Novosti
RAZORNE KLIMATSKE PROMJENE

Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Svijet će granicu zagrijavanja od 1,5 Celzijevih stupnjeva dosegnuti za nešto više od deset godina

Razorne klimatske promjene događaju se brže nego što se očekivalo, a svijet se kreće prema granici zagrijavanja od 1,5 Celzijevih stupnjeva koju će dosegnuti za nešto više od deset godina.



Objavljeno je to u najnovijem izvješću Međuvladina panela o klimatskim promjenama (IPCC), UN-ovog savjetodavnog vijeća za klimu. Temperature koje su zabilježene posljednjih godina u raznim su dijelovima svijeta izazvale brojne razorne oluje i poplave, toplinske valove koji su uništili usjeve i pogubne suše. No generacije koje dolaze najtoplije razdoblje 2020-ih smatrat će relativno hladnima, čak i ako se emisije fosilnih goriva koja zagrijavaju planet brzo smanje, stoji u izvješću.

"Sažetak za kreatore politika" na 36 stranica sinteza je šest velikih izvješća od 2018. do danas. Izvješće IPCC-a je brutalan podsjetnik na to da čovječanstvo, premda raspolaže alatima za sprečavanje klimatske katastrofe, još uvijek te alate ne koristi. Svijet bi početkom 2030-ih mogao dosegnuti zadani cilj ograničenja porasta temperature do 1,5 Celzijevih stupnjeva u odnosu prema predindustrijskom razdoblju, što će utjecati na blisku budućnost. No šef IPCC-a je AFP-u kazao kako smatra da još nije kasno da se stvari preokrenu te je izvješće nazvao "porukom nade". "Imamo znanje i iskustvo, tehnologiju, alate, financijska sredstva, zapravo sve što je potrebno za prevladavanje klimatskih problema kojih smo već tako dugo svjesni", rekao je Hoesung Lee. "No u ovom nam trenutku nedostaje ključna stvar - jaka politička volja da se ova pitanja riješe jednom zauvijek", dodao je.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres je, reagirajući na izvješće, kazao da bi bogate zemlje koje teže ugljičnoj neutralnosti u 2050. godini ili kasnije, trebale ubrzati svoje ciljeve i realizirati ih najkasnije do 2040. da bi se "deaktivirala klimatska tempirana bomba". "Čovječanstvo je na tankom ledu, a taj se led brzo topi", rekao je šef Ujedinjenih naroda nakon što je grupa IPCC-ovih stručnjaka objavila najnovije izvješće. Guterres ga je usporedio s "vodičem za preživljavanje čovječanstva".

IPCC je jasno istaknuo da korist koju za društvo i svjetsko gospodarstvo ima ograničenje globalnog zatopljenja ispod dva Celzijeva stupnja nadmašuje ekonomske troškove. Najveća prijetnja borbi protiv klimatskih promjena je stalna ovisnost svijeta o fosilnim gorivima. "Prijetnja je golema, ali su isto tako goleme i mogućnosti za promjenu. Došao je trenutak da se iskažemo, zbijemo redove i smognemo hrabrosti. Vlade moraju prestati raditi sitne popravke i početi činiti što treba. Zahvaljujući odvažnim znanstvenicima, zajednicama i naprednim čelnicima diljem svijeta, koji uporno, već godinama i desetljećima zagovaraju rješenja za klimatsku krizu poput energije sunca i vjetra, sad imamo sve što nam treba da popravimo što smo zabrljali. Vrijeme je da podignemo uloge, provedemo klimatsku pravdu i riješimo se interesa industrije fosilnih goriva. Svatko od nas može u tome odigrati svoju ulogu", istaknula je u reakciji na izvješće IPCC-a Kaisa Kosonen, viša stručnjakinja za politike u Greenpeaceu Nordic.

Slično razmišlja i Reyes Tirado, viši znanstvenik u Greenpeaceovim istraživačkim laboratorijima pri Sveučilištu u Exeteru: "Ne možemo zaobići znanost o klimi: ona je naš vodič za preživljavanje. Odluke koje donesemo danas i koje ćemo svakodnevno donositi sljedećih osam godina stvorit će sigurnije uvjete na Zemlji za sljedećih tisuću godina." Dodao je da oni koji vode politiku i poslovni lideri diljem svijeta moraju napokon odlučiti hoće li se boriti za spas klime za sadašnje i buduće generacije ili biti negativci koji našoj djeci i unucima ostavljaju zatrovan svijet u nasljeđe.

Dijana Pavlović
PLATITI ŠTETU
Tracy Carty, stručnjakinja za globalne klimatske politike u Greenpeaceovoj međunarodnoj centrali smatra da vlade moraju proglasiti kraj fosilnim gorivima koja uništavaju klimu: "Prvo se trebaju dogovoriti o poštenom i što skorijem izbacivanju ugljena, nafte i plina. Trebaju natjerati zagađivače da plate za štetu koju nanose zemljama i zajednicama najmanje odgovornima za ovu klimatsku krizu. Dobar početak bilo bi nametanje visokih poreza na monstruozne profite iz nafte i plina", rekla je.

Možda ste propustili...

KONFERENCIJA “OBRAZOVANJE U FOKUSU”

O izazovima u obrazovanju

LISTA DVANAEST STRANAKA PREDVOĐENIH IDS-OM

Ideja okupljanja stara dvije godine

Najčitanije iz rubrike