Mozaik
IVAN DEČAK FRONTMAN VIROVITIČKE GRUPE VATRA

Pjesme koje sam napisao za Maxa svjetionik su prijateljstva
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
Prvi novitet je objava Vatrina albuma “Javi se kad stigneš” na vinilnom izdanju

Popularna virovititčka grupa Vatra i dalje osvaja hrvatske top-ljestvice, niže top-singlove jedan za drugim, a kako su vatreni dečki uvijek prepuni ideja i noviteta, tako je i 2023. godina pod nazivnikom "izazovna".



Prvi novitet je izlazak Vatrina albuma "Javi se kad stigneš" na vinilnom izdanju. Sedam poznatih singlova te tri nove pjesme nalaze se na albumu Vatre koji je do sada isporučio istoimeni singl, duet s Božom Vrećom "Rum na usnama", uspješnice "Vidi kako se smiješ", "Sva naša ljeta", "Nova godina nije se dogodila" te "Carstvo sunca", kao i aktualni singl "Zajedno sami". Svi koji preslušaju album, na njemu će naći i tri sasvim nove pjesme - "Ako imaš video", "Rakete s Vrbika" i "Ruga se tuga". Promocija tog vinilnog izdanja i kratka svirka održat će se u utorak, 21. ožujka u pubu Hub Cooltura u Zagrebu s početkom u 19 sati, gdje svi koji dođu mogu pokupiti i svoj potpisani primjerak izdanja. "Javi se kad stigneš" na vinilu po promotivnoj cijeni, a moguće ga je naručiti na prodaja@dallas.hr. Zanimljiva je i priča oko same naslovnice; na njoj se nalaze likovni radovi učenika OŠ Kralja Tomislava sa zagrebačke Trešnjevke, koje je dizajner Dinko Batarelo uklopio u ovo izdanje. Produkcija je i dalje u rukama Jure Ferine i Pavla Miholjevića, a autorski na albumu sudjeluju Ivan Dečak te članovi benda Mario Robert Kasumović, Matija Kovač, Mihael Kurjančić i Robert Kelemen. Vatrin album "Javi se kad stigneš" nominiran je za ovogodišnji Porin u kategoriji "Najbolji rock album". Vatre će biti doista posvuda, ‘‘grijat‘‘ će se publika uz sve hitove od Beograda do Herceg Novog. Raspored do kolovoza izgleda ovako: 20. 4. Beograd, 21. 4. Novi Sad, 24. 4. Požega, 3. 6. Stubica, 10. 6. Garešnica, 30. 7. Petrinja, 2. 8. Bibinje, 10. 8. Zrenjanin i 11. 8. Herceg Novi.

Frontmen Vatre, uvijek zanimljivi i veseli Ivan Dečak, podijelio je s nama sve emocije oko onoga što se oko Vatre događa ovih dana.

Još jedan spot za pjesmu je snimljen u vašoj Virovitici, "Zajedno sami", i to u virovitičkom Dvorcu Pejačević.

- Da, ispalo je da smo posljednja tri spota snimili u rodnom gradu. "Vidi kako se smiješ" dobio je vizualni identitet u novoobnovljenom suhopoljskom dvorcu Janković, "Javi se kad stignes" sniman je u našoj Jazbini, kako nazivamo prostor za probe, snimanja i druženja, dok je spot za aktualni singl sniman u virovitičkom dvorcu Pejačević. Premda već više od pola svoga života živim u Zagrebu, kad god imamo priliku promovirati svoj rodni grad, ja to i učinim s punim srcem.

 

 



U pripremi je i nova ploča. Reci nam malo više o tome.

- Upravo smo objavili album "Javi se kad stigneš", međutim već smo ga predstavili sa šest singlova, a kako ja nisam stao sa skladanjem, doslovno nastavljamo sa snimanjem pjesama za novi album. Upravo ovog vikenda započinjemo snimanje i premda je riječ o jedanaestom studijskom albumu, imam iste one leptiriće kao kod ulaska u studio za snimamje prvog.

Radni dio godine je pred vama, je li sve već sad puno dogovorenih koncerata i nastupa?

- Glazbu prije svega doživljavam pozivom, a kada ti je nešto poziv, onda toga nikad dosta, he-he. Kalendar se fenomenalno popunjava, očigledno su dvije godine posta od javnih okupljanja učinile svoje, tako da ćemo velik dio 2023. godine provesti u našem kombiju i na pozornicama u gradovima diljem regije.

Vjerujem da pratiš razvoj mladih glazbenika u Hrvatskoj, kako si zadovoljan razvojem onih koji su bili pod tvojim mentorstvom u The Voiceu?

- The Voice je sjajna odskočna daska, a moć televizije je nevjerojatna, pa ne čudi stoga da je nekoliko imena iz prve tri sezone ostalo primijećeno. Naravno, za ozbiljniju karijeru potrebne su i ozbiljne, kvalitetne pjesme, a ja od srca želim da im se puno takvih i dogodi.

Veseli činjenica što se mladi ljudi konačno vesele rocku i urbanoj glazbi, baš onome što im nudi Vatra.

- Mi se nikada nismo ograničavali žanrovima, volimo za svoju glazbu reći da je nesvrstana, a kao takva može komunicirati s rockom, popom, sevdahom, elektronikom itd. Glupo se u 2023. ograničiti žanrovima, mi smo uvijek bili i ostat ćemo nesvrstani. Tako da Vatra je uvijek Vatra i takvi ćemo biti uz našu vjernu publiku.

Kakve su tvoje uspomene na Massima, na tu istinsku glazbenu legendu, zajednički trenuci, snimanja, vjerujem i veliko prijateljstvo...

- Teško je o Maxu ispričati u nekoliko rečenica. Prije svega bili smo, kako smo voljeli reći, frendovi. Imao sam sreću da postanemo i glazbeni suputnici, a i privilegij ući u privatni prostor njegova života. Pjesme koje sam napisao za Maxa ostat će vječni svjetionik našeg prijateljstva.

Vladimir Grgurić
Možda ste propustili...

PETI SINGL S IŠČEKIVANOG STUDIJSKOG ALBUMA

Grše objavio novu pjesmu i videospot "Dalmatino"

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

Najčitanije iz rubrike