Mozaik
BRUCE DICKINSON

Veselim se što ćemo se
ponovno družiti u Zagrebu
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
U KC-u Dražen Petrović 24. ožujka nastupit će s all stars bendom i Zagrebačkom filharmonijom

Zagreb mi je jedno od omiljenih mjesta i veselim se što ćemo se opet družiti, jer izvodimo čudesno glazbeno djelo Concerto for Group and Orchestra, u kojem se na istoj valnoj duljini susreću rock-bend i orkestar - kaže pjevač Iron Maidena.



Bruce Dickinson, pjevač i frontmen kultnog britanskog heavy metal sastava Iron Maiden, s all stars bendom i Zagrebačkom filharmonijom, u Zagrebu, u KC-u Dražen Petrović, 24. ožujka izvest će glazbeno remek-djelo jednog od najutjecajnijih klavijaturista svih vremena Jona Lorda, "Concerto for Group and Orchestra" i najveće hitove grupe Deep Purple.

- Zagreb je jedno od mojih omiljenih mjesta u kojem sam bio više puta i veselim se što ćemo se opet družiti, jer izvodimo čudesno glazbeno djelo "Concerto for Group and Orchestra" s bendom i orkestrom. O čemu se točno tu radi. To je 45-minutno djelo klasične muzike koje je napisao Jon Lord (Deep Purple), u kojem se na istoj valnoj duljini susreću rock ‘n‘ roll bend i orkestar. Ja sam pjevač u vokalnom dijelu koncerta koji je zapravo prvi dio predstave. U drugom dijelu showa krećemo s malo aktivnijom instrumentalnom interakcijom benda, a onda izvodimo pet pjesama Deep Purplea s orkestrom i bendom: "Perfect Strangers", "When A Blind Man Cries", naravno "Smoke on The Water", "Hush" te "Pictures of Home", što je raritet i nevjerojatno dobro zvuči s orkestrom. Uz to, izvest ćemo još nešto pomalo specijalno. Napravili smo orkestralni aranžman za "Jerusalem" i "Tears Of The Dragon", s orkestrom i bendom. Znači, riječ je o fenomenalnoj večeri ispunjenom fantastičnom svirkom nevjerojatnih muzičara. I to je to. To je muzika - rekao je Bruce Dickinson uoči koncerta.

Bruce Dickinson i dirigent Paul Mann (Deep Purple, London Symphony Orchestra), bili su bliski prijatelji i suradnici pokojnog kompozitora i klavijaturista Deep Purplea. Upravo su oni došli na ideju da se izvođenjem djela koje je krajem 1960-ih među prvima uspješno spojilo klasiku i rock, oda počast jednom od najvećih muzičkih inovatora prošlog stoljeća, sedam godina nakon njegove smrti, na 50. godišnjicu premijerne londonske izvedbe. Nakon dva senzacionalna koncerta 2019. u Quebecu i 2021. u Györu, 15. ožujka iz Bukurešta je krenuo na europsku i južnoameričku turneju u pratnji cijenjenih filharmonijskih orkestara te all stars banda sastavljenog od članova benda Jona Lorda i članova slavnih rock-sastava Jethro Tull i Whitesnake.

Zagrebačka će publika tako uz Brucea Dickinsona, pjevača Iron Maidena, s kojima je prodao više od 100 milijuna primjeraka albuma i Paula Manna, jednog od najcjenjenijih dirigenata svoje generacije koji je uz Deep Purple i Londonski simfonijski orkestar dirigirao filharmonijama diljem svijeta, u Ciboni vidjeti i čuti 74 člana cijenjene Zagrebačke filharmonije uz još četiri sjajna muzičara svjetskog kalibra: John O‘Hara na klavijaturama (Jethro Tull), Tanya O‘Callaghan na basu (Whitesnake), Kaitner Z Doka na gitari (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey), Bernhard Welz na bubnjevima (Jon Lord, Ian Paice, Don Airey).

Tanja Kvorka
Band je sastavljen od članova benda Jona Lorda i članova slavnih rock-sastava Jethro Tull i Whitesnake

Možda ste propustili...

U POSLJEDNJOJ OVOSEZONSKOJ EMISIJI “RAZGOVOR S RAZLOGOM”

Gost je redatelj Vinko Brešan

Najčitanije iz rubrike