Kultura
IZLOŽBA AKVARELA U ČAST MATKU PEIĆU

Od svojih je studenata htio napraviti institucije, ljude
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Davorin Radić izlaže radove u Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega

U povodu nedavne stote obljetnice rođenja hrvatskog povjesničara umjetnosti, slikara i književnika Matka Peića, u Galeriji svjetlosti Gradske knjižnice Požega, otvorena je izložba Davorina Radića, pod nazivom "Akvareli u čast Matku Peiću".Sjećanje na djela


Izražavanje osobite časti i dubokog poštovanja - glavni su motivi ove samostalne izložbe gospodina Radića, koji je svoje vrsne akvarele u Peićevoj rodnoj Požegi i Hrvatskoj Ateni, posvetio književniku i slikaru Matku Peiću, vrsnom akvarelistu. Iako je slikar odlučio biti samozatajan te samo "promatrač", o njegovoj izložbi, ali i povezanosti s Matkom Peićem, govorio je rođeni Brođanin te hrvatski likovni i književni kritičar i esejist Milan Bešlić.

"Što je čovjek bez svojeg sjećanja?", "I može li postojati bez sjećanja?", "Što je narod bez svojeg sjećanja kojem je drugo ime povijest?", pitanja su na koja je Matko Peić cijeli svoj stvaralački život tražio odgovore u povijesti rodne Požege te Europe.

- Istražujući europska mjesta prožimanja i europske snažne stvaralačke osobnosti, profesore i umjetnike koji su oblikovali hrvatske umjetnike, Matko Peić obnavljao je sjećanje na njihova djela, aktualizirao i revalorizirao njihovo mjesto u povijesnom pregledu. Ono što je, pak, na jedinstven način oblikovalo osobnost Matka Peića, vjerujem da nije pretjerano kazati, jest njegov odnos prema rodnom gradu Požegi - gradu koji mu nije bio samo kolijevka djetinjstva nego i zdenac života iz kojeg je crpio radosnu svježinu svoje stvaralačke izvornosti. Peić je od svojih studenata htio napraviti institucije, ljude, prijatelje i stvaraoce, a ne da im održi predavanja i ode iz svog kabineta - kazao je Bešlić o Peiću, naglasivši kako su je njegov stvaralački opus dobro znan Davorinu Radiću koji je svoju izložbu posvetio profesoru, ali i prijatelju - Matku Peiću te kolegi - slikaru Peiću, akvarelistu.

Ideja o nagradi


Autor ove izložbe nije stekao samo određen profil izvedbenog majstora, nego je zauzeo čvrst stav afirmacije tradicionalnih vrijednosti, prave apologije slikarskog medija kao kontinuiteta i konstante izražavanja u okviru vizualnih umjetnosti.

- Valja skrenuti pozornost ne samo na Radićevo slikarsko umijeće koje je rasprostrto u izložbenom prostoru Gradske knjižnice Požega, nego i na činjenicu da se u njegovim likovnim djelima u tehnici akvarela - s prepoznatljivim autorskim obilježjima - čita Radićev slikarski rukopis na onoj visokoj razini koja kazuje da učenik nije samo s dužnim poštovanjem, nego je i znalačkim slikarskim umijećem izrazio zahvalnost učitelju u prigodi svečanog obilježavanja stogodišnjice njegova rođenja - pojasnio je Bešlić te dodao kako će se zalagati za ideju o utemeljenju književne nagrade za putopis u spomen i čast Matku Peiću, a ideju su podržali i ravnateljica požeške knjižnice Aleksandra Šutalo te gradonačelnika Grada Požege dr.sc. Željko Glavić, koji smatraju da je baš to najbolji način da se Peićevo ime - bar u književnom smislu - sačuva.

Po završetku svečanog dijela otvorenja izložbe, svi posjetitelji su, uz čašu vina, mogli uživati u razgledavanju akvarela gospodina Radića. Izložba se može razgledati u Gradskoj knjižnici Požega do 20. travnja. PLUSPORTAL.HR
Možda ste propustili...

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

NOĆ KNJIGE OTVORENA U NACIONALNOJ I SVEUČILIŠNOJ KNJIŽNICI

Najmasovnija domaća manifestacija sa 1150 programa

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ILIJANA LONČAR PLESAČICA, KOREOGRAF, PEDAGOGINJA

Ples oplemenjuje, zato bi trebao biti bar djelić života svakog pojedinca

2

POČINJE VENECIJANSKI BIJENALE

Najvažniji događaj za suvremenu umjetnost

3

3. FORUM JULIJA KNIFERA NA AUKOS-u

Znamo li zašto je Knifer veliki umjetnik?