Crna kronika
NA BAJAKOVU JE OVO SVAKODNEVNA POJAVA

U autobusu švercao 500 kutija cigareta, vozač kazeno prijavljen
Objavljeno 22. ožujka, 2023.
Cigarete pronađene u autobusu oduzete su, a vozača su kazneno prijavili

Granični prijelaz Bajakovo i prije je bio odredište brojnih švercera koji su krili robu, od cigareta, tableta, do droge, od policajaca i carinika. Sada je ovaj prijelaz još privlačniji švercerima jer se nakon prolaska hrvatske granice ulazi u šengenski prostor, a dalje nema kontrola granica prema zapadu Europe. Toga su svjesni i carinici pa su zapljene, primjerice cigareta, gotovo svakodnevne. Posljednja se zbila prije nekoliko dana kada je zapljenjeno 500 kutija cigareta koje su bile sakrivene u autobusu sjevernomakedonskih registracija.



Prema priopćenju Carine, provodeći pojačane mjere nadzora na graničnom prijelazu Bajakovo, carinici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Vukovar prilikom ulaska u carinsko područje Europske unije izdvojili su radi kontrole autobus sjevernomakedonskih registarskih oznaka, kojim je upravljao državljanin Sjeverne Makedonije. Pregledom autobusa, uz uporabu opreme iz programa Hercul III, pronađeno je 300 kutija cigareta (6000 komada) skrivenih u prtljažnom prostoru autobusa i u tvornički zatvorenom prostoru pokraj stepeništa stražnjih vrata (200 kutija). Pronađene cigarete privremeno su oduzete, nakon čega je krenulo istraživanje carinika i granične policije prema vozaču autobusa.

Što se tiče carine, vozaču je izdan prekršajni nalog zbog šverca cigareta, i izdan mu je trošarinski račun u iznosu od 9000 eura. Nakon toga granični policajci s Bajakova istog su vozača kazneno prijavili nadležnom državnom odvjetništvu zbog šverca cigareta.

Posla su imali i zagrebački carinici, koji su spriječili nezakonitu prodaju 91 kilograma duhana na sajmištu u Zagrebu. Provodeći pojačane mjere nadzora na području Zagreba, carinski službenici Područne jedinice - Službe za mobilne jedinice Zagreb, u nedjelju su utvrdili da hrvatska državljanka nudi na prodaju sitno rezani duhan u ograđenom prostoru sajmišta, mjesta na kojem se obavlja kupnja i prodaja robe. Pregledom prodajnog prostora koji je žena iznajmila za prodaju rabljenih odjevnih predmeta, ispod cerade pronađeno je 15 najlonskih vreća sa 188 plastičnih vrećica ispunjenih s ukupno 91,20 kilograma sitno rezanog duhana bez duhanskih markica Ministarstva financija Republike Hrvatske. Roba je oduzeta, a protiv osumnjičene hrvatske državljanke Područna jedinica - Služba za mobilne jedinice Zagreb nadležnom će Općinskom državnom odvjetništvu podnijeti kaznenu prijavu zbog nedopuštene trgovine. Područnom carinskom uredu Zagreb bit će podnesen zahtjev za naplatu trošarine u ukupnom iznosu od 10.410,48 eura.

Trošarine su ono što najviše plaši švercere duhana i cigareta, više nego obične kaznene prijave.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

OROLIK I BELI MANASTIR

Jedan lopovluk riješen, drugi nije

IMAO JE 3,56 PROMILA ALKOHOLA U KRVI

Pijan, teško ozlijeđen u tučnjavi

Najčitanije iz rubrike