Osijek
ŽELE SE PRIBLIŽITI STANDARDIMA OSIJEKA

Unikom preuzima otpad od
Bilja, Petrijevaca i Bizovca
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Prikupljeni otpad iz ove tri općine neće se dovoziti na Lončaricu Veliku 

Tri Osijeku gravitirajuće općine - Bilje, Petrijevci i Bizovac žele povećati standard življenja svojim mještanima te u konačnici približiti im komunalnu kvalitetu upravo prema uzoru na Osijek. U tom smislu u ponedjeljak je u sjedištu osječke gradske uprave potpisan sporazum o zajedničkoj provedbi mjera gospodarenja otpadom. Potpisali su ga gradonačelnik Ivan Radić te načelnici općina Bizovac, Petrijevci i Bilje, Srećko Vuković, Ivo Zelić i Željko Cickaj.Visoki standardi


Ovim sporazumom Unikom će s područja ove tri općine preuzeti odvoz miješanog komulanog otpada, preuzimat će njihov razvrstani otpad, kao i gospodariti reciklažnim dvorištem u Bilju. Prethodno je suglasnost na potpisivanje ovakvog ugovora dalo i Gradsko vijeće. Ovime se, poručio je jasno gradonačelnik Radić, neće dovesti u pitanje kvaliteta izvršenja ove usluge prema građanima Osijeka niti će povećati količinu otpada na odlagalištu Lončarica Velika jer se prikupljeni otpad iz ove tri općine neće dovoziti u Osijek. Podsjetio je kako je Osijek postavio visoke standarde u sustavu gospodarenja otpadom te da je prvi od velikih gradova u Hrvatskoj premašio zadani cilj od 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

- Osječani na kućnome pragu odvajaju šest vrsta otpada, što je najviši europski standard u odvojenom prikupljanju otpada. Imamo četiri reciklažna dvorišta koja su suvremeno opremljena, natkrivena, osvijetljena i primaju čak 51 vrstu otpada. Osijek je jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj s izgrađenom kompostanom, gdje se biootpad iz kućanstava i s javnih zelenih površina prerađuje u prvoklasni kompost - rekao je gradonačelnik Radić i podsjetio kako je Osijek dvije godine zaredom proglašen hrvatskim Eko Cityjem.

Srećko Vuković, načelnik općine Bizovac, koja broji oko 1300 domaćinstava, istaknuo je kako Bizovac teži napretku ocijenivši da je potpisivanje Sporazuma s Gradom Osijekom korak naprijed k tom cilju.

- Naš je cilj približiti se Gradu Osijeku i u drugim područjima suradnje. Od Bizovca do Osijeka je samo 15 minuta, gotovo smo prigradsko naselje grada Osijeka. Većina naših stanovnika svakodnevno dolazi u Osijek, rade i školuju se. Ovo je veliki iskorak naprijed kojim ćemo našim stanovnicima pomoći da na još kvalitetniji način zbrinjavaju komunalni otpad - poručio je načelnik Vuković.

Manji trošak


Načelnik Općine Bilje Željko Cickaj ocijenio je kako je razina zbrinjavanja otpada u toj općini također podignuta na višu razinu, ističući kako je logično da općina zbog svog geografskog položaja gravitira prema gradu Osijeku.

- Sve svoje probleme i izazove fokusiramo na rješavanje s Gradom Osijekom. Tu je i GPP, jer Općina Bilje nema vlastiti gradski prijevoz putnika, i radimo na tome da i taj dio riješimo. Općina Bilje ima svoje spremnike i reciklažno dvorište, više od 1800 kućanstava i više od 560 poslovnih subjekata. Opremljeni smo za razvrstavanje otpada, a stanovnici Osijeka neće osjetiti taj dio, dok mještani Bilja hoće, ali u pozitivnom smislu. Cijene se neće povećati, ali će se smanjiti naš trošak održavanja - kazao je načelnik Cickaj.

Zadovoljstvo potpisanim sporazumom izrazio je i načelnik Općine Petrijevci Ivo Zelić naglasivši kako je i ta općina osigurala preduvjete za kvalitetno razvrstavanje otpada. Uvjeren u kvalitetnu buduću suradnju s tvrtkom Unikom, izrazio je nadu da će na taj način dostići cilj od 50 posto razvrstanoga otpada.

Direktor Unikoma Igor Pandžić izvijestio je da su u tijeku pripreme za provedbu mjera gospodarenja otpadom s područja triju (novih) općina. Ovo je zapravo za ovu tvrtku otvranje novog tržišta, pa tako i novi izvor prihoda.

- Sa zbrinjavanjem otpada krećemo od 1. travnja. Trenutačno šaljemo obavijesti i potpisujemo izjave sa stanovnicima. Nakon toga idemo u čipiranje spremnika, a potom i u skupljanje mješovitog otpada. Sporazum s tri općine dodatno će stabilizirati poslovanje Unikoma - zaključio je Pandžić.

Dario Kuštro
TREĆINU JE MANJE ODLOŽENOG OTPADA
Gradonačelnik Radić najavio je i kako od ovog tjedna kreće podjela novih 1770 spremnika za plastiku, papir i miješani otpad, naglasivši kako je riječ o investiciji vrijednoj 107 tisuća eura, sufinanciranoj sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od 37 tisuća eura.

Radić je iznio podatak kako je 2015. godine na Lončarici Velikoj odloženo oko 25 tisuća tona komunalnog otpada, a 2022. godine oko 16 tisuća tona ili čak 37 posto manje. “Zahvaljujem na tome našim sugrađanima jer toga ne bi bilo bez njihove didscipline, bez dobrog rada i edukacije Unikoma. Nastavit ćemo tako i u godinama pred nama kako bi smanjili tone otpada na našem odlagalištu”, izjavio je gradonačelnik Ivan Radić.

Možda ste propustili...

JUBILEJ PLANINARSKOG DOMA JANKOVAC

Udomljuje planinare i izletnike 90 godina

SPORAZUM O SURADNJI CARNET-A I CNZD-A

Za sigurnije online okruženje za djecu

PRVO NOGOMET PA KONCERT TIHE ORLIĆA

Gledanje utakmice u kampusu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

VRHUNAC JE VODENOG VALA

Drava poplavila lijevu obalu, na oprezu u vikend-naselju

2

NISU ZA PUTNIKE, NEGO ZA OBUKU NOVIH VOZAČA

Tramvaji su opet na tračnicama

3

NA POTEZU OD PRENJSKE DO KOZJAČKE

Vodovodni radovi u Kolodvorskoj ulici