Svijet
NENAJAVLJEN POSJET

Putin u Mariupolju: Nova provokacija u razorenom gradu
Objavljeno 19. ožujka, 2023.
Ruski predsjednik Vladimir Putin neplanirano je posjetio Mariupolj, i to je prvo putovanje čelnika Kremlja na teritorij ukrajinske regije Donbas pod ruskom okupacijom od početka rata, izvijestili su u nedjelju ruski državni mediji. Posjet je uslijedio nakon što je Putin u subotu nenajavljeno otputovao na Krim u povodu obilježavanja devete godišnjice ruske aneksije tog poluotoka i samo dva dana nakon što je Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao nalog za uhićenje tog ruskog čelnika. Ukrajinsko vodstvo oba posjeta smatra provokacijom i propagandnom igrom.

Mariupolj, koji je u svibnju pao u ruske ruke nakon jedne od najdužih i najkrvavijih bitaka u ratu, bio je prva velika pobjeda Rusije nakon što nije uspjela zauzeti Kijev te se potom usmjerila na jugoistočnu Ukrajinu. Putin je helikopterom odletio u Mariupolj, javljaju ruske agencije pozivajući se na Kremlj. Time je Putin došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata. Vozeći se automobilom, Putin je obišao nekoliko gradskih četvrti, zaustavljao se i razgovarao sa stanovnicima. Mariupolj je pretvoren u tinjajuću granatu nakon višetjednih borbi. Organizacija za sigurnost i suradnju i Europu (OESS) priopćila je da je rusko bombardiranje rodilišta u Mariupolju ratni zločin.

Dok je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij nekoliko puta putovao na bojište kako bi podigao moral svojih trupa i razgovarao o strategiji, Putin je uglavnom ostajao unutar Kremlja dok je vodio ono što Rusija naziva svojom "specijalnom vojnom operacijom" u Ukrajini. Mariupolj se nalazi u regiji Doneck, jednoj od četiri regije u kojima je Putin u rujnu proglasio aneksiju. Kijev i njegovi saveznici proglasili su taj potez nezakonitim. Doneck, zajedno s Luhanskom, čini većinu industrijaliziranog dijela Ukrajine. Ruski mediji izvijestili su u nedjelju da se Putin sastao i s vrhovnim zapovjednikom svoje vojne operacije u Ukrajini, uključujući načelnika Glavnog stožera Valerija Gerasimova koji je zadužen za invaziju Moskve na Ukrajinu.

Putin je nenajavljeno u subotu posjetio i Krim u povodu devete obljetnice ruske aneksije poluotoka od Ukrajine. Rusija je zauzela Krim 2014., osam godina prije pokretanja potpune invazije na Ukrajinu. Ukrajina kaže da će se boriti da istjera Rusiju s Krima i svih drugih teritorija koje je okupirala Rusija. H/D.Pav.
Putin je došao najbliže prvim linijama sukoba od početka tog rata u Ukrajini

Najčitanije iz rubrike