Regija
TAJNIK KLUBA I BIVŠI IGRAČ ŽELJKO KOVAČ BUZA

Voljeni HNK Đakovo Croatia prenio je na kocku slagalicu
Objavljeno 17. ožujka, 2023.
Kocke je izradio od kartona pa obilazio stolare dok nije dobio željene drvene
ĐAKOVO



Nekadašnji je igrač, a sada trener i tajnik Hrvatskog nogometnog klub Đakovo Croatia, koji se natječe u 3. Hrvatskoj nogometnoj ligi Istok, a nastao je 2012. ujedinjenjem NK-a Đakovo i NK-a Croatia Đakovo. Trener je djece do deset godina (2012. godište i mlađi), tajnik je kluba 15 godina, a predsjednik Komisije nogometnih trenera Nogometnog središta Đakovo više od 20 godina. On je Željko Kovač Buza, a sada ljubav prema voljenom klubu i sportu pretače u - kocke slagalice.



Poput Rubikove kocke na kojima se slaže šest boja, Buza na svojim kockama vješto slaže slike, prizore iz života HNK-a Đakovo Croatia – momčadi, detalja iz igre, zgoditaka, klupskog pomlatka na turnirima, ekipa s peharima i dr.

- Imam milijun fotografija kluba, s utakmica, treninga, momčadi, pomlatka, s turnira… Vidio sam da postoje takve kocke i tri dana nisam imao mira dok nisam ušao u štos kako se prave i slažu. Prvo sam kocku probao napraviti od kartona; ide osam kocaka u jednu, jedinstvenu kocku, no vidio sam da od kartona to neće biti to. Išao sam kod stolara da mi naprave drvene kocke. No one moraju biti preciznih dimenzija u milimetar, da se sve slaže, uklapa u milimetar, što zbog slaganja i preslagivanja što zbog poklapanja slika. Stoga sam obišao pet-šest stolara dok nisam dobio ono što želim. Najbolji je materijal hrastovina jer je najkvalitetnije drvo - kaže Buza.

Dok nije dobio željene kocke koje se veličinom i fotografijama uklapaju u jedinstvenu kocku i fotografiju, kaže, bacio je četiri do pet kompleta drvenih kocaka.

- Kada sam došao do željenih drvenih kocki, presvukao sam ih fotografijama. One se moraju prešati te se presvlače ljepljivom trakom. Na njoj počiva mehanizam za pomicanje i slaganje kocki u jedinstvenu kocku i kako ju presložiti do željene fotografije. Traka mora štimati precizno, mora se točno znati kako se reže - kaže o mehanizmu kocke slagalice posvećene voljenom klubu Kovač.

Kocka sadrži osam kockica, a svaka, dakako, ima šest stranica, pa na kocki mora biti 48 fotografija kako bi se preslagivanjem dobivale konačne slike.

- Ja radim tri slike na osam kocaka, šest fotki na četiri kocke… Devet kombinacija se dobije, razlika je u veličini slike. Najzanimljivije konačne slike su cijela momčad. Igrači najviše vole detalje iz igre – u kadru obavezno mora biti lopta, igrač i neki protivnički igrač - kaže Buza. Tu su i slike svih klupskih uzrasta, s tim da HNK Đakovo Croatia njeguje i ženski nogomet trenirajući djevojčice, kadetkinje..., kao i njihova sudjelovanja na turnirima, treninzima, slavlja zbog pobjede, zabijenog gola...

Buzine su kocke slagalice i edukativne.

– Za trenere sam složio kocku s elementima nogometne tehnike, to je dobro i za trenere i za djecu - kaže Željko Kovač, koji je završio višu trenersku školu. Sada je svoju posvećenost klubu pretočio i u kuriozitet, posvetivši mu jedinstvenu kocku slagalicu.

Za kraj - zgodna podudarnost: autor Rubikove kocke, mađarski kipar i profesor arhitekture Ernő Rubik, izumio je svoju kocku 1974. godine, iste godine kada je Kovač zaigrao u dresu đakovačkog nogometnog kluba. Rubikova je kocka trodimenzionalna mehanička igračka, a autor ju je prvo nazvao "Čarobna kocka" i licencirao je 1980.
Suzana Župan
Možda ste propustili...

"LAŽI O SRPSKOM ATIFAŠIZMU I ANTISEMITIZMU"

Predstavljanje knjige Mihovila Biočića

Najčitanije iz rubrike