Sport
EHF EUROPSKA LIGA

Tamše: Ukrajinci su u ratu, i to kod njihovih igrača budi inat
Objavljeno 21. ožujka, 2023.

Vole reći u NEXE-u da su ušli u dio sezone "zbog kojeg treniraju cijelu godinu". U subotu su odigrali susret Premijer lige protiv PPD Zagreba. Vratili su se u Našice samo kako bi "promijenili gaće i čarape", a već jučer su zrakoplovom iz Budimpešte krenuli u njemački Dusseldorf, gdje ih danas (utorak, 18.45) čeka prvi susret osmine finala Europske lige.



Suparnik je ukrajinska momčad Motora iz Zaporožja. Nažalost, njihov grad spominje se vrlo često u vijestima u izvješćima s ratišta. Grad u blizini kojeg se nalazi nuklearna elektrana, strateški bitna Putinu. Godinama prije ruske agresije rukometaši Zaporožja su nam bili prva asocijacija. Jedne godine čak su susret Lige prvaka igrali u Osijeku. Ugostio ih je Zagreb zbog kazne EHF-a prema hrvatskom prvaku zbog tada navijačkih nereda. Danas je to klub koji se natječe u drugoj Bundesligi. Svi su igrači iz Ukrajine, ne treba ni naglašavati kako zbog stanja u svojoj zemlji i svome gradu možda u nekoj situaciji ukrajinski sportaši izvlače i, ma ne znamo koristiti neki drugi izraz osim onih najvećih floskula "200 posto", "više od maksimuma" ili "daju posljednji atom snage". Kako znaju biti vrlo neugodni dokazali su u završnici D skupine Europske lige. Za plasman u osminu finala trebala im je pobjeda u vrućoj atmosferi Bitolja. Pobijedili su 27:25, istoga suparnika od kojeg je nedavno NEXE na istom mjestu poražen u SEHA ligi.

- Njihovi su u ratu i tu se kod njihovih igrača probuđuje nekakav inat. Zbog toga se i na ovaj način žele što kvalitetnije prikazati u Europi - rekao je Branko Tamše, koji i ove sezone radi dobar posao u Europi s NEXE-om.

"Gromovi" su skupinu Europske lige završili na prvom mjestu. Donijelo im je to možda i lakšeg suparnika, premda među 16 realno nema više lakih, a ono što je važnije uzvrat sljedeći tjedan u Našicama. No iz Dusseldorfa svakako je bitno donijeti kapitalan rezultat za uzvrat. Nikako se ne smije NEXE-u dopustiti neka loša izdanja kakvih je bilo ove sezone. Kao što je bio slučaj na primjer u play-offu Europske lige kod poljskog Azotya. Poraženi su tada šest razlike i imali su doista vrlo neugodnu zadaću nadoknaditi sve u uzvratu. "Visio" je tada uopće plasman u Europsku ligu. Sada, kada je europsko proljeće osigurano, jer današnji susret se igra na prvi dan proljeća, sigurno ne postoji nikakav dodatni teret. No, s druge strane, prošle godine su igrali na Final fouru. Žele to i ove godine ponoviti. A za to im put vodi kroz Njemačku. Prvo danas u Dusseldorf, a onda u slučaju prolaza slijedi Goppingen, koji je favorit u osmini finala protiv islandskog Valura. Već je poznato da se Final four igra u Flensburgu.

- Dobro prezentiramo hrvatski rukomet u Europi, i to želimo i dalje. Motor je dobra ekipa imaju sve pokrivene pozicije.Slijedi nam 120 minuta u kojima moramo napraviti sve kako bismo prošli tešku prepreku - poručio je uoči puta u Dusseldorf trener NEXE-a.

Krešimir Lacković
MARTIN JUZBAŠIĆ: MOTOR JE NAJJAČI U VANJSKOJ LINIJI, NEDOSTAJE IM LJEVAK
 
Jedan bivši igrač NEXE-a dobro poznaje momčad Motora. Županjac Martin Juzbašić, bivši vratar Osijeka, NEXE-a, Đakova trenutačno igra u Bayer Dormagenu članu druge Bundeslige u kojoj participira i ukrajinska momčad od ruske agresije. Ne baš sjajno, jer je Motor trenutačno na 17. od 20 drugoligaških momčadi.

- Nisu oni toliko loši kako pokazuje tablica. Druga HBL je jako zahtjevna, vrlo je izjednačena, svatko može dobiti svakoga i mislim da se Motor nije baš uspio naviknuti na taj težak ritam. Rekao bih da im nedostaje i malo veća širina klupe za tako zahtjevne utakmice svaki tjedan. Plus još igraju Bundesligu, što pretpostavljam da im je prioritet. I to je razlog zbog čega tako nerealno stoje u 2. HBL.

Juzbašić je istaknuo Motorove vrline, ali i mane.

- Ja bih rekao da su oni jedna solidna, iskusna, uigrana ekipa. Imaju dva-tri mlada igrača u kadru. Iskače lijevi vanjski Ihor Turchenko, njihov najbolji igrač. Vodeći je strijelac Druge Bundeslige. Na vanjskim pozicijama osim Turčenka bio je i crnogorski reprezentativac Bozo Anđelić (u zimskom prijelaznom roku napustio je Motor i otišao u Kuvajt, nap. a), a odličan je i drugi lijevi vanjski Dmytro Horiha. Minus im je sto nemaju ljevaka na desnom vanjskom i mislim ako se NEXE dobro postavi u obrani i ne dopusti Turchenku i Horihi da se raspucaju, ne bi trebali dopustiti iznenađenje. NEXE je po meni kvalitetnija ekipa od Motora i očekujem pobjede NEXE-a i u Dusseldorfu i u Našicama, poručio je bivši vratar NEXE-a.

Možda ste propustili...

TRETMAN, TRENING, PONOVNO TRETMAN…

Mitrović razveselio Srbe

RUKOMETAŠI OSIJEKA PORAŽENI OD SESVETA

Nakon Kupa ligaški bodovi su imperativ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini