Osijek
BRZA KOREKCIJA NESRETNOG RJEŠENJA

U Štrosiki su opet po dva traka za ravno te skretanje lijevo i desno
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Radovi su trebali trajati četiri dana, no obavljeni su u jednom na inicijativu Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Radića

Prometni čep koji se posljednjih mjesec stvarao na raskrižju Strossmayerove i Kanižlićeve ulice, od petka je riješen. Na inicijativu Grada Osijeka i gradonačelnika Ivana Radića, u Hrvatskim cestama uzeli su rok od četiri dana, no radovi na uspostavi nove regulacije prometa na križanju Strossmayerove i Kanižlićeve realizirani su odmah prvog dana, u petak.



Kao što smo najavili, novo stanje prometne signalizacije na državnoj cesti DC426, u Ulici Josipa Jurja Strossmayera (zbog toga što ima status državne ceste, održavanje je sada u ingerenciji HC-a, nap.a.), izvedeno je na način da su za promet iz smjera istoka (centra) i zapada (Višnjevca) izvedene po dvije prometne trake za ravno uz oba smjera, uz omogućeno istovremeno skretanje prema sjeveru i jugu u Kanižlićevu ulicu.

Važno je percipirati kako je iz smjera Trga Ante Starčevića ukinuta (ranijom preregualcijom uvedena) treća prometna traka za lijevo skretanje u Kanižlićevu, odnosno to je sada omogućeno iz postojećeg lijevog prometnog traka (zajedno sa smjerom ravno u istoj semaforskoj fazi). Promet se u petak, za vrijeme radova, odvijao usporeno prema privremenoj regulaciji prometa te uz sudjelovanje policijskih službenika koji su regulirali promet u trenucima kada semafori nisu radili.

I odmah po završetku radova pokazalo se kako je ovo raskrižje ponovno prodisalo, vratila se uobičajena protočnost, posebice iz smjera Višnjevca za ona vozila koja skreću u Kanižlićevu, koja do centra dolaze ili nastavno Ružinom, ili pak izlaze na Gundulićevu. Nestalo je kolone koja se do tada znala formirati već od "semafora prije", prestala je potreba za ubacivanjem iz lijeve u desnu traku. Bila je ovo u svakom slučaju brza korekcija prethodnog prometnog rješenja koje je vrlo brzo iznjedrilo slabosti koje su gušile protočnosti i nepotrebno stvarale prometne gužve i nervozu kod vozača. No, valja i dalje ostati oprezan, na novu regulaciju s obje strane Strossmayerove upućuju postavljeni reflektirajući stupići kao svojevrsni razdjelnici.


A od danas (ponedjeljak) nova je regulacija prometovanja u dijelu Županijske ulice. U sklopu produženja zona zahvata radova na projektu Modernizacije tramvajske pruge i tramvajskih stajališta u toj ulici, započet će radovi na izmjeni regulacije prometa. Ovom izmjenom regulacije prometa produžuje se zona zahvata radova na dio Županijske ulice, od Ružine ulice do kružnog toka "Đakovština". Slijedom toga bit će obustavljen promet na zapadnoj kolničkoj traci Županijske ulice na dionici od Ružine ulice do kružnog toka "Đakovština" te će se omogućiti prebacivanje prometnog toka na istočni kolnički trak. Nastavlja se zapravo praksa koja je vrijedila na prethodnim dionicama u ovoj ulici.

Predviđeno je da, ako vremenski uvjeti budu povoljni, nova regulacija prometa bude uspostavljena do kraja dana. Za vrijeme izvođenja radova na izmjeni regulacije prometa, promet će se odvijati uz postavljenu radnu signalizaciju i, prema potrebi, fizičku regulaciju prometa.

I ovdje će, dakle, biti potrebno posebno obratiti pozornost te ne voziti napamet i biti strpljiv. No kako za radova na već realiziranim dionicama nije bilo većih problema, za očekivati je kako će i ovdje sve biti u redu.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike