Novosti
PREDVIĐEN NIZ ZDRAVSTVENIH PRETRAGA

U preventivne preglede bit će uključeni i građani iz OBŽ-a stariji od 40 godina
Objavljeno 18. ožujka, 2023.

Pilot-projekt preventivnih zdravstvenih pregleda kreće u travnju u pet županija, trajat će četiri mjeseca i obuhvatit će 1000 građana starijih od 40 godina, a koji najmanje dvije godine nisu bili kod svog liječnika obiteljske medicine.



Pilot-projekt provest će se u Osječko-baranjskoj, Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj, Primorsko-goranskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, objavio je ministar zdravstva Vili Beroš u petak na konferenciji za novinare. Mogućnost da sudjeluju u projektu imat će ukupno pet domova zdravlja, odnosno 364 ugovorna tima obiteljske medicine.

Na području odabranih županija 25.325 građana nisu bili kod obiteljskog liječnika dvije godine, no pilot-projektom bit će ih obuhvaćeno tisuću. Pregledima će biti obuhvaćene sve dobne skupine starije od 40 godina, no naglasak će biti na dobnu skupinu od 40 do 44 godine, jer je utvrđeno da ona najmanje odlazi liječniku, a u toj dobi počinje niz kroničnih nezaraznih bolesti, rekao je ministar.

Građani će dobiti pozive od zavoda za javno zdravstvo putem pošte, maila, ili telefonskog poziva te će dobiti plaćeni slobodan dan za obavljanje pregleda. Odaziv je dobrovoljan i onaj tko se ne odazove neće biti penaliziran. Troškove u cijelosti snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO), a na konferenciji su iznesene procjene da će se preventivnim pregledima uštedjeti oko 18 milijuna eura radi poboljšanja ishoda liječenja do 2030. godine.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo odredio je skup pretraga koje će se obavljati, ovisno o dobi i spolu. Pretrage uključuju krvne pretrage, pregled srca, pluća, trbuha i ekstremiteta, određivanje indeksa tjelesne mase, denzitometriju za starije od 65 godina, kontrolu vida i sluha, mamografske preglede i hemokult test za starije od 50 godina koji se nisu odazvali na nacionalne preventivne programe za rano otkrivanje raka dojke i raka debelog crijeva. Preventivni program je dobrovoljan i za liječnike obiteljske medicine koji će ga moći provoditi u slobodno vrijeme, a bit će i posebno za to plaćeni, odnosno obračunavat će im se kao prekovremeni rad. Preglede će se moći obaviti kod izabranih liječnika obiteljske medicine, ili u domovima zdravlja, a pacijent će dobiti mogućnost da ocijeni dobivenu uslugu. U vezi s provedbom pilot-projekta već se sljedeći tjedan kreće u operativne pregovore s domovima zdravlja i liječnicima obiteljske medicine, rečeno je na konferenciji. Nakon što završi pilot-projekt u srpnju, evaluacija podataka provest će se u rujnu, pa bi projekt na nacionalnoj razini trebao zaživjeti u listopadu.

Ministar Beroš osvrnuo se i na donošenje u Saboru dva organska zdravstvena zakona, istaknuvši kako će oni omogućiti da zdravstveni sustav postane aktivan i dolazi do pacijenta. “Loši smo u dijagnostici i ishodima liječenja, ali smo, s druge strane, prvi u Europi po transplantaciji organa. Nedostaje nam sistematski pristup”, ustvrdio je, najavivši promjene u pristupu, usmjeravanje prema preventivi i ranom otkrivanju bolesti.

Dijana Pavlović
DIO REFORME ZDRAVSTVA
Hrvatski sabor usvojio je zakone koji su dio paketa reforme zdravstva, izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti i Zakona o obveznom zdravstvenom osiguranju. Izmjenama zakona povećava se maksimalni iznos participacije pacijenata u troškovima zdravstvene zaštite s 2000 kuna na 4000 kuna te proširuje djelatnosti domova zdravlja. Svaka županija imat će po jedan dom zdravlja. Domovi zdravlja trebali bi dobiti psihološke, logopedske i druge specijalističke usluge. Reforma zdravstva usmjerava se na prevenciju i rano otkrivanje bolesti te se, između ostaloga, uvodi pravilnik koji će definirati medicinski prihvatljivo vrijeme za ostvarivanje mjera zdravstvene zaštite. Osnivačka prava općih bolnica prenose se s jedinica lokalne samouprave na državu, uvodi se objedinjena javna nabava te nova kategorizacija bolnica, formiraju centri izvrsnosti, najavljeno je iz Ministarstva zdravstva.