Novosti
NUŽNO JE SMANJITI OVISNOST O UVOZU

Jačati proizvodnju svinjetine radi dostupnosti i stabilnosti cijena
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Hrvatska se mora okrenuti vlastitoj proizvodnji jer jedino tako može osigurati dostupnost hrane po stabilnim i konkurentnim cijenama te smanjiti uvoz, rekli su za Hinu predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja Krešimir Kuterovac i poljoprivredni analitičar Miroslav Kuskunović.

Govoreći o novom paketu Vladinih mjera, odnosno ograničavanju cijena određenih proizvoda, među kojima je i carsko meso, obojica ističu kako se time želi pokazati da se vodi briga o potrošačima, ali ističu i da treba povećati domaću proizvodnju. "To je bolji način i briga za potrošače: da imamo dovoljno domaće hrane, a ne da ovisimo o uvozu", kaže Kuterovac. Upozorava kako se ne mogu kontrolirati tržišta s kojih uvozimo svinjetinu te da je zato Vlada s popisa roba kojima je cijena ograničena morala izbaciti vratinu i lopaticu, jer su cijene u inozemstvu znatno porasle. U Europi se, kako je pojasnio, svinjogojstvo restrukturira, pri čemu pada proizvodnja u Španjolskoj koja je i najveći proizvođač te u Danskoj, Nizozemskoj i Njemačkoj.

Restrukturiranje u europskom svinjogojstvu ide ka smanjenju proizvodnje, a kako pada proizvodnja oni koji nemaju svoju proizvodnju, poput Hrvatske, ovisit će o cijenama koje su na tim tržištima, rekao je Kuterovac. To je, kaže, razlog zašto sada ne možemo imati jeftinu vratinu. "Možete imati nešto jeftino dok je cijena 15, 16 ili 19 kuna, ali to ubija vlastitu proizvodnju, a onda će se dogoditi to da ćete izvana dobivati po tržišnim cijenama, ali one će biti veće, jer imate transportne troškove, logistiku itd.", objasnio je. "Moramo se okrenuti vlastitoj proizvodnji", naglasio je Kuterovac.

Kuskunović ističe kako je nužno izraditi strategiju revitalizacije svinjogojstva. "Ovako smo ovisni o uvoznoj inflaciji, odnosno smanjivanjem proizvodnje svinjskog mesa u EU-u rast će cijena i u Hrvatskoj", kazao je. Uz sve to, kako je rekao, cijene hrane u Hrvatskoj sve su veće i zbog slabe kontrole lanca u kojem je očito da najveći ceh plaćaju poljoprivrednici, dok trgovci i industrija teret svojih troškova prebacuju na njih. "Sada je prilika da se napravi ozbiljna strategija za oporavak sektora svinjogojstva", poručio je Kuskunović. H
Krešimir Kuterovac

predsjednik Hrvatske udruge proizvođača svinja

Možete imati nešto jeftino dok je cijena 15, 16 ili 19 kuna, ali to ubija vlastitu proizvodnju, a onda ćete izvana to dobivati po tržišnim cijenama.