Novosti
NOVI PROJEKT APPETITE

Sprječavanje nepotrebnog bacanja hrane
Objavljeno 21. ožujka, 2023.
Cilj projekta jest smanjiti prekomjerno bacanje hrane za 10 posto do 2030. godine

Godišnje se diljem svijeta baci 1,3 milijarde tona hrane koja se još da iskoristiti. Postoje brojne inicijative za sprječavanje nepotrebnog bacanja hrane, no one su obično usmjerene na njihovo korištenje neposredno prije isteka roka trajanja. U sklopu pilot-projekta pod nazivom APPETITE razvija se metoda predviđanja koja se temelji na umjetnoj inteligenciji te obradi internih i eksternih podataka trgovačkih lanaca. Cilj jest bolje uskladiti ponudu i potražnju u prodaji na regionalnoj razini i osigurati da se velike količine namirnica ne nađu ondje gdje se neće prodati.



Optimizacija opskrbnog lanca i bolja usklađenost ponude i potražnje najbolji su način kako se može spriječiti da hrana u tom slučaju ne završi u smeću. Metode prognoziranja, simulacije i optimizacije koje se baziraju na umjetnoj inteligenciji cijeli proces mogu učiniti transparentnijim te smanjiti troškove stvaranjem viškova ili manjkova u trgovinama. Tako trgovački lanac može na vrijeme prepoznati potrebu i premjestiti namirnice u trgovine u kojima će se vjerojatno prodati. Znanstvenik s bečkog Ekonomskog sveučilišta i voditelj Instituta za proizvodni menadžment Gerald Reiner sa svojim timom istražuje kako nastaje otpad od hrane te što trgovine mogu učiniti da ga spriječe. U svojim istraživanjima ukazuje na brojne razloge bacanja hrane. Neki od njih su prekomjerna proizvodnja zbog netočnih predviđanja o prodaji kao i netočnih pretpostavki o ponašanju kupaca koji pak pri kupnji često odabiru proizvode s najdužim rokom trajanja. Hrana se baca i zbog neučinkovitog skladištenja i transporta. Kupci imaju sve viša očekivanja što se tiče proizvoda, pa tako, na primjer, banane koje su djelomično potamnjele često završe u smeću. S društvenog aspekta bacanje hrane predstavlja veliki etički i ekološki problem jer je broj ljudi koji umiru od gladi u porastu. Cilj projekta jest smanjiti prekomjerno bacanje hrane za 10 posto do 2030. Projekt APPETITE provodi se do 2025., a financira ga Austrijska agencija za promicanje istraživanja (FFG). Pojedini trgovački lanci testirat će algoritam na vlastitom opskrbnom lancu.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...