Novosti
ŽUPANIJSKI SUD U OSIJEKU: SUĐENJE U ODSUTNOSTI

Bivši šef KOS-a Vasiljević osuđen je na 20 godina zatvora za zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima
Objavljeno 20. ožujka, 2023.

Za ratne zločine nad hrvatskim civilima i ratnim zarobljenicima u logorima na području Srbije i Hrvatske bivši šef jugoslavenske vojne Kontraobavještajne službe (KOS) Aleksandar Vasiljević u ponedjeljak je na osječkom Županijskom sudu osuđen, u odsutnosti, na 20 godina zatvora.



Vasiljevića se teretilo da je kaznena djela počinio kao načelnik Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog Saveznog sekretarijata za narodnu obranu (SSNO), u vrijeme oružanog sukoba na teritoriju Hrvatske, između regularnih oružanih snaga Hrvatske vojske i policije s naoružanim paravojnim postrojbama pobunjenih Srba i snagama JNA.

Nakon što su po naredbi Uprave sigurnosti tadašnjeg jugoslavenskog SSNO, od 10. listopada 1991., osnivani logori za ratne zarobljenike u Srbiji i Hrvatskoj - Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška - Vasiljević je za stvarne zapovjednike logora postavio sebi podređene pripadnike organa sigurnosti i poslao više grupa oficira sigurnosti na ispitivanje ratnih zarobljenika, istaknuo je u optužnici tužiteljstvo. U te je logore u Srbiji od početka listopada 1991. do svibnja 1992. godine s područja Osijeka, Vukovara, Karlovca, Stare Gradiške, Slunja te drugih mjesta u Hrvatskoj, dovedeno i zatočeno civilno stanovništvo te više stotina zarobljenih pripadnika oružanih postrojba RH.

Vasiljević je optužen da je kao odgovorna osoba znao da njemu podređeni, ali i pripadnici drugih postrojba, hrvatske zatočenike ubijaju i muče te da prema zatočenim civilima i zarobljenicima nečovječno postupaju, ništa nije poduzeo da se takva ponašanja suzbiju i počinitelji kazne, pristajući time na protupravne radnje i njihove posljedice. Zbog takvog zlostavljanja, u srbijanskim logorima Begejci, Stajićevo, Sremska Mitrovica, Niš i Stara Gradiška usmrćeno je 19 hrvatskih zatočenika, veći broj zatočenih civila i ratnih zarobljenika zadobio je teške i za život opasne ozljede, s posljedicama trajnog narušenja zdravlja, dok je više žena sustavno silovano i seksualno zlostavljano.

Obrazlažući nepravomoćnu presudu, predsjednik Sudskog vijeća Zvonko Vrban kazao je kako Vasiljevićeva krivnja proizlazi iz prikupljenih dokaza, iskaza svjedoka, pregledane materijalne dokumentacije te iskaza samog okrivljenika. Istaknuo je kako iskazi svjedoka, predstavnika hrvatskih vlasti, koji su pregovarali o puštanju zarobljenih iz logora u Srbiji, govore da je Vasiljević bio glavna osoba s kojom se o tome pregovaralo i da je bio upoznat sa stanjem u logorima, jer ih je obišao u prosincu 1991. te dao nalog da se logori Begejci i Stajićevo zatvore, a zarobljenici prebace u Sremsku Mitrovicu i Niš. Županijski sud u Osijeku je protiv Vasiljevića, koji je nepravomoćno osuđen u odsutnosti na 20 godina zatvora, odredio istražni zatvor. Obvezan je i platiti troškove postupka, započetog u listopadu 2018., tijekom kojeg je ispitano više stotina svjedoka. H
Možda ste propustili...

DOMOVINSKI POKRET:

Nećemo vas iznevjeriti

POJAČAN NADZOR SREDSTAVA ZA ZAŠTITU BILJA

Utvrđeno je 45 nepravilnosti