka može se provesti u rano proljeće, prije početka vrućina ili u ranu jesen nakon razdoblja vrućina i prije razdoblja hladnoće. Teren za sjetvu travnjaka prekopajte, ručno ili plugom, ovisno o površini, na dubinu 10 - 20 cm. Ako je tlo glinasto, dodajte pijeska, ako je pjeskovito, dodaje se treset, a ako je pretvrdo, odnosno vrlo glinovito, najbolje rješenje je dodati sloj humusa 5 - 10 cm. Ne stavljati vapno i gnojivo istovremeno jer bi se tada stvarao amonijak. Površinski sloj treba očistiti od gruda zemlje, granja, ostataka korijenja korova i ostaloga.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike