Magazin
SIEGFRIED MURESAN

EU se mora uključiti i pomoći Moldaviji
Objavljeno 18. ožujka, 2023.
RUMUNJSKI EUROPARLAMENTARAC

Vlasti Moldavije već nekoliko mjeseci govore - pa i u međunarodnim institucijama - o planovima Rusije za destabiliziranje Moldavije, susjede Ukrajine, i za blokadu njezinog europski puta instaliranjem vlade lojalne Moskvi. Kako se navodi, u Kišinjevu su do sada osujećena najmanje tri ruska pokušaja rušenja ustavnog poretka putem hibridnog rata - za DW piše Vitalie Calugareanu, iz čijeg teksta prenosimo pojedine dijelove:



- Nakon nasilnih prosvjeda 12. ožujka, ministrica unutarnjih poslova Moldavije Ana Revenco najavila je da će “izdajice” uskoro odgovarati pred sudom “bez obzira na to koliko novca i podrške dobivaju kako bi uništili zemlju”. Njezino ministarstvo, naglašava ona, “neće dopustiti kriminalcima i izdajnicima da pod plaštem prava na prosvjede kriju svoje nasilne planove”. Istrage su pokrenute protiv svih koji su na prosvjedima napali civile i policajce.

Predsjednik moldavskog parlamenta Igor Grosu ocijenio je da je cilj prosvjeda koje je organizirala proruska stranka Sor stavljanje njegove zemlje “na raspolaganje Moskvi”, kako bi se koristila u Putinovom ratu protiv Ukrajine. Neuspjeli pokušaj destabilizacije zemlje izvele su, kaže, “neke političke stranke i kriminalne grupe koje su povezane s njima”, a koje zloupotrebljavaju probleme socijalno ugroženih ljudi, dodao je Grosu. On pritom kaže da su to siromašni ljude iz unutrašnjosti zemlje koji dobivaju novac i hranu ako sudjeluju na prosvjedima.

U posljednje vrijeme moldavske vlasti gotovo svakodnevno otkrivaju planove koji imaju za cilj ugrožavanje mira i sigurnosti u zemlji, ističe predsjednik moldavskog parlamenta i dodaje: “Svrha tih akcija je rušenje ustavnog poretka, promjena legitimne vlasti u Kišinjevu”, kako bi se izazvali nemiri i zaustavio proces europskih integracija.

Predsjednica Maia Sandu telefonom je obavijestila predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela o sigurnosnoj situaciji u Republici Moldaviji. Europski parlament trebao bi raspravljati o prijetnjama s kojima se suočava ta zemlja. Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u travnju bi trebala biti usvojena i odgovarajuća rezolucija. “Moldavija je važna za sigurnost Rumunjske i Europske unije isto koliko i Ukrajina”, rekao je rumunjski europarlamentarac Siegfried Muresan te dodao: “EU se mora uključiti i pomoći Moldaviji koliko god je to moguće, kako bi se prevladali trenutačni izazovi i kako bi se zemlja pripremila za početak pregovora o pristupanju EU-u”.
Najčitanije iz rubrike