Regija
FOTONAPONSKE ELEKTRANE

Đakovo i Beli Manastir jedini su slavonski gradovi koji su prošli na projektu
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
ĐAKOVO - U utorak su u Đakovu potpisani ugovori o građenju te ugovori o stručnom nadzori u sklopu provedbe projekta "One Sun Connecting North and South" za gradove Đakovo i Beli Manastir. Kako smo već pisali, Đakovo s još petnaest gradova i općina u RH, među kojima je i Beli Manastir, te Geotehnički fakultet Varaždin Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilište u Stavangeru, Prirodoslovno-tehnološki fakultet, Odsjek za energetiku i naftu iz Norveške, obuhvaćeni su projektom "One Sun Connecting North and South", a koji je usmjeren na povećanje proizvodnje električne energije iz Sunčeve energije u objektima javnog sektora. U Đakovu će fotonaponske elektrane biti postavljene na tri objekta: Gradsku nastavno-sportsku dvoranu i dvije zgrade Dječjeg vrtića Đakovo – u Ulici Luke Botića te u naselju Vila. Dva spomenuta grada jedini su slavonski gradovi koji su prošli na ovom projektu. Cjelokupni projekt, uključujući sve ostale partnere, vrijedan je 1.004.332 eura, a đakovački dio 87.415,41 eura, od čega Grad plaća 15 posto. Projekt je financiran iz Financijskog mehanizma Europskog gospodarskog prostora i Norveškog financijskog mehanizma.

Potpisivanju ugovora nazočili su đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob, predstavnici Regionalne energetske agencije (REA) Sjever Jurica Perko i Zvonimir Perko, predstavnici izvođača radova i stručnog nadzora.

- Ključna je aktivnost projekta "One Sun Connecting North and South" izgradnja fotonaponskih elektrana na javnim i privatnim objektima - rekao je Jurica Perko te dodao da su spajajući taj projekt sa "Solar Roofs for Green Virovitica" u objedinjenoj nabavi dobili znatno povoljniju cijenu nego što bi to bilo ugovaranjem pojedinačnih elektrana. Preko ta dva projekta nabavljeno je 36 fotonaponskih elektrana, od kojih tri u Đakovu i jedna u Belom Manastiru. Izrazio je zadovoljstvo što ova priča kreće upravo iz Slavonije te najavio potpisivanje novih ugovora.

- I ovo je razvoj zelene tranzicije predviđene Europskim zelenim planom. Ovaj je projekt nešto konkretno, opipljivo, pa je svima nama zapravo jasno što znači zelena tranzicija. Grad Đakovo vrlo je aktivan i u provedbi drugih projekata koji se tiču energetske obnove, od stambenih do javnih zgrada. Bitno je napomenuti da smo prošle godine uspjeli doći do sufinanciranja energetske obnove obiteljskih kuća, koju sufinanciramo s 20 posto - kazao je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

Gradonačelnik Belog Manastira Tomislav Rob kazao je da će se njihova fotonaponska elektrana graditi na Kući baranjskog kulena te joj tako smanjiti troškove. Dodao je kako Grad sprema niz sličnih projekata i planira se javljati na slične pozive u budućnosti.

Izvođači radova su tvrtke Aruna i Comcross.

Suzana Župan
Možda ste propustili...

ODIGRAN 2. BRZOPOTEZNI TURNIR OPEN BIZOVAC 2024

Najbolji Dinko Huis, Matej Filić i Damir Meško

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike