Regija
VEĆINOM GLASOVA GRADSKO VIJEĆE IZGLASALO:

Grad subvencionira kamate u kreditiranju poljoprivrednika
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Poput Županije, i Grad Đakovo kamate će subvencionirati s jednim postotnim poenom
ĐAKOVO - Grad Đakovo subvencionirat će kamate u kreditiranju poljoprivrednika, odlučilo je Gradsko vijeće na prošlotjednoj sjednici. Poput Osječko-baranjske županije, i Grad Đakovo subvencionirat će kamate za kredite u poljoprivredi i ruralnom razvoju za korisnike sa svog područja s jednim postotnim poenom.

Grad je za to u proračunu osigurao 15.000 eura, a i idućih godina u obvezi je osigurati minimalno taj iznos. Ovisno o interesu, spreman ga je i povećati, najavio je gradonačelnik Marin Mandarić, HDZ.

- Županija je ušla u program sa Slatinskom bankom za dvije vrste kredita - kratkoročni za financiranje poljoprivredne proizvodnje, repromaterijala za proljetnu, jesensku sjetvu, gdje OBŽ jednim postotnim poenom sufinancira trošak kamate i još ćemo i mi s jednim postotnim poenom, te dugoročni investicijski krediti za ulaganje u izgradnju farmi, kupnju opreme, strojeva, tj. investicija koje se prijavljuju na Ruralni razvoj iz EU fondova. Poljoprivrednici za svoju proizvodnju i investiranje ulaze u kredite i gledamo kako im olakšati otplatu. Krediti su to s maksimalnim rokom otplate od 10 godina - kaže Mandarić.

Đakovo, uz OBŽ, s 1 postotnim poenom unatrag tri godine subvencionira i kamate za stambene kredite, a potpisalo je produženje ugovora za 2023. Dosad je realizirano više od 200 takvih kredita, od čega 13 na području Đakova.

Nakon što je oporbena Ljiljana Pološki Jurjevši (HNS) rekla da pohvaljuje "tu inicijativu Županije", odluka je izglasana s 13 glasova "za" i tri suzdržana dijela oporbe. Nakon što je ishod glasovanja s obzirom na prirodu odluke prokomentirao Mandarić, reagirala je oporbena Ivana Francem (Za boje našega grada).

- Svi smo podržali stanove POS-a, a do danas niste odlučili gdje će se oni graditi - rekla je Francem, ocijenivši da je 13 subvencioniranih stambenih kredita "u tri godine ništa".

- Netko će reći da je puno, netko da je malo, no treba informirati sugrađane o mogućnostima koje im se nude. Apeliram da budemo afirmativniji prema ovakvim programima - poručio je Mandarić.

Suzana Župan
Pristupanje LAG-u u ribarstvu i akvakulturi
Usvojen je i prijedlog odluke o pristupanju Grada Đakova Lokalnoj akcijskoj grupi u ribarstvu i akvakulturi Panonia (FLAG). Prema riječima pročelnice gradskog Upravnog odjela za gospodarstvo i financije Sanje Rogioz-Šola, FLAG je osnovan 7. veljače u Našicama, u Našičkim ribnjacima, a Gradu Đakovu se pristupanjem otvara mogućnost razvoja potencijala ribarstva, akvakulture i sportskog ribolova na umjetnim akumulacijama te ostalim površinama pod vodama stajaćicama na području grada i Đakovštine kroz Program za ribarstvo i akvakulturu Republike Hrvatske za programsko razdoblje 2021. - 2027. Predsjednik FLAG-a je Krešimir Kašuba, našički gradonačelnik. Utvrdit će se kolika će biti članarina; načelno, to je 10 eurocenti po stanovniku, pa bi to za Đakovo bilo 2200 eura. Đakovo je time jedna, i to najveća od 26 JLS, koje bi iskazale interes za učlanjenje u FLAG Panonia.

Možda ste propustili...

POSAO ZA 60 RADNIH DANA

Golinci dobivaju LED javnu rasvjetu

DRŽAVNA GEODETSKA UPRAVA PROVODI KATASTARSKU IZMJERU ZA DIO K. O. SEMELJCI

Utvrđuju se međe i ispravlja vlasništvo

Najčitanije iz rubrike