Regija
MANIFESTACIJA U SVETOM PETRU U ŠUMI

“S klobasicom u Europu”:
Baranjci i Slavonci ponijeli
su zlata za mesne delicije
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
ŽUPANJA/BELI MANASTIR - Proteklog je vikenda u istarskom Svetom Petru u Šumi održana tradicionalna i priznata manifestacija "S klobasicom u Europu" koja je deveti put okupila brojne proizvođače autohtonih kobasica i drugih mesnih delicija iz cijele RH te nekoliko susjednih zemalja.

Riječ je o događaju koji na poseban način promovira proizvodnju i prodaju tradicionalnih hrvatskih kobasičarskih proizvoda, na jedinstvenom mjestu u centru turističke Istre, Sv. Petru u Šumi, najvećemu hrvatskom "gradu od kobasica". Manifestacija sadrži sajamski i natjecateljski dio. Ove je godine 20 senzornih analitičara, stručnjaka iz Hrvatske i Slovenije, ocjenjivalo čak 194 pristigla uzorka u različitim kategorijama, a u pojedinima su konkurenciju pomeli slavonski proizvođači, koji godinama sudjeluju na toj manifestaciji. Članovi udruge Baranjski kulen - OPG Matijević, OPG Stanković, OPG Stojković i Belje plus poslali su na ocjenjivanje svoje odabrane kulenove seke i osvojili ukupno pet zlatnih medalja. od kojih su dvije pripale Belju. Tri zlatne medalje osvojene su i u kategoriji slavonskih kobasica (Belje, OPG Matijević i OPG Stojković), pa su baranjski proizvođači pokazali ujednačenost visoke kvalitete u svim tradicionalnim suhomesnatim proizvodima koje imaju u svom asortimanu. Miodrag Komlenić, predsjednik udruge Baranjski kulen i direktor beljske Baranjke, pogona za proizvodnju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda, istaknuo je ovo kao veliki uspjeh svih baranjskih proizvođača.

- Naše ovogodišnje sudjelovanje na sajmu najuspješnije je dosad. Osvojenim zlatnim medaljama potvrdili smo da je Baranja iznimna enološka i gastronomska destinacija u kontinentalnoj Hrvatskoj, kao što je to Istra na moru. Suradnja s partnerima u Istri nam je jako važna i otvara nam brojne nove mogućnosti i u promociji i u plasmanu baranjskih proizvoda. Zahvaljujući potpori Osječko-baranjske županije, u prošloj godini pokrenuli smo nekoliko novih projekata vezanih uz Baranjski kulen, koje planiramo nastaviti i u ovoj godini - rekao je.

Baranjskim proizvođačima iz udruge Baranjski kulen ovaj je sajam važna prilika za predstavljanje i prodaju tradicionalnih suhomesnatih proizvoda u Istri te uspostavljanje poslovnih kontakata za turističku sezonu. Kako ističu, u ovoj je godini potražnja bila jako dobra, pa računaju da će tako biti i u nastavku, kako na Jadranu tako i kod kuće, u Baranji. Sajam je ove godine posjetilo nekoliko tisuća ljubitelja tradicionalnih domaćih proizvoda, čija je ponuda zauzela cijeli gradski trg. Prisutan je bio i premijer Andrej Plenković.

Ivica Getto
Andrej Plenković

premijer

Brojna odličja znače da su mnogi vaši preci znanje i umijeća prenijeli generacijama, a danas vidim u ovoj kombinaciji tradicije i modernog kulinarstva da zaista postaju vrhunski proizvodi

Odličja stigla i u VSŽ
U organizaciji VSŽ-a i Agro-klastera dio svoje ponude predstavilo je nekoliko proizvođača. Brčić d.o.o. proglašen je šampionom u kategoriji kulenove seke, a OPG Juraj Sabljak odnio je titulu vicešampiona u kategoriji autohtone slavonske kobasice. Zlatne medalje dobili su i Kulin Delić d.o.o. te Poljoprivredno-prerađivačka braniteljska zadruga Babogredski feniks u kategoriji autohtone kulenove seke.

Možda ste propustili...

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

RADIONICA U POVODU FESTIVALA ZNANOSTI

Fakultet ojačao vezu s društvom

Najčitanije iz rubrike