Novosti
SPOMEN NA PRVI OBORENI ZRAKOPLOV

Aktualizirana je rasprava treba li Vukovar postati grad spomenika
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Ideja iz 2020. godine još uvijek čeka na realizaciju

Na dvije, od posljednje tri održane sjednice Gradskog vijeća Vukovara, HDZ-ov vijećnik Stjepan Mađarac postavio je pitanje vezano uz definiranje kriterija za postavljanje spomen-obilježja vezanih uz određene osobe i događaje iz Domovinskoga rata, odnosno obrane Vukovara 1991. godine.



Koncem studenoga prošle godine mu je gradonačelnik Ivan Penava odgovorio kako je u tijeku izrada prijedloga kojim će se imenovati tijelo u ime Grada koje će odlučivati o načinu i odobravanju postavljanja spomenika, u čijem će sastavu biti osobe koje su strukom vezane za urbanizam i umjetnost te Domovinski rat. Pitanje postavljanja spomenika s vremena na vrijeme se aktualizira u gradu na Dunavu, a stavovi su različiti. Ima onih koji drže kako unatoč zaslugama branitelja i činjenici da bez njihove žrtve ne bi bilo neovisne Hrvatske, Vukovar ne bi trebalo pretvoriti u grad spomenika, već je nužno pažljivo i s mjerom davati odobrenja za lokacije i simboliku svakoga spomenika. S druge su strane oni koji zastupaju stav kako je bitka za Vukovar iznjedrila veliki broj heroja i nema ništa sporno u tome da im se postavljanjem spomen-obilježja oda dužna počast te na taj način pripadnicima mlađih generacija ukaže na ulogu znanih i neznanih junaka u obrani grada 1991. godine.

U posljednje je vrijeme ponovno aktualizirano pitanje postavljanja spomenika za prvi srušeni zrakoplov JNA u Domovinskom ratu koji je u kolovozu 1991. godine oborio Luka Andrijanić. Penava je podsjetio kako je riječ o projektu na kojem Grad radi više od tri godine. "Kroz opsežne pripreme s majkom i suborcima pokojnog Andrijanića, koji su nam izravno pomagali, odnosno u razgovoru s izravnim sudionicima i zapovjednicima sve je iskomunicirano davnih dana i već je trebala krenuti realizacija. Dobili smo od Ministarstva hrvatskih branitelja 300 tisuća kuna, međutim s vremenom i inflacijom se dogodilo da su upravo za toliko porasli troškovi radova, tako da smo praktično na nuli i kao da pomoći u tom smislu i nemamo. Prije dvije godine smo proveli natječaj za odabir idejnog rješenja, riječ je o pitanjima čija rješenja pripremamo i na njima pomno radimo još iz vremena kada nije bilo aktualnog saziva Gradskog vijeća Vukovara", izjavio je Penava, pojasnivši kako su stručne službe Grada u suradnji s glavnim sudionicima toga događaja sve pripremile, rukovodeći se onim što o obaranju prvog neprijateljskog zrakoplova imaju znanstvene institucije RH, od serijskog broja aviona do imena i prezimena pilota. Na taj je način priča zaokružena i sa znanstvene strane i s doživljajne strane branitelja Vukovara.

Naglasio je kako se na arhitektonski natječaj javilo šest, sedam prijavitelja, povjerenstvo je odabralo najbolje rješenje, a potom su čekali hoće li dobiti financijsku pomoć iz drugog izvora kako ne bi sami podnijeli teret investicije.

Dragana Korpoš
IZVEDBA TREBALA KRENUTI 2021. GODINE
O postavljanju spomenika za prvi srušeni zrakoplov u Vukovaru tijekom Domovinskoga rata pisali smo u kolovozu 2020. godine, kada je Grad objavio javni poziv za izradu idejnog urbanističkog-skulpturskog rješenja spomenika. Iz mjerodavnog je odjela tada rečeno kako je za lokaciju spomenika predviđen veći prostor na križanju Vinkovačke ulice i Priljeva, a javni je poziv raspisan kako bi dobili prihvatljivo rješenje ne samo za sam spomenik već i za uređenje prostora oko njega. Odabrano je idejno rješenje trebalo poslužiti kao valjana stručna podloga za izradu spomenika te bi u skladu s njim Grad naknadno riješio i pitanje prostornoga uređenja, što znači kako cijeli prostor treba imati priču koja će simbolizirati važan događaj iz vremena obrane Vukovara. Istodobno je navedeno kako će Grad za izvedbu spomenika osigurati maksimalno pola milijuna kuna (neto bez PDV-a). Planirano je da se iste godine ide u izradu potrebne dokumentacije te 2021. krene u izvedbu ako osiguraju potrebna sredstva, no do toga nije došlo.

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike