Novosti
PET UDRUGA NEZADOVOLJNO SUSTAVOM

Liječnici: Prisiljeni smo na prosvjed
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
Pet hrvatskih liječničkih udruga predstavilo je program prosvjeda pod geslom "S.O.S. za hrvatsko zdravstvo", koji će se održati u subotu na Markovu trgu, uz poruku da su prisiljeni na prosvjed zbog lošeg stanja u zdravstvu i ignoriranja njihovih zahtjeva.

Prosvjednici će na trg doći u povorci, a prosvjed započinje u 12.05 sati. Nazočnima će se obratiti čelnici Hrvatskog liječničkog sindikata, Koordinacije hrvatskih liječnika obiteljske medicine, Hrvatskog udruženja bolničkih liječnika, Hrvatske liječničke komore i Inicijative mladih liječnika Hrvatske. "Prosvjed nije uperen ni protiv koga, već za bolje uvjete liječnika, bolji zdravstveni sustav i u konačnosti za pacijente. Pozivamo dužnosnike političkih stranaka da ne dolaze kako se prosvjed ne bi politizirao", rekao je Krešimir Luetić, predsjednik HLK-a. "Govorili smo o tome da je Hrvatska nedovoljno pokrivena liječničkim timovima i ordinacijama, o mladim liječnicima koji odlaze u inozemstvo i prekovremenim satima kojima se narušava kvaliteta naše usluge. Govorili smo o sve starijem pučanstvu i sve bolesnijim ljudima koji zahtijevaju brojne intervencije", kazala je Renata Čulinović-Čaić, predsjednica HLS-a, dodavši da Ministarstvo nije počelo rješavati brojne probleme. Marin Smilović (IML) rekao je da mladi liječnici žele ostati u Hrvatskoj, ali ih zdravstveni sustav tjera na odlazak. Istaknuli su i deset činjenica za koje kažu da govore o slomu hrvatskog javnozdravstvenog sustava.

Tu navode i da svaki treći mladi liječnik napušta RH te da u sustavu nedostaje 2000 liječnika i 4000 medicinskih sestara. Kažu i da je svaki treći liječnik stariji od 50 godina, pacijenti na pojedine pretrage čekaju i po 600 dana, liječnici dnevno prime od 80 do 100 pacijenata i mogu im se posvetiti tek nekoliko minuta. H
”NE ODLAZI SVAKI TREĆI MLADI LIJEČNIK”
Ministar zdravstva Vili Beroš kaže da nisu istiniti navodi udruga da svaki treći mladi liječnik odlazi iz RH. Smatra da se liječničke udruge bore samo za materijalna prava i da im u fokusu nije interes pacijenata. Dodao je kako ne negira da postoje problemi u sustavu, ali o njima, kaže, treba razgovarati. “No za dogovor je potrebna dobra volja, a ne razgovor s figom u džepu, potrebno je ponuditi održiva rješenja”, poručio je upozorivši na iskreni manjak želje i volje da se stvari riješe pregovorima i razgovorom.