Novosti
PREMIJER O ODNOSU S PREDSJEDNIKOM

S Milanovićem se nitko ne želi sastati
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Premijer Andrej Plenković poručio je u petak da neće biti sastanka s predsjednikom Republike jer bi time, rekao je, kao Vlada legitimirali stavove i uvrede koje im upućuje Zoran Milanović, a posebno je ukazao na suprotne stavove o Ukrajini i to da se s Milanovićem ne žele sastati ni strani državnici.

Plenković je podsjetio i da je Milanović odbio održavanje sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost na dan kad je Rusija napala Ukrajinu. Nakon toga, dodao je, uslijedilo je Milanovićevo "potpuno soliranje i prorurski stavovi, bez ikakvih konzultacija s Vladom, koji su u potpunosti suprotni onome što radi Vlada, i što je prirodna pozicija Hrvatske kao europske države, EU članice, NATO članice, zemlje koja nije ni neutralna i nesvrstana, koja pruža veliku potporu i solidarnost Ukrajini". Dakle, imamo dijametralno različita stajalište o temeljnim pitanjima, naglasio je premijer. "Kada bismo mi sada kao Vlada, pristali s njime sjediti, to znači da bismo legitimirali u političkom smislu njegove stavove o tome da je HDZ banda, lopovska organizacija, da smo mi nacisti, da smo udbaši... Nema šanse da mi sjednemo s nekim tko to govori nama", poručio je. Eventualna imenovanja i razrješenja za koja obojica trebaju dati supotpis, kazao je, supotpisat će se. Istaknuo je da ni strani državnici ne žele komunicirati s hrvatskim predsjednikom, navevši da se s Milanovićem nisu sastali, a došli su u posjet Hrvatskoj: španjolski premijer Pedro Sanchez, danska premijerka Mette Frederiksen, predsjednik kanadskog Senata George Furey, potpredsjednik Vlade Italije Antonio Tajani.

Milanović je, pak, u petak odbacio premijerove optužbe da svojim djelovanjem stalno nastoji rušiti Vladu i vladajuću stranku, poručivši ponovno da njih dvojica kao predsjednik i premijer imaju dužnost surađivati. "On ima dužnost koju uporno i bezobrazno krši, a govori da ja radim protiv Vlade cijelo vrijeme. Nastojim biti kritičan, analitičan i da ono što govorim pokušam obrazložiti. Možda ne uspijem, ja mislim da najčešće uspijem", rekao je Milanović. H
Možda ste propustili...

HRVATSKI GRAĐANI PLAĆAJU MANJE OD VEĆINE EUROPLJANA

Kućanstvima cijena plina i struje među najnižima u EU-u