Svijet
EKSPANZIONISTIČKA POLITIKA

Viktor Juščenko: Rusija neće stati, mora biti poražena
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Bivši čelnik Ukrajine: Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate

Bivši ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko upozorio je da Rusija neće zaustaviti svoju ekspanzionističku politiku i nastavit će napadati druge zemlje, poput Bosne i Hercegovine, ne zaustavi li se sada ruska agresija na Ukrajinu. "Ako Ukrajina ne zaustavi Rusiju, sad ste vi (BiH) sljedeći", kazao je Juščenko u intervjuu koji je u nedjelju objavila bosanskohercegovačka agencija Fena.Juščenko je bio predsjednik neovisne Ukrajine od 2005. do 2010. godine nakon što je predvodio "narančastu revoluciju" koja je dovela do svrgavanja režima bliskog Moskvi. Otrovan je dioksinom, a istraga koja je provedena potvrdila je indicije o umiješanosti Rusije u pokušaj ubojstva ovog političara koji je otvoreno zagovarao prozapadnu političku orijentaciju i bio zagovornikom približavanja Ukrajine članstvu u NATO-u. Juščenko kaže kako su tvrdnje ruskog predsjednika Vladimira Putina o razlozima napada na Ukrajinu zbog navodne prijetnje sigurnosti granica Rusije potpune besmislice te ističe kako je Ukrajina kroz cijelu povijest kad god je željela biti nezavisna država postajala metom ruskih agresivnih namjera. Pozive da se rat u Ukrajini okonča tako što bi se započelo pregovore s Rusijom uz priznanje okupacije dijelova ukrajinskog teritorija nazvao je potpuno neprihvatljivim kazavši kako bi to bilo isto kao da se s Hitlerom pregovaralo na taj način 1942. ili 1943. godine. "Mir se može postići na dva načina – ili ste pobjednici ili kapitulirate. Birajte", kazao je bivši ukrajinski predsjednik. On snažno podupire kazneni progon odgovornih za ratne zločine u Ukrajini. "Oni koji su započeli ovaj rat moraju završiti iza rešetaka. Ne želimo izdati 15 milijuna Ukrajinaca koji su raseljeni zbog ovog rata", kazao je Juščenko.

Međunarodni kazneni sud (ICC) je, podsjetimo, u petak izdao nalog za uhićenje Putina pod sumnjom da je odgovoran za nezakonite deportacije djece i premještanje ljudi s teritorija Ukrajine u Rusiju. Kremlj je nalog ICC-a proglasio nečuvenim, ali i besmislenim za Moskvu. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da Rusija ne priznaje jurisdikciju ICC-a. "Stoga su odluke ove vrste iz pravne perspektive ništavne i nevažeće za Rusku Federaciju", istaknuo je. Upitan hoće li Putin sad strahovati od uhićenja tijekom putovanja u zemlje koje su stranke ICC-a, Peskov je rekao da "nema ništa za dodati o toj temi".

Rimski statut, kojim je 2002. ICC osnovan, ratificirale su 123 države. Među njima nisu SAD, Kina, Izrael, Pakistan, Saudijska Arabija, Turska i Iran, kao ni Indija koja je u rujnu domaćin G20 susreta na kojemu se očekuje i ruski predsjednik. ICC je osim Putina optužio i Mariju Lvovu-Belovu, rusku povjerenicu za prava djece, također za ilegalnu deportaciju djece.

Dijana Pavlović
UBOJSTVA S NAMJEROM I MUČENJE
Odluka ICC-ja došla je dan nakon što je istražno tijelo Ujedinjenih naroda optužilo Rusiju za razne ratne zločine u Ukrajini, uključujući za ubojstva s namjerom i mučenje. To tijelo tvrdi da su ruske snage u određenim slučajevima prisiljavale djecu da promatraju silovanje članova svojih obitelji te ih pritvarale s leševima. Ukrajinsko tužiteljstvo je odluku nazvalo “povijesnom”.

Možda ste propustili...

“ŽELE IGRATI SVOJU IGRU U GAZI”

Borrell: Neke članice slabe geopolitičku važnost EU-a

POTPORA DOSADAŠNJOJ ČELNICI EUROPSKE KOMISIJE

EPP je podržao kandidaturu von der Leyen za novi mandat

IZ SKLADIŠTA SE IZVLAČE STARE ZALIHE

Rusija izgubila 3000 tenkova u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana