Kultura
SVJETSKI DAN KAZALIŠTA ZA DJECU I DAN LUTKARSTVA

Osječko Dječje kazalište pridružilo se proslavama svojim hit-predstavama
Objavljeno 21. ožujka, 2023.

I Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku pridružilo se obilježavanju Svjetskog dana kazališta za djecu i mlade (20. ožujka) te Svjetskog dana lutkarstva (21. ožujka).



Svjetski dan kazališta za djecu i mlade počeo se obilježavati od 2001. godine, a od 2012. godine koristi se slogan "Povedite dijete u kazalište". Poziv je to na akciju kako bi učinili umjetnost dostupniju djeci i mladima.

Osječko kazalište svojim predstavama obilježava ova dva važna datuma. U ponedjeljak, 20. siječnja, na Svjetski dan kazališta za djecu i mlade izveli su dramsku predstavu za mlade "Anton Žic, baba i harmonika", dok je u utorak, 21. siječnja, na Svjetski dan lutkarstva, na rasporedu lutkarska predstava "Bratac Jaglenac i sestrica Rutvica". Središnja proslava ove godine održava se u Bjelovaru i Bjelovarskom kazalištu.

Hrvatsku poruku za Svjetski dan kazališta za djecu i mlade ove godine napisala je Katarina Kolega, radijska urednica i kazališna kritičarka, dok svjetsku poruku potpisuje predsjednica ASSITEJ International Sue Giles.

- Kazalište i performans donose promjene: kontakt između ljudi, razmjenu ideja, širenje nade, eksploziju radosti. Bilo to u kazališnoj zgradi, ili u zabačenoj uličici, stvaranje čuda ili trenutaka zajedništva, ili dojmljivoga rituala, to je nešto što nekome može promijeniti dan, makar na i trenutak, pa čak i cijeli život. Jer upravo kroz kazalište i izvedbene umjetnosti prepoznajemo ono što nam je zajedničko i proširujemo naše vidike - piše Giles.

Hrvatsku poruku za Svjetski dan lutkarstva ove godine napisala je dramaturginja Ana Prolić, a svjetsku poruku češka lutkarica Nina Malikova.

- Ljudsko tijelo, za razliku od lutke, ima ograničenja. Ne može letjeti, odjednom se izdužiti ili skupiti, skakati po krošnjama stabala, ma mnogo toga ne može. Tijelo lutke, oživljeno rukama vještog lutkara, može gotovo pa sve, pa i upasti u čudesne svjetove gdje fizikalni zakoni prestaju postojati i vlada samo mašta. Hrabro i odvažno, kreativno i inovativno lutkarsko kazalište može gotovo sve. I čini sve. Vrijeme je da se otrgne ideji da pripada gotovo samo kazalištu za djecu i da uđe u prostor kazališta za odrasle te pokaže sav svoj potencijal, svoju paletu, kao što krošnje stabala pokazuju svoje čudesne transformacije. Sretan Svjetski dan lutkarstva, dan nepresušnog mogućeg - piše Ana Prolić. T.K.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

U POVODU SVJETSKOG DANA KNJIGE I AUTORSKIH PRAVA

Krleža, Zagorka i Tolkien u Noći knjige u Arkadiji

PJEVAČKO DRUŠTVO SVETOGA JOSIPA OSIJEK NASTUPILO U CRKVI SVETOG KRIŽA U TVRĐI

Uskrsni koncert pred mnoštvom vjernika

Najčitanije iz rubrike