Regija
NA KONFERENCIJI ZA NOVINARE GO HDZ-a PORUČILI:

Poskupljenje vode u Županji neopravdano je i neprihvatljivo!
Objavljeno 17. ožujka, 2023.

Predsjednik Pavo Lucić pozvao je gradonačelnika Damira Juzbašića,  jedinog člana i predsjednika Skupštine Komunalca, da preispita novu Odluku o cijeni vodnih usluga, i da je ukine prije izdavanja novih računa koji bi, smatra, bili prevelik udarac za građane

Gradska organizacija HDZ-a Županje održala je konferenciju za novinare na temu neopravdanog poskupljenja vodnih usluga na području Županje. Predsjednik i gradski vijećnik, doc. dr. sc.  Pavo Lucić, ustvrdio je kako proteklih dana građani Županje s pravom izražavaju veliko nezadovoljstvo novom odlukom o poskupljenju vodnih usluga od 1. ožujka, donesenom sredinom veljače od strane Skupštine Komunalca d.o.o. Županja, a na prijedlog uprave te tvrtke. „Kao običan građanin i kao predsjednik najveće oporbene stranke u Županji, zajedno s Gradskim odborom HDZ-a, smatram da je  poskupljenje neopravdano i neprihvatljivo“, kazao je u uvodu. Podsjetio je da je paket mjera Vlade RH za zaštitu kućanstva i gospodarstva od rasta cijena na snazi do kraja ožujka, a  novi će, 4. po redu paket mjera, ukupne vrijednosti 1,7 milijardi eura, stupiti na snagu 1. travnja i trajat će šest mjeseci.  Od toga se iznosa, ustvrdio je, čak 1,18 milijardi eura odnosi na nastavak subvencioniranja cijena energenata, a u ovom je slučaju najvažnija električna energija, čija cijena za javni i neprofitni sektor ostaje ista. Obuhvaća sve vrtiće, škole, fakultete, institute, knjižnice, muzeje, bolnice, zdravstvene ustanove, domove za starije i nemoćne, udruge, vjerske zajednice, župne urede, općine, gradove, županije, ali i komunalna poduzeća.


Mnogi odustaju od povećanja cijene vode


„Mnogi gradovi razmišljaju o ukidanju odluka o povećanju cijena vodnih usluga, neki su to već i učinili, pa čak i danas. Moramo biti svjesni da je voda esencijalna za svakog građanina, za piće, osobnu higijenu, za kućanstvo, poslovne objekte, udruge...“, zaključio je Lucić. Pozvao je gradonačelnika Damira Juzbašića, kao jedinog člana Skupštine Komunalca, da preispita novu Odluku o cijeni vodnih usluga, i da je povuče prije izdavanja novih računa. Upozorio je da će podizanje cijena biti prevelik udarac za građane, pogotovo za najosjetljivije skupine, umirovljenike i obitelji čija su mjesečna primanja ispod 500 eura.

Ilija Lešić: Nema razloga za poskupljenje

Na konferenciji je govorio i bivši dugogodišnji direktor Komunalca Ilija Lešić,  koji također smatra da je poskupljenje vode neopravdano. Naglasio je da cijena mora pokrivati samo stvarne troškove poslovanja, bez ikakve zarade, jer to nije profitabilna djelatnost. Govoreći o strukturi troškova, kazao je da, što se tiče amortizacije, tu nije došlo do povećanja cijena, a nisu značajnije povećani ni troškovi za zaposlenike. Kada su u pitanju energija i materijal, Lešić je ponovio da je Vlada i tu intervenirala i smatra da niti jedna stavka u strukturi troškova nije otišla toliko gore da bi se opravdalo  poskupljenje u tolikim postotcima.


Lešić je na primjeru potrošnje vode u vlastitome kućanstvu i usporedbom  pojedinih stavki računa iz mjeseca veljače s novim cjenikom koji je na snazi od 1. ožujka, iznio konkretne pokazatelje o rastu cijena vodnih usluga. Varijabilni dio osnovne cijene vode skuplji je za 21,6 posto, a  kanalizacije za 34,48 posto. Nadalje,  fiksni dio osnovne cijene za vodu povećan je za 79,87 posto, a za odvodnju za čak 284,85 posto.  Cijena usluge pročišćavanja otpadnih voda povećana je za 40,62 posto.


„Obzirom na to da su fiksni dijelovi računa otišli značajno gore, najveće će poskupljenje zapravo osjetiti oni građani koji troše manje vode“, zaključio je. Smatra da cijene nisu izračunate na temelju stvarnih troškova, nego da su od nekoga preuzete. Predložio je da se Odluka o cijeni vodnih usluga stavi izvan snage i napravi nova analiza o tome da li je povećanje doista potrebno, i ako jeste, točno utvrdi za koliko, jer tu, upozorio je, prije svega treba voditi računa o građanima zbog kojih Komunalac i postoji. Zanimalo ga je i to je li za novi cjenik dobivena suglasnost Vijeća za vodne usluge.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike