Regija
OPĆINSKO VIJEĆE VEĆINOM GLASOVA ODLUČILO

Cijena odvoza mješovitog komunalnog otpada dići će se sa 7,57 na 9,29 eura
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
ĐURĐENOVAC



Đurđenovački općinski vijećnici većinom glasova izglasali su promjenu odluke o načinu pružanja javne usluge skupljanja komunalnog otpada.



U promijenjenoj odluci fiksni dio cijene povećava se sa 7,57 na 9,29 eura za kućanstva. Za pravne osobe cijena će biti 38 eura.

Odluku o poskupljenju odvoza otpada, kako je pojasnio direktor Rada d.o.o. Đurđenovac Oliver Abičić, bilo je nužno donijeti, s obzirom na rast troškova zbrinjavanje otpada.

- Prije mjesec dana dobili smo obavijest od Univerzala d.o.o. Đakovo o povećanju troškova odlaganja otpada. Do sada je cijena bila 220 kuna po toni dovezenog otpada, a od 1. travnja cijena će biti 59 eura, što je više nego dvostruko povećanje. Kako bismo pokrili tu razliku, povećavamo cijenu odvoza - rekao je Abičić.

U odluci koja je izglasana promijenjeni su i kriteriji za umanjenje cijene usluge kojima se potiče korisnika da odvojeno predaje biootpad, reciklabilni komunalni otpad, glomazni otpad i opasni otpad od miješanog komunalnog otpada. Korisniku s jednim članom kućanstva ili kada se nekretnina koristi povremeno fiksni dio cijene umanjuje se za četiri eura mjesečno i iznosi 5,29 eura. Za pravne osobe koje koriste spremnik za miješani komunalni otpad volumena manjeg od 1100 litara, cijena je 19 eura i to je smanjene za 19 eura. To su cijene bez PDV-a, koji iznosi 13 posto.

Vijećnika Ivu Kljajića zanimalo je zašto se otpad s područja općine Đurđenovac ne odvozi na deponij u Našice, koje su bliže. Direktor Abičić mu je na to odgovorio da deponij u Našicama ima ograničen kapacitet.

- Jedno vrijeme smo vozili u Našice, ali deponij ima ograničen kapacitet. U planu je gradnja regionalnog centa za zbrinjavanje i mislim da je ta projekt u fazi ishođenja svih dozvola. Kada regionalni centar za zbrinjavanje otpada bude sagrađen, svi ćemo odvoziti otpad tamo. Do tada mi smo osuđeni da odvozimo otpad na deponij u Đakovo. Inače, razmještaj odvoza otpada definiran je na nivou ministarstva - rekao je direktor Abičić.

Vijećnica Marija Leš pitala je za odvoz glomaznog otpada.

- Kućanstva imaju pravo na besplatan odvoz glomaznog otpada dva puta godišnje i stoga mi je nejasno kada vidimo po Đurđenovcu izbačene kauče, madrace i prozore. Doista mi nije jasno. Nepotrebno je i samo nam se stvara dodatni problem - zaključio je direktor Rada Oliver Abičić.

S. Fridl
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

3

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad