Ekonomija
PRVA KONFERENCIJA O ZLATU U HRVATSKOJ

Ulaganje u zlato najbolja zaštita imovine građana
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
U 2022. godini, u samo godinu dana, središnje banke u svijetu povećale su imovinu u zlatu za čak 152 posto, kazao je Kokić

Ulaganje u investicijsko zlato ponovno se i u trenutačnim složenim, globalno izazovnim ekonomskim uvjetima pokazalo kao najbolje rješenje za zaštitu imovine građana i institucionalnih investitora.Zaključak je to 1. Konferencije o zlatu, koja je održana u hotelu Hilton Garden Inn u Zagrebu.

Da svijet, građani, poduzetnici i investitori trebaju zlato kao uvijek sigurno utočište, dokazuje i postignuta trenutačna rekordnu cijena zlata od gotovo 2000 dolara za uncu, istaknuto je.

“Zlatni standard”


- Inflacija se vratila, a kamatne stope rastu. Svijet i globalna ekonomija danas su puno nestabilniji nego što je to bilo prije nekoliko godina. Upravo zato zlato ponovno postaje nezaobilazna imovina koju treba imati u ovakvim nestabilnim vremenima - istaknuo je na Konferenciji investicijski analitičar i izvršni direktor Loti Tradinga Neven Vidaković.

Kada tradicionalni ulagački instrumenti, poput obveznica, štednje u bankama te ulaganja u nekretnine postanu nesigurni, građani, ali i svi ostali investitori posežu za investicijskim zlatom. Objašnjava to direktor Centra zlata Saša Ivanović, koji je to potkrijepio činjenicom da cijena zlata u posljednjih 50 godina stabilno raste. Na primjer, u ožujku 1972. cijena unce zlata bila je 48 da bi u ožujku 2023. narasla na 1962 dolara. Zato je ulaganje u investicijsko zlato puno isplativije od čuvanja novca u banci ili kod kuće - istaknuo je Ivanović.

- Premda "zlatni standard" koji je u povijesti bio okosnica svih monetarnih sustava ne postoji već više od 50 godina, središnje banke većine zemalja u svijetu, posljednjih godina, kupuju zlato u velikim količinama. U 2022. godini, u samo godinu dana, središnje banke u svijetu povećale su imovinu u zlatu za čak 152 posto - naglasio je Marijo Kokić, menadžer za ključne kupce najstarije njemačke talionice plemenitih metala Heimerle + Meule.

- Povećana potražnja središnjih banaka za zlatom pokazuje da ono i dalje ima iznimno važnu ulogu u stabiliziranju svjetskih valuta, posebno u nestabilno vrijeme. Od uvođenja eura do danas cijena zlata narasla je čak šest puta - zaključio je Kokić.

"Gdje smo i kako dalje, glavno je dnevno, tjedno, godišnje pitanje u ovo vrijeme neizvjesnosti i nesigurnosti u kojem se danas nalazimo. Zona sigurnosti, poslovno promatrano, postaje daleka obala – vidljiva tek na horizontu. U takvim uvjetima, nekretnine i zlato zamjenjuju ulaganja u dionice i obveznice ili držanje gotovog novca", smatra Mladen Vedriš s Veleučilišta Efectus. Kako ističe Vedriš, daljnja događanja bit će interakcija niza varijabli - geopolitičkih, ekonomskih, socijalnih, a već u bliskoj budućnosti snažno će se isprepletati realna događanja te percepcija i psihologija građana i tržišta.

- Hrvatska kovnica novca, kao jedini hrvatski proizvođač investicijskih zlatnika, kontinuirano daje svoj doprinos hrvatskom tržištu investicijskog zlata, ističe to predsjednik Uprave Hrvatske kovnice novca Damir Bolta.

Kako kupiti zlato?


Atraktivne, ograničene serije zlatnika izdane u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom, s motivima bliskima domaćim, ali i stranim kupcima, polako, ali sigurno zauzimaju sve značajniji udio na tržištu.

Nekad su građani ulaganje u zlato smatrali kompliciranim. Činjenica je da se danas u zlato može ulagati na više načina, a da prilikom kupnje fizičkog zlata, koje se i smatra najboljom opcijom, ima velik broj opcija i vrijednosti, kupnja zlata je jednostavna - objašnjava to Josip Kokanović, operativni direktor Centra zlata. Investicijsko zlato lako se može čuvati i jednostavno u svakom trenutku unovčiti, a na tržištu se može kupiti velik broj proizvoda od zlata - od pločica koje teže samo jedan gram pa preko popularnih zlatnika do poluga težine jedan kilogram, objasnio je Kokanović.

Zdenka Rupčić
U proizvodnji visokotehnoloških proizvoda
Inače, na 1. Konferenciji o zlatu bilo je riječi i o aktualnom stanju stabilnosti bankarskog sustava u svijetu i Europi, investiranju na tržištima kapitala, ali i vrijednosti zlata kao metala nužnog u modernom svijetu. Zlata koje je kroz 3. industrijsku revoluciju postalo više od samog čuvara vrijednosti imovine – do danas - plemenitog metala nužnog u masovnoj proizvodnji visokotehnoloških proizvoda, ali i temelja 4. industrijske revolucije.

Možda ste propustili...

Zato što očekujete više! Zato što zaslužujete više! Zato težimo najboljem!

KWS Hrvatska proslavila 20 godina na poljoprivrednoj sceni

POSLOVANJE HRVATSKIH PODUZETNIKA

Dobit gotovo 47 milijardi kuna

SVJETSKI DAN ZAŠTITE OKOLIŠA

Pola je stoljeća zagovaranja okolišne politke

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

Zato što očekujete više! Zato što zaslužujete više! Zato težimo najboljem!

KWS Hrvatska proslavila 20 godina na poljoprivrednoj sceni

2

UČINCI REGULACIJAI REAKCIJE ŠTO SU DONIJELE IZMJENE ZAKONA O OPG-U

Poljoprivrednici: Postali smo preopterećeni birokracijom

3

RASTE BROJ POSTROJENJA U MREŽI

Solarni bum: Građani neovisniji i štedljiviji