Sport
ZA UZLET TREBA SAMO JEDNA POBJEDA

Kranje vrijeme da Lovrić i Caktaš pokažu da vrijede i mogu mnogo više
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
Bijelo-plavi vjeruju kako će susret protiv Šibenika biti prekretnica u do sada vrlo slabom proljetnom dijelu sezone

Je li došao trenutak prekida Osijekove serije od sedam utakmica bez pobjede? Pa, bilo bi krajnje vrijeme, ali današnji gost Gradskog vrta Šibenik neće se baš olako pomiriti s tim.



Nogometaši Osijeka se muče, još se traže otkako je nedavno na klupu sjeo Borimir Perković, a Šibenčani stižu s jakim vjetrom u leđa koji im je dao trijumf nad Dinamom, ali i opće dobro ozračje koje je stvoreno nakon što je u klub stigao novi vlasnik Željko Kalaica. Međutim, sve su to za Osječane zapravo nevažne stvari, jer oni i dalje ovise isključivo o sebi. Svega će još biti u toj utrci za Europu jer svi klubovi koji se u njoj nalaze su “tu negdje”, samo je pitanje tko će biti u najboljoj formi u preostalom dijelu sezone. Možda je baš to detalj koji Osijeku može ići u prilog, jer s obzirom na formu u kojoj je bio u posljednje vrijeme, može ići samo prema gore.

Magija pogotka i pobjede


Kada se upadne u ovakve krizne situacije obično se priča kako samo jedna pobjeda sve preokrene. Magija koju bijelo-plavi nikako ne uspijevaju izvesti, a neće im je biti lako proizvesti ni u ovo subotnje popodne. Osječka momčad izgleda poput “uspavanog diva”. Igrački kadar definitivno je kvalitetniji od rezultata koje producira u posljednje vrijeme, ali to je samo još jedna potvrda kako zvučna igračka imena ne moraju garantirati i kvalitetan rezultat. Borimir Perković u dva tjedna svog mandata vjerojatno je najviše vremena potrošio na razmišljanje kako oživjeti napadački arsenal. U njemu ima tri čovjeka koja su u posljednje tri-četiri sezone ili bili na vrhu (Mierez i Caktaš), ili sasvim blizu njega (Lovrić), ali Osijek od toga, bar ove sezone, nije imao previše koristi. Istina, Caktaš je zabio sedam, a Mierez pet pogodaka, ali u nastavku sezone u strijelce se upisao samo Mierez. Lovrić još uvijek nema nikakav doprinos na tom planu. Stoga nije čudo što se uoči susreta protiv Šibenika najviše priča o zatomljenom napadačkom potencijalu.

- Pitanja koja muče navijače i javnost muče i mene. Nisu Caktaš i Lovrić zaboravili igrati nogomet, ali iz nekog razloga nisu u željenom stanju. Na treninzima se obojica strašno trude i nisu klonuli duhom, no iskreno, čini mi se kako se Lovrić polako budi, a što se Caktaša tiče mogu samo vjerovati kako će mu se pošten pristup radu koji ima brzo vratiti u obliku pogodaka. Kako momčadi za uzlet treba jedna pobjeda, tako Caktašu za povratak u balans nedostaje jedan pogodak. Na meni je da im obojici pokušam pomoći - kaže Borimir Perković, trener nogometaša Osijeka, pa dodaje:

- Vidim dobru energiju i veliku želju na treninzima, ali to trebamo iskazati tijekom utakmice. U voljni trenutak kod igrača uopće ne sumnjam, a očekujem kako ćemo na tehničko-taktičkom planu biti na razini koja će nam donijeti pobjedu protiv Šibenika.

Mnogo se ovih dana priča o imperativu i pritiscima. No, Osijek u takvim okolnostima funkcionira već jako dugo. Bilo u razdoblju kada se borio za goli prvoligaški život, ili u ovoj novijoj eri kada se tukao za europske pozicije, pa i za naslov prvaka. Igrati za Osijek uvijek znači igrati s imperativom, pa utakmica protiv Šibenika ne bi trebala biti ništa posebnija od ostalih na tom planu.

- Stvarno ne znam što znači pritisak. Ja ga doživljavam kao motiv, a ne kao teret. Takav stav pokušavam prenijeti na momčad. Veselim se svakom treningu i svakoj utakmici, a volio bih kada bi se isto osjećali igrači. Želim da uživaju u igri, a da ih sputava nekakav strah od pogreške, ili nešto slično. Kada igraš s tim stvarima nikada ne možeš pružiti sve što znaš. Što se susreta sa Šibenikom tiče imamo jasnu situaciju. Važno će biti dobro ući u utakmicu, ali još važnije od toga je da imamo jasan plan i strategiju kako ćemo doći do željene pobjede - smatra trener bijelo-plavih.

Opasna mušterija


Šibenik je od povratka u HNL bio prava mušterija Osječanima. Od deset odigranih susreta u tom razdoblju Osijek je pobijedio u devet, a samo je jedan završio bez pobjednika. I to baš onaj u kojem su Šibenčani jesenas gostovali u Gradskom vrtu. No, danas su Šibenčani opasna mušterija. U prošlom su kolu svladali Dinamo, a to je već dovoljno upozorenje s kim će osječka momčad danas imati posla.

- Pobjeda nad Dinamom sigurno im je dala krila i doći će sa željom da sruše i nas. Međutim, ne trebamo razmišljati o njima, nego isključivo o sebi. Imamo niz od sedam utakmica bez pobjede što nam stvara naglašeni imperativ pobjede, ali to nije nova situacija za nas. Posljednjih smo sezona uvijek bili pod nekakvim imperativima, a nosili smo se s njima s više ili manje uspjeha. Vjerujem kako ćemo pobijediti Šibenčane čime bismo naznačili kraj naše rezultatske krize - kaže Mihael Žaper, veznjak bijelo-plavih.

Utakmica potencijalno može imati i emotivnu crtu za bijelo-plave, jer bi trebala označiti oproštaj od dugogodišnjeg kapetana Mileta Škorića koji je na pragu transfera u Kinu.

- Ne znam kakva je točno situacija oko Škorića kada je u pitanju taj transfer, ali ako će ovo biti njegov oproštaj, onda se vrijedi potruditi da ga ispratimo s pobjedom. On je to apsolutno zaslužio, jer je bio godinama dobri duh naše svlačionice. Ode li stvarno će mi biti malo čudno bez njega - kaže Žaper.

Uglavnom, osječka momčad doista ima i više nego dovoljno razloga zbog kojih “nabrijana” treba dočekati taj okršaj. Ostaje još pitanje što sprema trener. Ne voli on javno pričati o tome, ali Perković ne teži nekakvoj avangardi. Oslonit će se on na ono najbolje što ima u igračkom kadru.

Valjda će to biti dovoljno za prekid duge serije utakmica bez pobjede. Tako dugo razdoblje bez slavlja ne pamti se u eri otkako su Mađari postali vlasnici NK Osijek. Dosta je posta!

Dalibor Keler
 
Možda ste propustili...

PAKET24 PREMIJER LIGA ZA RUKOMETAŠE

Poraz Osijeka, borba za opstanak se komplicira

Najčitanije iz rubrike