Novosti
UNAPRJEĐIVANJE SOCIJALNE SKRBI

Socijalni radnici: Sustav mora postati dostupan korisnicima
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
”Reforma mora biti prilika, a ne još jedan promašaj. Da bi sustav bio učinkovit, hitno trebamo resurse”

Hrvatska udruga socijalnih radnika i Hrvatska komora socijalnih radnika na Svjetski dan socijalnog rada pozvale su ministra Marina Piletića da reforma sustava sasluša struku i potrebe korisnika, da ne bude još jedan promašaj, a on im je poručio kako ne sumnja u zajedničko djelovanje.



Predsjednica Hrvatske udruge socijalnih radnika Štefica Karačić istaknula je kako se socijalni rad "uvijek nalazi u nekom trenutku - ili je kriza ili neka aktualna tema". "U posljednje vrijeme tema je još jedna u nizu reformi sustava socijalne skrbi, još jedna pomalo zagonetna reforma u kojoj bi se trebao popraviti sustav kako bi postao učinkovit i mogao odgovoriti na potrebe svakog čovjeka. Međutim, da bi bio učinkovit, socijalni radnici trebaju resurse", navela je. Kako resursa nema u onoj mjeri u kojoj su potrebni, istaknula je Karačić, Hrvatska udruga socijalnih radnika i Hrvatska komora socijalnih radnika prije nekoliko dana ministru Piletiću predale su inicijativu za unaprjeđenje reforme kako bi ona bila prilika da se sustav unaprijedi, ali i kako bi se sustav organizirao na fleksibilan način i bio dostupan korisnicima, a šteta od neželjenih promjena bila manja. Upozorila je, pritom, kako imaju velikih problema u osiguranju kapaciteta za smještaj korisnika, posebno onih najosjetljivijih - djece i osoba starije dobi, odnosno problem su krizni i interventni smještaj. "U sustavu nemamo mogućnosti da to realiziramo i stručnjaci se jako iscrpljuju i nose veliku odgovornost jer ne mogu zaštititi korisnika ako to nemaju. To nam je prioritetna tema koju želimo riješiti u dogovoru s Ministarstvom", rekla je Karačić.

Predsjednik Hrvatske komore socijalnih radnika Antun Ilijaš naveo je kako je inicijativa proizišla iz primjedaba i prijedloga struke s terena na Zakon o socijalnoj skrbi, a uz podršku akademske zajednice. Smatra kako je ovo prijelomni trenutak i kaže kako se nada da će ministar u izmjenama Zakona čuti glas struke i potrebe korisnika.

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike uvodno se osvrnuo na primjedbu o nedostatku resursa, istaknuvši kako se bez resursa ne može, ali i kako trebamo osvijestiti činjenicu da nema kutka u Hrvatskoj gdje koristeći EU fondove, ne niču novi resursi, novi objekti centara i udruga. "Trebamo se čuti, ali i razumjeti. Nekad mi imamo argumente koje vi ne želite prihvatiti, a nekad vi imate argumente koje do sada možda nisu dovoljno dobro čuli oni koji su trebali. Za prolivenim mlijekom nećemo plakati", rekao je.

Dodao je kako je 2023. izazovna godina jer je startala reforma pa trebaju vidjeti ima li prilike da se ispravi nešto što je možda “zapelo”. “Ni jedna reforma ne može se provesti za jedan dan ili kada zakon stupi na snagu, nego je potrebno zajedničko djelovanje. U to zajedničko djelovanje ne sumnjam, zazivam ga i pružam ruku suradnje i to je ključna poruka zbog koje sam došao ovdje”, poručio je Piletić.

Dijana Pavlović
ZAŠTITA PRAVA RODITELJA NJEGOVATELJA
Na sjednici Vlade u srijedu bit će prijedlog zakona o osobnoj asistenciji, najavio je ministar Marin Piletić. Donošenjem Zakona o osobnoj asistenciji broj korisnika usluge proširit će se sa sadašnjih četiri tisuće, koji su financirani iz Europskog socijalnog fonda, na 14 tisuća. Zakonsko pravo moći će koristiti više od 14 tisuća osoba s invaliditetom, a sve naknade iz zakona o socijalnoj skrbi bit će objedinjene te povećane kroz povećanje osnovice u sklopu zakona o inkluzivnom dodatku, najavio je ministar. Nakon toga bit će predstavljene izmjene zakona o socijalnoj skrbi kojima će se podići razinu prava roditelja njegovatelja, dodao je Piletić osvrćući se na najavu premijera Andreja Plenkovića da će roditelji njegovatelji imati pravo na naknadu 10 mjeseci nakon smrti djeteta te neće morati odmah ići na burzu rada.

Možda ste propustili...

INOVACIJSKO NATJECANJE ZA PRIMJENU UMJETNE INTELIGENCIJA U ZDRAVSTVU I MEDICINI

Pobjednik MediBoost

NAPREDAK HRVATSKE U EUROPSKOM DIGITALNOM DESETLJEĆU

Umjetna inteligencija neka će radna mjesta ukinuti, ali će i stvoriti druga

Najčitanije iz rubrike