Regija
POPULARIZIRAJU STEM PODRUČJE I PRIMJENU U AUTOINDUSTRIJI

Hrvatsko-srpski projekt za učenike: programiranje, 3D printanje, robotika, sajmovi
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
DONJI MIHOLJAC - Započela je realizacija projekta UPDATE - fUture Powered by Artificial inTElligence koji se provodi u okviru Interreg programa prekogranične suradnje Hrvatska - Srbija, a zajednički ga realiziraju Poduzetnički inkubator Osvit Donji Miholjac, Općina Magadenovac i Naučno-tehnološki park Novi Sad.

Prekogranični projekt, vrijednosti 149.814 eura, od čega je udjel Europske unije 85 posto, trajat će do kraja listopada ove godine. Riječ je o projektu čiji je cilj popularizacija STEM područja kroz koji će učenici osnovne i srednje škole naučiti više o robotici, programiranju i 3D printanju.

Osim radioničkog dijela u Poduzetničkom inkubatoru Osvit u Donjem Miholjcu, projekt sadrži i STEM sajmove koji će biti održani u Donjem Miholjcu i Novom Sadu.

- U okviru projekta bit će biti organizirane i IoE (Internet of Everything), s posebnim fokusom na primjenu u autoindustriji. Osim ove edukacije, nastavit će se i suradnja sa školama na području Grada Donjeg Miholjca, kao i susjednim općinama, gdje će se organizirati edukacija iz područja robotike s primjenom umjetne inteligencije te općenito STEAM discipline - pojasnio je voditelj projekta Boris Poslon te dodao kako će STEM sajmovi uključivati demonstraciju usvojenih znanja osnovnoškolaca i srednjoškolaca iz područja matematike, znanosti, tehnologije i inženjerstva.

Jedna od aktivnosti projekta UPDATE-a je, kaže Poslon, i dogradnja postojećih fab labova s obje strane granice, tako da će Poduzetnički inkubator Osvit Donji Miholjac i Naučno-tehnološki park Novi Sad nabavljati suvremeniju opremu kako bi povećali konkurentnost svojih institucija te omogućili i poduzetnicima, kao i polaznicima edukacija, rad s tom opremom.

Prema riječima Borisa Poslona, projekt UPDATE - fUture Powered by Artificial inTElligence nastavak je prekograničnog projekta XBIT - Cross-border IT Network for competitiveness, innovation and entrepreneurship, kojemu je bio cilj stvaranje povoljnih uvjeta i pružanje potpore za razvoj IT industrije i poduzetništva preko edukacije, umrežavanja i razmjene znanja.

- Projekt XBIT je zbog svojih postignuća i održivosti bio nominiran na RegioStars natjecanje za najbolje projekte kohezijske politike iz cijele Europske unije te je dospio do samog finala - istaknuo je Boris Poslon. S. Fridl
Prekogranični projekt UPDATE ukupne je vrijednosti 149.814 eura, od čega je udjel EU-a 85 posto

Možda ste propustili...

ŠIRI SE PONUDA

Nova trgovina

RUKOMETAŠI SŠ I. KRŠNJAVOGA

Treći u državi

U ŠUMANOVCE PRISTIŽE SVE VIŠE HODOČASNIKA

Dan poljodjelaca, obiteljski dan, uz molitvu i druženje

Najčitanije iz rubrike