Svijet
U IZRAELU SVE JAČI PROSVJEDI

Stotine elitnih rezervista pridružuju se pravosudnim prosvjedima
Objavljeno 20. ožujka, 2023.

Skupina Izraelaca koja se naziva rezervistima elitnih vojnih i obavještajnih postrojbi izvijestila je da se od nedjelje ne kani pojaviti na nekim uobičajenim dužnostima, pridonoseći tako eskalaciji prosvjeda protiv reforme pravosuđa koju planira provesti ekstremno desno orijentirana vlada.

Članovi koalicije premijera Benjamina Netanyahua, koja ima većinu u Knessetu, žele do 2. travnja zakonski ograničiti ovlasti Vrhovnog suda.

Taj nacrt zakona izazvao je zabrinutost za demokratsko zdravlje zemlje i u samom Izraelu i u svijetu. Kako se bliži datum ratifikacije prosvjedi jačaju, nacionalna valuta šekel gubi vrijednost, a strahovanja iznose i veterani nacionalne sigurnosti koji se obično suzdržavaju javno iznositi svoja stajališta.

U pismu koje kruži izraelskim medijima 450 prosvjednika reklo je da odsad odbijaju pozive.

Sami sebe nazivaju dobrovoljnim rezervistima specijalnih vojnih snaga, a pridružilo im se njih još 200 koji se izjašnjavaju kao dobrovoljni pričuvni kibernetički operateri, među kojima su i neki iz obavještajnih agencija Mossad i Shin Bet.

"Nemamo ugovor s diktatorom no rado ćemo volontirati kada demokracija bude očuvana", stoji u pismu.

Vojska je odbila komentirati događaje, a predstavnici Mossada i Shin Beta nisu još odgovorili na upit Reutersa da ih komentiraju.

Netanyahu reformu pravosuđa naziva uspostavljanjem ravnoteže između raznih grana vlasti. Kritičari smatraju da premijer, kojemu se sudi zbog optužbi za korupciju, a on to negira, želi podrediti sudstvo izvršnoj vlasti.

U nedjelju je odbor Knesseta za reviziju, prije konačnog glasanja na plenarnoj sjednici, trebao raspravljati o prijedlogu zakona koji bi koaliciji omogućio veću kontrolu nad imenovanjima.

Kritičari međutim strahuju da bi to moglo potaknuti daljnju korupciju i ugroziti neovisnost pravosuđa, a neovisnoat je ključna za ekonomsku snagu Izraela i obranu od pokušaja međunarodne izolacije.

"Kada je zemlja na pragu diktature, vjerojatno slijedi raspad sigurnosnih agencija, a to je zastrašujuće", rekao je bivši direktor Shin Beta Nadav Argaman za Channel 12 TV.

Poručio je da će prosvjed biti obustavljen u slučaju obveznog ratnog poziva. "Mi ne pozivamo ljude da odbiju izvršiti zapovijedi. Mi ih pozivamo da prekinu s angažmanom na dobrovoljnoj bazi".

Jedan od pilota zračnih vojnih snaga koji sudjeluje u prosvjedima, za Channel 12 TV kazao je da čak 60 posto posada poslanih u bombardiranja u Siriji čine rezervisti dobrovoljci. H

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike