Osijek
SASTANCI U ŽUPANIJI

Krediti za mlade i o poljoprivredi teme koordinacije
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Gradonačelnici i načelnici iz županije dotaknuli su se tema od zajedničkog interesa za sve stanovnike

U velikoj vijećnici Skupštine Osječko-baranjske županije u utorak je održan sastanak koordinacije gradonačelnika i načelnika Osječko-baranjske županije na kojemu se razgovaralo o temama od zajedničkog interesa. Domaćin je bio zamjenik župana Josip Miletić, koji je ocijenio kako su se ovakvi sastanci pokazali svrhovitima jer prilika je to da se prokomentiraju teme koje su se iskristalizirale u razmacima između ovakvih koordinacija.



- Ovo su sastanci koje redovito održavamo, teme ove koordinacije su iz područja poljoprivrede, odnosno otvorenih poziva za mjere potpora u toj grani. Dat ćemo naglasak i na nastavak projekta sufinanciranja stambenih kredita te problematici zbrinjavanje pasa. Uz to pročelnica za financije će obavijestiti o novostima vezano uz novi zakon o plaćama i o novim zakonima koji su doneseni na državnoj razini - izvijestio je Miletić.

Sastanak je i ovaj put bio konstruktivan, gradonačelnici, a posebice načelnici općina dobili su podrobnu informaciju o potporama iz poljoprivrede, jer bilo bi šteta da zbog neinformiranosti sredstva osigurana za ovu namjenu ostanu neiskorištena. O ovoj temi referirao je Josip Lovoković, pomoćnik pročelnika UO za poljoprivredu i ruralni razvoj. Kako je najavljeno, o informacijama o novostima iz svojih sektora izvijestile su Snježana Raguž, pročelnica za javne financije, te Ivana Milardović-Katavić, pročelnica za gospodarstvo.

Katavić je podsjetila na nastavak projekta subvencioniranja kamata po stambenim kreditima, za sada su se uz Županiju koja sufinancira jedan posto kamate, te isto toliko i zainteresirani gradovi i općine, uključile još dvadeset i dvije jedinice lokalne samouprave.

- Ovo je vrlo važno za naše mlade, pogotovo u ovom dijelu kojim želimo potaknuti i njihovo zbrinjavanje kroz kupnju nekretnine i dugoročni ostanak na našem području. To je jedna od demografskih mjera koje radimo i mislimo da je urodila plodom jer vidimo da je dosta mladih preko ovih sufinanciranih kredita kupilo nekretninu. Tako ćemo nastaviti raditi i u budućnosti - ocijenio je još jednom zamjenik Miletić.

Zanimljivo je kako su na ovakvim koordinacijama gradonačelnicima i načelnicima na raspolaganju i pročelnici županijskih ureda, tako da je ovo prigoda i za neformalne konzultacije po završetku službenog dijela koordinacije.

Dario Kuštro
KONTROLA BROJA NEŽELJENIH PASA
Jedan od problema koji se ponovno pojavljuje na području županije jest i povećanje broja napuštenih pasa. Lucija Baraban iz Udruge Pobjeda (koja u Osijeku vodi azil za napuštene pse) podsjetila je da postoje jednostavni mehanizmi kako prevenirati broj pasa. “To su kontrola mikročipiranosti pasa po kućanstvima od strane komunalnih redara, te da se propiše obvezna kastracije kao metoda prevencije novih i neželjenih pasa na našem području”, podsjetila je Baraban.

Na području županije ponovno je rastući broj napuštenih pasa, od njih 600-tinjak s područja županije, polovina završi u skloništu Pobjede u Azilu koje je kapaciteta samo 180 pasa.

Možda ste propustili...

SA ZIMSKE SLUŽBE RAVNO NA KOMARACE

Počeli larvicidni tretmani u Bilju

GRAD OSIJEK I HRVATSKO NARODNO KAZALIŠTE U OSIJEKU

Zajedno u obnovi zgrade HNK-a

Najčitanije iz rubrike