Svijet
SUSRET XI JINPINGA I VLADIMIRA PUTINA

Kina - posrednik u sukobu ili "važan ruski saveznik"?
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Putin je rekao Xiju kako je Rusija "pomalo zavidna" na kineskom brzom razvoju

Kineski predsjednik Xi Jinping u ponedjeljak je stigao u Moskvu, kao čelnik zemlje koja želi biti potencijalni posrednik u postizanju mira u Ukrajini i koju Rusija smatra važnim saveznikom protiv Zapada. U Rusiji ostaje tri dana. Xi je prvi inozemni čelnik koji se rukovao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom otkad je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za njegovim uhićenjem zbog deportacije ukrajinske djece.



Xi i Putin su se u ponedjeljak poslijepodne susreli na "neformalnim razgovorima". Putin je pozdravio kineski plan za rješavanje "akutne krize" u Ukrajini te kazao kineskom kolegi kako je pogledao njegove prijedloge rezolucije i da ih gleda s poštovanjem. Također ističe kako je Rusija "pomalo zavidna" na brzom razvoju Kine posljednjih desetljeća. "Kina je napravila iskorak u razvoju, uspostavila je vrlo učinkoviti sustav razvoja gospodarstva i jačanja države", rekao je. Xi je rekao kako je uvjeren da će ruski narod snažno podržati Putina, uoči predsjedničkih izbora 2024. godine. "Zahvaljujući vašem snažnom vodstvu, Rusija je postigla značajan napredak u postizanju prosperiteta zemlje", kaže, dodajući da Kina i Rusija dijele slične ciljeve. Službeni razgovori počinju u utorak.

Rusija je Xijev posjet predstavila kao dokaz da ima moćnog prijatelja koji je spreman stati uz nju u protivljenju Zapadu kojeg optužuje da pokušava izolirati Moskvu. "Osjećamo kako geopolitički krajolik u vanjskom svijetu prolazi drastične promjene", napisao je Putin u članku za službeni medij kineske Komunističke partije, dodavši da ima velika očekivanja od susreta sa svojim "dobrim starim prijateljem". Za Xija to putovanje predstavlja hod po žici. Kina je objavila prijedlog od 12 točaka za prekid rata u Ukrajini, no istovremeno ojačala odnose s Moskvom. Odbacila je zapadne optužbe da planira naoružati Rusiju, no želi bliskiju energetsku suradnju s njom, nakon što je povećala uvoz ruskog ugljena, plina i nafte. Zapadne sankcije na ruski energetski sektor Kini su donijele velike uštede. U članku u Ruskoj Gazeti, glasilu ruske vlade, Xi je napisao da se dvije zemlje drže koncepta "vječnog prijateljstva i suradnje na obostranu dobrobit" te da kineski prijedlog o miru u Ukrajini odražava globalna stajališta i želi neutralizirati posljedice. "Kompleksni problemi nemaju jednostavna rješenja", ističe Xi.

Ukrajina i zapadni saveznici smatraju da bi primirje koje Kina predlaže samo omogućilo Putinu da osnaži vojsku prije ukrajinske protuofenzive. Diplomati Europske unije u ponedjeljak su rekli kako članice EU-a (osim Mađarske) u idućih 12 mjeseci planiraju opskrbiti Ukrajinu s milijun komada topničkog streljiva. Trebali bi odmah početi s isporukom streljiva iz vlastitih zaliha, a u idućih šest mjeseci zajednički nabaviti više nužnih granata kalibra 155 mm.

Igor Bošnjak
"DIJALOG ZA MIR"
Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva vanjskih poslova Oleg Nikolenko rekao je Reutersu da Ukrajina pozorno prati posjet predsjednika Kine Rusiji. "Očekujemo od Pekinga da iskoristi svoj utjecaj na Moskvu, kako bi ona okončala svoj agresivni rat protiv Ukrajine", dodao je. Očekuje se da će inzistirati na ulozi Pekinga kao potencijalnog mirotvorca u sukobu, nakon što je ranije Kina objavila plan s 12 točaka za okončanje rata. Kijev kaže da bilo kakav mir mora uključivati potpuno povlačenje ruskih postrojbi i poštovanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. "Spremni smo uključiti se u intenzivniji dijalog s Kinom kako bismo obnovili mir u Ukrajini u skladu s načelima Povelje UN-a i najnovije rezoluciji Opće skupštine UN-a", kaže Nikolenko.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike