Mozaik
ODRŽAN 70. ZAGREBAČKI FESTIVAL

Trijumf pjesme “Trending!” A. Buendije i Feminnema
Objavljeno 20. ožujka, 2023.
Nagrada radijskih nakladnika za Belana & Fiumense za pjesmu “Žuti semafor”

Pobjedu na jubilarnom 70. Zagrebačkom festivalu odnijeli su Feminnem ft. Alejuandro Buendija s pjesmom "Trending!" Pamela Ramljak, Neda Parmać, Nika Antolos i Saša Antić potpisnici su pobjedničke pjesme 70. po redu festivala. Svojim atraktivnim nastupom oduševili su prepunu dvoranu zagrebačkog HoB-a, a za vrijeme izvođenja pobjedničke pjesme na samom kraju izravnog prijenosa, u skladu s trendom, Alejuandro Buendija uslikao je selfie s djevojkama iz grupe Feminnem.Sjajna suradnja


- To je pjesma za koju smo nas tri napisale i tekst i glazbu, a onda se Saša savršeno uklopio sa svojim tekstom iz muške perspektive. Ne možemo biti ponosnije - rekle su djevojke iz grupe Feminnem.

- Pjesmu su cure napravile u jednoj večeri, a ja, kad sam ju čuo, u sat vremena napisao sam svoj dio. Ključno je pronaći lik u pjesmi, onda se tekst sam napiše. Bitno je da je neka predstava - dodao je Alejuandro Buendija.

Na impresivnu pozornicu festivala koji traje već 70 godina, prvi su zakoračili Alen Đuras i Zsa Zsa izvevši legendarne hitove Ive Robića "Ta tvoja ruka mala" iz 1953., i "Golubovi" iz 1964. Tako se Zagreb još jednom sjetio velikana čija je stota godišnjicu rođenja obilježena ovih dana.

Nakon otvorenja uslijedili su nastupi osamnaest ovogodišnjih izvođača: Gina, Saša Lozar, Elvis Sršen, Pravila Igre, Antonia Dora, Amir Kazić Leo, Marko Kutlić, Nikolina Tomljanović feat. Tonka, Ivan Ive Županović, Leteći Odred, Tedi Spalato, Mateo Pilat, The Splitters, Albina & Đana, Feminnem ft. Alejuandro Buendija, Neno Belan & Fiumens, Mia Dimšić i Lea Dekleva & Chord Company. Festivalskim orkestrom ravnao je Alan Bjelinski, a glazbenike je udružio Ante Gelo. Voditelji festivala bili su Iva Šulentić i Duško Ćurlić.

Na samom početku Nenadu Borgudanu, autoru i frontmenu benda Detour, uručeno je priznanje za najizvođeniju pjesmu prošlogodišnjeg festivala - "Nekad je bilo bolje". Nagradu mu je uručio direktor HDS ZAMP-a, Nenad Marčec.

Nagrada za najbolju pjesmu po izboru radijskih nakladnika (HURIN) pripala je Neni Belanu (autor glazbe) & Fiumensima te autoru teksta Nikši Sviličiću za pjesmu "Žuti semafor". Nagradu im je uručio Željko Švenda, predsjednik HURIN-a.

Velika imena


Jubilarno su izdanje festivala uveličala i brojna velika imena, nekadašnji sudionici Zagrebačkog festivala, umjetnički ravnatelji i ljudi ključni za stvaranje pojma hrvatska glazba. Tako smo mogli vidjeti na crvenom tepihu i malim ekranima Gabi Novak, Terezu Kesoviju, Marija Mihaljevića, Tončija Huljića…

Poseban trenutak večeri svakako je bila izvedba pjesama velikana Drage Diklića. Matija Cvek i Franka izveli su pjesme "Opet si plakala" i "Još samo večeras", a zatim i mogli bismo reći, Zagrebačkom festivalu najdražu - Zagreb je najljepši grad, na kojoj im se pridružio Diklić, ovogodišnji dobitnik priznanja za poseban doprinos Zagrebačkom festivalu.

- Jako sam zadovoljan, odličan festival. Imali smo i divne goste, zvijezde iz bogate povijesti festivala, ali čuli smo i budućnost hrvatske glazbe. Čestitam pobjednicima i pjesmi želim dug život u eteru! - rekao je umjetnički ravnatelj ovog festivala Branimir Mihaljević.

Tanja Kvorka
Možda ste propustili...

NIKADA NIJE NOMINIRAN ZA OSKARA

Glumac Donald Sutherland preminuo u 89. godini

NOVI STUDIJSKI ALBUM “MIRIŠU JABUKE”

Crvena jabuka objavila album

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NAJPOPULARNIJA ŠVEDSKA GRUPA SVIH VREMENA

Bjorn iz ABBA-e: Naš bend ima tako glupo ime

2

DESTINACIJA DOBRE GLAZBE

Na Jarunu počinje
INmusic, trodnevna
svečanost rock glazbe

3

STIGLA VODA!

Turistima Capri opet dostupan