Osijek
ERASMUS+ PROGRAM U OŠ JAGODE TRUHELKE

Sve je spremno za dolazak gostiju iz Poljske u svibnju
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
Učiteljice i ravnateljica škole iz poljskog grada Rudnika posjetile su Osijek

Učiteljice i ravnateljica kompleksa osnovne škole i vrtića ZSP Rudnik iz mjesta Rudnika u Poljskoj posjetile su Osnovnu školu Jagode Truhelke. Poljska partnerska škola sa svojim projektom pod nazivom "Škola sa zdravim pristupom" tek započinje svoj put u KA1 mobilnostima unutar Erasmus+ programa, a OŠ Jagode Truhelke prihvatila je poziv na suradnju.



Kako bi dogovorili ciljeve i planirane aktivnosti za mobilnost s učenicima koja će se provesti u svibnju, u dvodnevnom posjetu bile su učiteljica poljskog jezika Karina Puls, učiteljica matematike Dorota Sochiera te ravnateljica Weronika Żymełka. Posjetile su nastavni sat učiteljice engleskog i njemačkog jezika, Katarine Ćorković Matančić, koja je s učenicima šestih razreda pripremila glazbeno-scenski nastup poljsko-ukrajinske narodne pjesme Hej sokoły! čija je izvedba impresionirala gošće.


Prezentacije


Učenici koji pohađaju nastavu Njemačkog jezika izveli su dramsku točku u kojoj su uprizorili ulomak nedavno učenog teksta koji je razveselio i nasmijao prisutne. Učenici osmog razreda u razgovoru s gošćama predstavili su brojne uspješne aktivnosti te međunarodne projekte na nastavi Engleskog i Njemačkog jezika gdje, uz jezične, razvijaju i unaprjeđuju i svoje IKT vještine. Tom su prilikom osmaši gošćama postavljali pitanja o njihovoj školi, kraju, učenicima i aktivnostima koje provode.

Na satu kod učiteljice engleskog i njemačkog jezika Iris Zorić učenici sedmih razreda prezentirali su interaktivnu uporabu različitih digitalnih aplikacija i web-alata koje učestalo koriste u nastavi. Tom su ih prilikom videosnimkom proveli kroz školu te im pokazali primjere i svoje uratke na oba strana jezika iz nekoliko aplikacija. Učenici petog razreda kod učiteljice informatike Đurđice Janković prezentirali su razredna pravila i pravila ponašanja u školi, a goste su pozdravili i učenici 1.b razreda pjesmicom "Zvončić u proljeće" koju su otpjevali i odsvirali zajedno sa svojom učiteljicom Dobrilom Maričić. Proljeću su se pred gostima veselili i učenici 3.c razreda i njihova učiteljica Silvija Petrović otpjevavši pjesmu Ode zima.


Powitanieu


Na vrlo zanimljiv način gostima su poželjeli dobrodošlicu učenici 7.c razreda na satu Kemije gdje su, učeći o izotopima, dobili zadatak napisati simbol određenog kemijskog elementa koji im je zadala učiteljica kemije Sanja Merdić. Pročitavši slova simbola kemijskih elemenata redom, gošće su odmah uočile dobivenu riječ "Powitanieu" koja na poljskom znači "dobrodošli". Grčku mitologiju uprizorili su i prikazali učenici 5.b razreda na satu Povijesti kod učiteljice Lene Cvenić Lijić. Nakon posjeta nastavi, u školskoj čitaonici održao se susret na kojemu su gošće prezentirale svoju školu. Nakon susreta u školi gošće iz Poljske posjetile su Dječje kazalište Branka Mihaljevića gdje ih je voditeljica Tatjana Grganović upoznala s aktivnostima koje se odvijaju u njemu tijekom godine. Učiteljicama se posebno svidjelo gledalište sa šarenim sjedalima te krojačka soba u kojoj nastaju kostimi. Učitelj povijesti Benjamin Lamza i pedagoginja, koordinatorica posjeta, Ana Vukojević, gošće su odveli i u Baranju, točnije u Park prirode Kopački rit čije su ljepote oduševile djelatnice poljske osnovne škole.

Petero učenika partnerske škole iz Poljske u pratnji učiteljica i ravnateljice bit će gosti OŠ Jagode Truhelke u tjednu obilježavanja Dana škole i priprema za proslavu i obilježavanje 140 godina postojanja, od 8. do 12. svibnja.

Tihana Eršek Cicvarić
projekt
škola sa

zdravim

pristupom

Najčitanije iz rubrike