Regija
TRIAN - NOVI BARANJSKI JEGER

Od likera zarade nema, priroda je ipak važnija
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Balint Juhas i njegov Dor project žele promovirati isključivo boravak u prirodi i edukaciju o onome što nudi vlastiti okoliš
BATINA



Kako spojiti šetnju prirodom, očuvanje okoliša, izradu biljnih likera, salata i svega ostaloga što se može napraviti od biljaka koje rastu gotovo ispred kućnog praga najbolje znaju u Dor projectu.



Već niz godina, u suradnji sa Savezom poduzetnika Mađara Hrvatske, bave se prekograničnim razvojnim green projektima, odavno prepoznatima diljem Hrvatske i Mađarske. Novina je proizvodnja biljnog likera - baranjskog jegera.

- Prije nekoliko godina u Sloveniji sam se susreo s takozvanim domaćim jegerom i moram priznati da mi se ta ideja svidjela - priča vlasnik Dor projecta Balint Juhas, rodom iz Kopačeva, trenutačno nastanjen u Batini.

Biljnim napitkom i samom idejom bio je toliko oduševljen da je odlučio napraviti sam svoj liker i nešto promijenjenu priču ponuditi široj javnosti. Osnovni recept dobio je na slovenskom jeziku. Prvi izazov bio mu je prevođenje teksta, a potom istraživanje rastu li sve potrebne biljke u Baranji.

- Po osnovnoj recepturi u liker bi trebalo ići do 40 biljaka. Više od 30 posto odmah sam morao prekrižiti jer one ne rastu kod nas. Tada mi je sinula ideja da ga pripravljam isključivo od autohtonog samoniklog bilja, onoga koje sam pronađem u Baranji, te da u njega ne dodajem ništa što je kupljeno ili posađeno u vrtovima - kaže Juhas.

Baza za proizvodnju mu je domaća rakija, lozovača ili jabukovača. Najdraža mu je ipak voćna miješana rakija, koja nema izrazit okus.

- Sve počinje berbom. U rakiju se dodaju biljke koje u rakijskoj bazi moraju odležati nešto više od pola godine. Pranja biljaka nema, jer gube neka svoja svojstva, pa stoga preporučujem branje daleko od prometnica - pojašnjava, dodajući kako je priprema domaćeg jegera zapravo inicijativa koja se, preko bloga i društvenih mreža, prenosi usmenom (pisanom) predajom, ali je temelj podizanje svijesti o zaštiti okoliša, upoznavanje okoline, edukacija te blagotvorni učinak boravka u prirodi na zdravlje. Tvrdi kako za pripremu tog ljekovitog pića nije potrebno nikakvo predznanje, već se isključivo traži dobra volja i otvorenost. Profit mu nije važan. Prošle je godine proizveo desetak litara tog napitka, a prodao nije ni mililitar.

- Likera za probu nemam. Tko želi, neka ga sam proizvede. Savjete svi mogu dobiti na blogu ili na Facebooku, a pripremamo se i za teren u ostale krajeve Hrvatske - kaže u polušali te dodaje kako je dogovorio suradnju s baranjskim fotografom Nenadom Milićem, koji će samonikle biljke snimiti i pokazati javnosti. Za svaki slučaj.

Ivica Getto
BILJKE NALAZI U NEPOSREDNOJ OKOLICI
Za proizvodnju biljnog likera Juhas sve biljke nalazi ‘’ispred kućnog praga’’. Jedna od njih je, kaže, obična kopriva, za koju je poznato da ima ljekovita svojstva. Ovih dana cvjeta i biljka koja nalikuje na koprivu, ali ne izaziva opekline, a također je baza njegova napitka. Dodaje kako ljekovita svojstva, primjerice, ima i jaglac, ali njega i slične zaštićene biljke ne želi upotrijebiti u proizvodnji autohtonog prirodnog ljekovitog likera, koji je nazvao Trian.

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

Najčitanije iz rubrike