Autoglas
ROADPOL UPOZORAVA NAKON ISTRAŽIVANJA

Nevezivanje pojasa i dalje je veliki sigurnosni problem
Objavljeno 21. ožujka, 2023.

Istraživanje o korištenju sigurnosnog pojasa koje je predstavio Roadpol pokazalo je da vozači kombija i minibuseva daleko zaostaju u pridržavanju pravila u odnosu na vozače osobnih automobila, iako ni kod potonjih nema poboljšanja. K tome, čak 40 % djece putuje u automobilima na nesiguran način, pokazalo je nedavno istraživanje Roadpola, Europske mreže prometnih policija. Također je zaključeno da su vikend-vozači oprezniji od svakodnevnih vozača, dok je u poglavlju o (ne)vezivanju sigurnosnog pojasa jedna kategorija posebno problematična.



Istraživanje je tako pokazalo da vozači kombija i minibuseva daleko zaostaju u pridržavanju slova zakona u usporedbi s vozačima osobnih automobila. U istraživanju provedenom 2022. godine lokacije su razvrstane u tri kategorije cesta (grad, otvorena, autocesta), a ispitana su sva razdoblja te također razdvojeni radni i neradni dani. U osobnim automobilima 88,5 % vozača, 87,3 % putnika na prednjim sjedalima i 57,1 % putnika na stražnjim sjedalima pravilno je koristilo pojas, 60,9 % djece putovalo je propisno osigurano u dječjoj sjedalici ili na podmetaču, još 25 % ih je sjedilo, ali nisu bila vezana, ili su bila vezana samo sigurnosnim pojasom za odrasle, 14 % djece putovalo je bez sigurnosnog pojasa ili dječje sjedalice. Na autocestama je 93,3 % promatranih vozača, 92 % putnika sprijeda i 61 % putnika na stražnjim sjedalima bilo je vezano sigurnosnim pojasom. Tako je 65,5 % djece putovalo s pravilno korištenom zaštitom.

Omjeri su također povoljniji izvan naseljenog područja od onih promatranih unutar naseljenog područja: ovisno o položaju putnika, primijećena je četiri do šest posto veća volja za korištenjem pojasa. Vikendom su, u odnosu na radne dane, i vozači i suvozači češće koristili sigurnosne pojase, a veća je i stopa pravilne uporabe sigurnosne opreme za djecu. Izuzetno niska stopa korištenja sigurnosnog pojasa može se primijetiti kod lakih komercijalnih vozila (prije svega kod malih putničkih kombija i dostavnih vozila). Stopa ispravnog vezanja sigurnosnog pojasa kod vozača lakih teretnih vozila iznosi samo 63,9 %, što je gotovo 25 % niže od prosječne vrijednosti za vozače osobnih automobila, a za putnike je stopa korištenja pojasa je bila samo 54,2 %, što je 33 % manje od relevantne prosječne vrijednosti.

Milan Bugarić