Novosti
CESTA KOJA SPAJA BUDIMPEŠTU I PLOČE

Hrvatska završava svoj dio koridora nagodinu
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Svilaj je u funkciji, završen je i most kod Gradiške, ali se čeka završetak pristupne ceste
Sljedeće godine otvara se most Gradiška, a Hrvatska će završiti svoj dio posla na koridoru 5c, rečeno je u utorak nakon sastanka ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića i ministra komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edina Forte, koji je gostovao u nastupnom posjetu. Dva su ministra potpisala dodatak sporazumu između Vlade RH i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o održavanju i rekonstrukciji cestovnih mostova na državnoj granici. U sporazum su dodani mostovi Svilaj i Gradiška, izgrađena od njegova potpisivanja prije dvije godine. Butković je rekao da su to "dva velebna projekta", napravljena zajedničkim naporima s bosansko-hercegovačkom stranom. Svilaj je u funkciji, a lani je završen i most kod Gradiške, ali čeka se završetak pristupne ceste s naše strane. To bi trebalo biti gotovo početkom sljedeće godine kada će most biti otvoren, rekao je Butković.

Naime, početkom sljedeće godine očekuje se završetak dijela pristupnih cesta, dok će radovi na drugom dijelu koji se spaja na autocestu ove godine tek početi. Bosansko-hercegovačka strana svoje je poslove oko spajanja toga mosta već napravila. Butković je izvijestio da se na sastanku razgovaralo i o obnovi postojećih mostova, a tu je najaktualniji most Brčko, odnosno granični prijelaz Brčko - Gunja, gdje je u planu obnova starog mosta. Uskoro bi trebao biti potpisan ugovor za tu obnovu vrijednu oko četiri milijuna eura, što bi Hrvatska i BiH financirale sa po 50 posto. Među temama je bila i izgradnja novog mosta kraj Brčkog budući da je prostorno-planska dokumentacija s hrvatske strane definirala kuda bi išla pristupna cesta.

Analizirano je i stanje na koridoru 5C koji prolazi Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom i završava u Pločama. "Zajedno s mostom Svilaj i nedavnim otvorenjem autoceste do Belog Manastira gotovo potpuno smo izgradili 88 kilometara koridora, a ostalo je tek nekoliko kilometara za koje su Hrvatske autoceste već raspisale natječaj, tako da ćemo već sljedeće godine bili gotovi s kompletnom izgradnjom", rekao je Butković i dodao kako ga raduje što i Bosna i Hercegovina gradi dionice toga koridora.

Dva su se ministra dotaknula i ceste Zagvozd - Imotski, koja se nastavlja na cestu Mostar - Grude, no tu se s Bosnom i Hercegovinom mora dogovoriti spojna točka. Ministri su spomenuli i unsku prugu, bitnu za obje države. Ministar Edin Forto naglasio je kako je ubrzanje prometa te kretanja ljudi, ideja i robe između Hrvatske i Bosne i Hercegovine jedan od prioriteta. "Put Bosne i Hercegovine u EU prolazi kroz Hrvatsku i mi moramo otvoriti svoje granice prema vama. Očekujemo suradnju i pomoć", rekao je Forto, dodavši da očekuje intenziviranje razgovora o unapređenju željezničke infrastrukture. H
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana